“Κλειστή” θα παραμείνει η Ελλάδα στις πυρηνικές μονάδες ηλεκτρισμού

"Κλειστή" θα παραμείνει η Ελλάδα στις πυρηνικές μονάδες ηλεκτρισμού

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Η συζήτηση για τα πυρηνικά ενδεχομένως να είχε νόημα πριν μερικά χρόνια, πλέον όμως η ελληνική αγορά έχει χάσει το τρένο και ένα τέτοιο εγχείρημα δε στέκει οικονομικά. Άλλωστε εντός της τρέχουσας δεκαετίας αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί νέες παραγωγικές επενδύσεις ΑΠΕ που καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς σε νέα ισχύ, οπότε δεν έχει νόημα η συζήτηση για προσθήκη πυρηνικής ισχύος. Αυτό διαμηνύουν κορυφαίοι θεσμικοί παράγοντες της ελληνικής αγοράς ενέργειας, με αφορμή τη συζήτηση που φαίνεται να ανακινείται γύρω από το ενδεχόμενο να αναθεωρηθεί το ισχύον “μπλόκο” για τους πυρηνικούς σταθμούς, ιδίως με τις εξελίξεις που καταγράφονται στους μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Μάλιστα στο πλαίσιο της συζήτησης αυτής υπήρξαν και νέες προτάσεις όπως η συμμετοχή της Ελλάδας σε επενδυτικά σχέδια ανάπτυξης νέων πυρηνικών σε άλλες χώρες όπως η Βουλγαρία (Κοζλοντούι) με αντάλλαγμα την εισαγωγή φθηνής πυρηνικής ενέργειας η οποία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως ενέργεια βάσης για τις ανάγκες νοικοκυριών, επιχειρήσεων και βιομηχανίας. Ούτε αυτό το εγχείρημα στέκει οικονομικά, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, που σημειώνουν ότι η πρόταση αυτή, που κατατέθηκε από βουλγαρικής πλευράς, δεν έχει ακόμη απορριφθεί περισσότερο για λόγους διπλωματικής αβρότητας, παρά γιατί εξετάζεται επί της ουσίας.

Η συζήτηση για τα πυρηνικά επανήλθε στο προσκήνιο καθώς την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε workshop από την εταιρεία Athlos Energy που προωθεί την ιδέα των πυρηνικών στο οποίο συμμετείχε και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για τα ενεργειακά Ν. Τσάφος, ο οποίος ανέφερε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί με ανοικτό μυαλό τις εξελίξεις, αλλά και με σκεπτικισμό.

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι το καλοκαίρι στο συνέδριο του Economist ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης είχε αναφέρει ότι η πυρηνική ενέργεια αποτελεί μονόδρομο για το net zero σενάριο, δήλωση που ερμηνεύτηκε και ως αλλαγή στάσης της κυβέρνησης απέναντι στην πυρηνική τεχνολογία. 
 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ