Νέα μεγάλα τραπεζικά κέρδη και μερίσματα

Η έξοδος του Δημοσίου από τις τράπεζες ανοίγει το δρόμο για deals

Της Αγγελικής Βελεσιώτη

Την αυλαία των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου του 2024 ετοιμάζονται να ανοίξουν την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου οι τράπεζες, με την αγορά να έχει ήδη προεξοφλήσει πως θα πρόκειται για ακόμα ένα ισχυρό σετ –αν και με… αστερίσκους σε διάφορα επιμέρους ζητήματα–, γεγονός που σημαίνει πως οι ετήσιοι στόχοι θα πιαστούν ή και θα ξεπεραστούν σε κάποιες περιπτώσεις. 

Με βάση το ημερολόγιο, τον “χορό” των αποτελεσμάτων ανοίγει πρώτη η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία μετέθεσε για την 1η Νοεμβρίου τις σχετικές ανακοινώσεις, έναντι αρχικού σχεδιασμού για τις 4 του ίδιου μήνα, ενώ τη σκυτάλη παίρνει στις 5 Νοεμβρίου η Εθνική Τράπεζα. Το διήμερο 7 και 8 Νοεμβρίου οι προβολείς πέφτουν σε Eurobank και Alpha Bank αντίστοιχα, οι οποίες και θα παρουσιάσουν τελευταίες τις επιδόσεις τους προς τους αναλυτές. 
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, στα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου θα αποτυπωθεί πίεση στο επιτοκιακό εισόδημα (Net Interest Income, NII), αντίστοιχη με αυτήν του προηγούμενου τριμήνου, ως απόρροια και της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων, αυξημένη συμβολή των εσόδων από προμήθειες, λόγω και των ενισχυμένων συναλλαγών λόγω καλοκαιριού, ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης, μετά και το μπαράζ των εκδόσεων MREL, και διατήρηση διψήφιων ποσοστών απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE). 

Όσον αφορά τα λειτουργικά έξοδα, οι αναλυτές θεωρούν πως αυτά θα κινηθούν στα ίδια πάνω-κάτω επίπεδα, δεδομένου ότι οι εθελούσιες έξοδοι που “έτρεξαν” το αμέσως προηγούμενο διάστημα δεν προσμετρώνται έτσι κι αλλιώς στο κομμάτι του recurring profitability (επαναλαμβανόμενη κερδοφορία). Στον αντίποδα, ζορισμένη αναμένεται να είναι η εικόνα στις χορηγήσεις νέων δανείων, όπως, άλλωστε, μαρτυρούν και τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), με τις τράπεζες, ωστόσο, να ποντάρουν στη βελτίωση της κατάστασης στο τέταρτο τρίμηνο, γεγονός που θα τους επιτρέψει να πιάσουν με ευκολία τους στόχους για το σύνολο του 2024. 

Κερδοφορία

Ισχυρά κέρδη αναμένεται να καταγράψουν οι τράπεζες για ακόμα ένα τρίμηνο, με τον πήχη για το κλείσιμο του 2024 να τοποθετείται πάνω από τα 4 δισ. ευρώ, δίνοντάς τους, έτσι, ένα ισχυρό “χαρτί” για να διαπραγματευτούν με τον SSM τόσο την ταχύτερη απόσβεση του αναβαλλόμενου φόρου όσο και τα αυξημένα μερίσματα προς τους μετόχους τους.

Πιο αναλυτικά, οι τράπεζες έκλεισαν το α’ μισό του 2024 με κέρδη 2,4 δισ. ευρώ (721 εκατ. ευρώ η Eurobank, 670 εκατ. ευρώ η Εθνική Τράπεζα, 563 εκατ. ευρώ η Τράπεζα Πειραιώς και 322,5 εκατ. ευρώ η Alpha Bank), με την αγορά να θεωρεί δεδομένο πως η κερδοφορία του 2024 θα ξεπεράσει τα guidances. Υπενθυμίζεται πως στα business plans της τριετίας 2024-2026 υπάρχει πρόβλεψη για διατήρηση των κερδών σε επίπεδα πάνω από τα 3,5 δισ. ευρώ. 

Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει τις συζητήσεις με τον επόπτη για την ταχύτερη απόσβεση του αναβαλλόμενου φόρου ακόμα και κατά μία 10ετία, αυξάνοντας ακόμα και σε διπλάσια ποσοστά τις ετήσιες πληρωμές. Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, κ. Γιάννη Στουρνάρα, τον Ιούνιο του 2024 οι οριστικές και εκκαθαρισμένες αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (Deferred Tax Credits – DTCs) ανέρχονταν σε 12,5 δισ. ευρώ (3,6 δισ. ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, 3,211 δισ ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, 3,117 δισ. ευρώ για τη Eurobank και 2,5 δισ. ευρώ για την Alpha Bank), αντιπροσωπεύοντας το 50,5% των Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 –Common Equity Tier 1– , από 53,5% τον Δεκέμβριο του 2023.

Όσον αφορά τα μερίσματα, για εφέτος οι τράπεζες έχουν προγραμματίσει να διανείμουν ποσό πέριξ των 1,5 δισ. ευρώ, έναντι 800 εκατ. ευρώ το 2023, με τα payout ratios να αυξάνονται σημαντικά τα επόμενα χρόνια, εφόσον, βεβαίως, δοθεί η απαιτούμενη εποπτική έγκριση.

Νέα δάνεια 

Αισιόδοξες πως εφέτος η πιστωτική επέκταση θα ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ εμφανίζονται οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών ομίλων, παρά τις όποιες… αρρυθμίες καταγράφονται στις χορηγήσεις νέων δανείων το γ’ τρίμηνο του 2024 και οι οποίες αποτυπώθηκαν και στα σχετικά στοιχεία της ΤτΕ. Ειδικότερα, τον περασμένο Αύγουστο ο ρυθμός συρρίκνωσης των στεγαστικών δανείων παρέμεινε αμετάβλητος στο -2,7% και ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των καταναλωτικών δανείων συνέχισε να διαμορφώνεται στο 5,8%. Αναφορικά με τις τραπεζικές πιστώσεις προς τις επιχειρήσεις, αυτές αυξήθηκαν κατά 100 εκατ. ευρώ, με τον ετήσιο ρυθμό αύξησης να επιταχύνεται σε 10,5%. 

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει θέσει ως στόχο πιστωτική επέκταση 1,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2024, έχοντας κλείσει το α’ εξάμηνο με νέα δάνεια ύψους 1,2 δισ. ευρώ, ενώ η Eurobank στοχεύει σε νέες εκταμιεύσεις ύψους 2,3 δισ. ευρώ για το σύνολο της τρέχουσας χρήσης, εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ θα αφορά το εξωτερικό (σ.σ. ήδη το πρώτο μισό του 2024 τα νέα δάνεια έφτασαν τα 1,2 δισ. ευρώ). Η Εθνική Τράπεζα, από την πλευρά της, αναβάθμισε τον ετήσιο στόχο στα 1,5 δισ. ευρώ, με τα νέα ενήμερα δάνεια να “αγγίζουν” τα 900 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο του 2024, και η Alpha Bank έχει θέσει ως στόχο πιστωτική επέκταση πάνω από 1,8 δισ. ευρώ, έχοντας στο pipeline σημαντικές επενδύσεις. 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ