Τα τελευταία εμπόδια για την αναβάθμιση εντός της επενδυτικής βαθμίδας

Ανάπτυξη πέριξ του 2,3% για το 2024, στο 1,6% το 2025

Του Τάσου Δασόπουλου 

Μπορεί η αγορά να τιμολογεί – με βάση τις αποδόσεις – τα ελληνικά ομόλογα σε σχεδόν δύο βαθμίδες πάνω από την ελάχιστη επενδυτική (ΒΒΒ-) που βρίσκεται σήμερα η οικονομία, αλλά οι οίκοι αξιολόγησης περιμένουν να δουν και άλλα βήματα από τις ελληνικές αρχές, πριν πιστοποιήσουν την πρώτη αναβάθμιση εντός της επενδυτικής βαθμίδας. 

Προς το παρόν, ο ένας μετά τον άλλον, αναβαθμίζουν από την αρχή του χρόνου τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας (πρώτα η SCOPE και στη συνέχεια S&P, η DBRS, η Moody’s), δίνοντας ένα σήμα για την πρώτη αναβάθμιση εντός της επενδυτικής βαθμίδας, μέσα σε ένα διάστημα από 12 έως και 18 μήνες.

Στην ομάδα αυτή, αναμένεται να προστεθεί και η Fitch, η οποία θα αξιολογήσει την οικονομία στις 22 Νοεμβρίου. Μπορεί δηλαδή να αναβαθμίσει την αξιολόγησή της οικονομίας, από “σταθερή” σε “θετική”. Η τελευταία αξιολόγηση της οικονομίας για το 2024, από την γερμανική SCOPE στις 6 Δεκεμβρίου, δεν αναμένεται να αλλάξει ουσιαστικά, την εικόνα για το Ελληνικό χρέος. Η επόμενη αναβάθμιση της οικονομίας, η οποία πλέον θα πρέπει να αναμένεται μέσα στο 2025, θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη που θα έχουν τρία βασικά κεφάλαια της οικονομίας. 
 

Το πρώτο, είναι το ύψος του χρέους ή καλύτερα η εικόνα μιας σταθερής αποκλιμάκωσης του. Η μείωση, ξεκίνησε μεν από το 2020, με μια σωρευτική υποχώρηση κατά σχεδόν 50% του ΑΕΠ μέχρι και το τέλος του 2024. Ωστόσο, η προσπάθεια θα πρέπει να συνεχιστεί, καθώς το Ελληνικό χρέος παραμένει το υψηλότερο εντός της ΕΕ εγκυμονώντας κινδύνους για τα επόμενα χρόνια. Στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό και διαρθρωτικό σχέδιο 2025 -2028, το ΥΠΕΘΟ, βάζει στόχο περαιτέρω μείωση του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ ως το 2028. Στο μεταξύ, σχεδιάζει να κάνει στο τέλος του χρόνου, να κάνει ένα μεγάλο βήμα, πληρώνοντας πρόωρα μια τριπλή δόση σ το διμερές δάνειο με την Ευρωζώνη ( GLF) ενώ προετοιμάζει και ακόμη τολμηρότερα βήματα τα επόμενα χρόνια. Ο στόχος, είναι να αυξηθεί ο μέσος ετήσιος ρυθμός μείωσης του χρέος από το 5,1% του ΑΕΠ, για την τετραετία 2025-2028 που δηλώνεται στο Μεσοπρόθεσμο. 
 

Οι μεταρρυθμίσεις 

Το δεύτερο σήμα προς τους οίκους αξιολόγησης για την επόμενη αναβάθμιση , θα είναι και βασικές μεταρρυθμίσεις όπως πχ η επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης και θεσμικές αλλαγές που θα αυξήσουν περαιτέρω τις επενδύσεις , οι οποίες με την σειρά τους θα συντηρήσουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα. Το “κλειδί” εδώ, θα είναι να μην υπάρξουν φαινόμενα “μεταρρυθμιστικής κόπωσης”, την στιγμή μάλιστα που η Κυβέρνηση, δηλώνει προσηλωμένη στην συνέχιση του μεταρρυθμιστικού της προγράμματος. Προς την κατεύθυνση αυτή ήταν και οι διαβεβαιώσεις του κ. Κωστή Χατζηδάκη στους επενδυτικούς οίκους με τους οποίους συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της συμμετοχής του, στις εργασίες της φθινοπωρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Το τρίτο σημείο στο οποίο επικεντρώνονται οι οίκοι αξιολόγησης, είναι η πολιτική βούληση για τη συνέχιση μιας σταθερής δημοσιονομικής πολιτικής για το οποίο δεσμεύεται σε κάθε ευκαιρία ο υπουργός εθνικής οικονομίας και οικονομικών. Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει πάρει εύσημα για την μείωση των ελλειμμάτων και του χρέους της και την διατήρηση μιας συνετής πολιτικής ακόμη και στις διαδοχικές κρίσεις που χτύπησαν από το 2020 την διεθνή οικονομία. Ωστόσο όλοι θεωρούν ότι η προσπάθεια θα πρέπει να συνεχιστεί, μέχρι η Ελλάδα να μειώσει το χρέος της σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα. 


 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ