Το Μέλλον της Εμπορικής Ναυτιλίας

Το Μέλλον της Εμπορικής Ναυτιλίας

Tου Βασίλη Κουφού, ιδρυτή και Διευθύνοντος Διαχειριστή Εταίρου, Capa Epsilon OSP

Η περίοδος μετά την υγειονομική κρίση, η οποία ξέσπασε εξαιτίας της εξάπλωσης του Covid-19, μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένας χρονικός επιταχυντής, αναφορικά με μικρές ή ευρύτερες επιχειρησιακές μεταβάσεις οι οποίες ήδη εξελίσσονταν σε προηγούμενο χρόνο, σε βαθμό, ωστόσο, διακριτικό. Οι ανάγκες που καταγράφηκαν στο πεδίο, σε συνθήκες ακραίων δεδομένων, ικανών έως και να επιβάλλουν στιγμιαίες ή μεγαλύτερες παύσεις στη λειτουργία της πραγματικής οικονομίας – σε τοπικό, περιφερειακό ή και διεθνές επίπεδο – κατέδειξαν με σαφήνεια πως, ακριβώς επειδή ο καταμερισμός της εργασίας έχει πλέον αγγίξει τα όρια του – ως γεωγραφική συγκέντρωση – οι επιπτώσεις που επέρχονται, ακόμη και ως αποτέλεσμα μικρών συστημικών ανωμαλιών, είναι άμεσες, μετρήσιμες και το κυριότερο, επώδυνες.

Αυτή είναι όμως μία και μόνη πτυχή, στην απόπειρα ιχνογράφησης της φυσιογνωμίας των συνθηκών που επικρατούν Σήμερα στο παίγνιο που αποκαλείται Διεθνές Εμπόριο. Την ίδια στιγμή που ένας “μαύρος κύκνος” – όπως ο κορονοϊός – τσακίζει κάθε συνθήκη οικονομικής ανάπτυξης, αμέτρητα, συνήθη, κανονικά “μαύρα κοτσύφια”, σκεπάζουν απειλητικά τον Διεθνή Εμπορικό – Παραγωγικό Ορίζοντα, προεξάρχουσας της τεράστιας γεωπολιτικής κρίσης στη Μέση Ανατολή, οι επιδράσεις της οποίας ήδη έχουν διαταράξει τη διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα. Ας σημειωθεί άλλωστε ότι σημαντικό μερίδιο στην κρίση τιμών που βιώνουν οι καταναλωτές, προέρχεται από μια μικρή προεξόφληση των συνεπειών αυτής της, σε αναμονή, σύγκρουσης. Σε όλα τα παραπάνω υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής. Ένας τεράστιος οικονομικός βραχίονας, πάνω στη λειτουργικότητα, την επάρκεια και την εν τέλει αποτελεσματικότητα του οποίου, βασίζεται το σύνολο της Διεθνούς Παραγωγής και του Παγκοσμίου Εμπορίου.

Η Εμπορική Ναυτιλία, ιστορικά, συνέθετε και συνέδεε όλες τις αρετές, τα πλεονεκτήματα και τα επιτεύγματα κάθε τοπικής οικονομικής δραστηριότητας, δομώντας και διαμορφώνοντας, αυτή και μόνον ως μέσο, τον καμβά της εκάστοτε χρηματοοικονομικής πραγματικότητας. Η δυνατότητά της δε, ως κλάδου να απορροφά ομαλά, κάθε είδους αλλαγές (οικονομικές, τεχνολογικές και επιχειρησιακές) αποτέλεσε ιστορικά τη βασική αιτία της επικράτησής της ως κορωνίδας στη λειτουργία της Εφοδιαστικής Αλυσίδας.

Ωστόσο, στην τρέχουσα συγκυρία, η Εμπορική Ναυτιλία ως παραγωγική – επιχειρησιακή διαδικασία, αλλάζει εκ νέου. Και η αλλαγή αυτή θα αναμορφώσει ακαριαία, το σύνολο των δομών της Πραγματικής Οικονομίας. Έχει ήδη έρθει η ώρα της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) και της Μηχανικής Μάθησης (ML).

Η Τεχνητή Νοημοσύνη εξορθολογώντας τις λειτουργίες στη ναυτιλία, προχωρά σε εφαρμογές που περιλαμβάνουν την αυτοματοποιημένη επεξεργασία & ανάλυση σε πραγματικό χρόνο. Η δε Μηχανική Μάθηση χρησιμοποιεί ιστορικά δεδομένα και δεδομένα πραγματικού χρόνου, βοηθώντας στον μετριασμό των κινδύνων και χρησιμεύοντας ως κρίσιμο τεχνικό εργαλείο στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Καθώς δε αυξάνεται η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στις διαδικασίες των logistics, καθίσταται επιτακτική και ζωτική η υιοθέτηση αυτών των εργαλείων προκειμένου να βελτιστοποιηθούν οι δραστηριότητές των επιχειρήσεων που εμπλέκονται, ώστε να διατηρήσουν τα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα.

Ο ναυτιλιακός κλάδος, ανακάμπτοντας από τις επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά εξακολουθεί να βιώνει αστάθεια. Οι εταιρείες ακόμη βιώνουν καθυστερήσεις στις παραδόσεις, ελλείψεις εμπορευματοκιβωτίων και κυμαινόμενες – ασταθείς τιμές. Οι απειλές αυτές, αποτελούν την “πρώτη ύλη” για την επερχόμενη τεχνολογική επανάσταση : Σε παγκόσμιο επίπεδο, πάνω από το 77% των εταιρειών είτε χρησιμοποιούν ήδη είτε βρίσκονται στη διαδικασία σχεδιασμού της ενσωμάτωσης διαδικασιών ΑΙ στον τρόπο που παράγουν. Όσον αφορά ειδικά την Εμπορική Ναυτιλία, οι προοπτικές εμφανίζονται εξαιρετικά θετικές μακροπρόθεσμα, ακόμη και αν η πλειονότητα των άμεσων ενσωματώσεων φαίνεται να είναι μικρής κλίμακας.

Μερικά εφαρμοστικά παραδείγματα, ίσως το αποδεικνύουν.

ΔΥΝΙΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Προβλεπτική συντήρηση: Οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης αναλύουν δεδομένα αισθητήρων οχημάτων για να εντοπίσουν πιθανά προβλήματα και μοτίβα ώστε να αποφευχθεί η διακοπή λειτουργίας του στόλου.

Έξυπνα συστήματα αποθήκης: Οι αποθήκες βελτιστοποιούν τις λειτουργίες βασιζόμενοι σε αλγόριθμους μηχανικής εκμάθησης οι οποίοι μπορούν να αυτοματοποιήσουν τα συστήματα συλλογής για να βελτιστοποιήσουν τη διαχείριση αποθεμάτων.

Αποτελεσματική κλιμάκωση: Η τεχνητή νοημοσύνη αναπτύσσεται αρκετά γρήγορα ώστε να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις της ναυτιλιακής βιομηχανίας, είτε δεχόμενη αυξανόμενους αριθμούς παραγγελιών είτε επεκτείνοντας τα δίκτυα παράδοσης χωρίς προβλήματα.

Έξυπνη διαχείριση κυκλοφορίας: Η πρόβλεψη συμφόρησης μπορεί να βελτιώσει τη ροή της κυκλοφορίας και να επιταχύνει τη μεταφορά. Αυτό το πλεονέκτημα έχει ιδιαίτερες θετικές επιπτώσεις στα λεγόμενα LTL φορτία (less-than-truckload carriers)

Μείωση γενικών εξόδων: μέσω της βελτιστοποίησης διαδρομής, της προγνωστικής συντήρησης και της ορθολογικής κατανομή πόρων, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του λειτουργικού κόστους. Μπορεί επίσης να μεγιστοποιήσει τη χρήση των μέσων μεταφοράς, ενώ μειώνει τα έξοδα, προσφέροντας αποτελεσματικές στρατηγικές φόρτωσης και εκφόρτωσης φορτίου.

Καλύτερα αναλυτικά στοιχεία: Χάρη στη διαφάνεια στα αναλυτικά στοιχεία, οι πληροφορίες από την τεχνητή νοημοσύνη, εξασφαλίζουν στους ενδιαφερόμενους τη δυνατότητα να λαμβάνουν αποφάσεις βάσει πραγματικών και σταθμισμένων δεδομένων για τη διαχείριση αποθεμάτων.

Πρόβλεψη απόδοσης: Τα ιστορικά δεδομένα μπορούν να βοηθήσουν τους επαγγελματίες να κατανοήσουν καλύτερα το ποσοστό παραγωγικής απομείωσης των σκαφών τους, δημιουργώντας την ευκαιρία να προγραμματίσουν τη συντήρηση ή την έγκαιρη αναβάθμιση τους

Ασφάλεια και συμμόρφωση: Τα συστήματα AI μπορούν να παρακολουθούν σκάφη παράδοσης ή εμπορευματοκιβώτια αποστολής και να επιβάλλουν πρωτόκολλα ασφαλείας. Η παρακολούθηση της συμπεριφοράς του πληρώματος και η διασφάλιση ότι αυτό συμμορφώνεται με τους κανονισμούς μπορεί να μειώσει τα ατυχήματα αλλά και δυσάρεστες νομικές και χρηματικές ευθύνες και κόστη.

ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει σημαντικά πλεονεκτήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και στη ναυτιλία. Ωστόσο, για την επιτυχή ενσωμάτωση της τεχνολογίας αυτής, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να αντιμετωπίσουν σειρά σημαντικών προκλήσεων. Η υπέρβαση αυτών των εμποδίων μπορεί να τους επιτρέψει να χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη στην επιχείρησή τους στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Ενδεικτικά, η ενδεχόμενη μείωση των θέσεων εργασίας, τα κόστη της προσαρμογής καθώς και η εξασφάλιση του ανώτατου βαθμού κυβερνοασφάλειας συνθέτουν ένα ολοκληρωμένο μείγμα κινδύνων.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Συνοψίζοντας, η ΑΙ αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος της εμπορικής ναυτιλίας. Οι εφαρμογές της, από την αυτοματοποίηση των διαδικασιών και την ανάλυση δεδομένων μέχρι την πρόβλεψη και πρόληψη κρίσεων, προσφέρουν ανεκτίμητα εργαλεία για τη βελτίωση της αποδοτικότητας και την ενίσχυση της ασφάλειας. Αν και οι προκλήσεις, όπως η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών και η ανάγκη για εξειδικευμένο προσωπικό, παραμένουν, τα οφέλη που προκύπτουν από τη σύζευξη της ΑΙ με την εμπορική ναυτιλία είναι τεράστια. Σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά που διαρκώς εξελίσσεται, η καινοτομία και η προσαρμοστικότητα θα καθορίσουν ποιοι θα ηγηθούν της επόμενης ναυτιλιακής εποχής. Το μέλλον είναι ευοίωνο για όσους αγκαλιάσουν αυτή τη νέα τεχνολογική επανάσταση.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ