Του Δημήτρη Γκάτσιου
Σχεδόν επτά μήνες από την τελευταία κοινή παρουσία τους στο Ζάππειο Μέγαρο για την έναρξη των εργασιών του 15ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής αναμένεται, την Πέμπτη, να βρεθούν και πάλι στον ίδιο χώρο. Αυτή τη φορά το…ραντεβού του νυν πρωθυπουργού με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς και προέδρους της Νέας Δημοκρατίας, που, όπως είναι αναμενόμενο…κεντρίζει το ενδιαφέρον των…γαλάζιων στελεχών, θα λάβει χώρα στη Φιλοθέη. Πιο συγκεκριμένα, στην εκδήλωση του Ιδρύματος “Κωνσταντίνος Καραμανλής”, με την οποία σηκώνεται η αυλαία του επιστημονικού συνεδρίου, με θέμα “1974-2024, 50 χρόνια από τη μετάβαση στη Δημοκρατία. Η Δημοκρατία στην εποχή μας”.
Η συνάντηση των τριών
Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή μετατρέπεται σε σημείο αναφοράς για τις εσωτερικές διεργασίες στο…γαλάζιο στρατόπεδο. Οι σχέσεις του νυν πρωθυπουργού με τους δύο πρώην βρίσκονται τους τελευταίους μήνες σε…κατάσταση χαμηλού βαρομετρικού, αρχής γενομένης από την περιβόητη εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο, λίγες ημέρες μετά το…γκρίζο αποτέλεσμα της ευρωκάλπης για τη Νέα Δημοκρατία. Τότε που οι δύο πρώην πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας και, ιδιαίτερα, ο κ. Σαμαράς είχαν ασκήσει έντονη κριτική για σημαντικά κομμάτια της εθνικής, οικονομικής και κοινωνικής στρατηγικής του Μεγάρου Μαξίμου και της κυβέρνησης. Ακολούθησε η αρνητική απάντηση των κυρίων Σαμαρά και Καραμανλή στην προσωπική πρόσκληση που τους απηύθυνε ο κ. Μητσοτάκης, προκειμένου να παραστούν στη γενέθλια εκδήλωση της οδού Ρηγίλλης για τα πενήντα χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας, ενώ το…χάσμα ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον Μεσσήνιο πολιτικό τείνει να αποκτήσει μόνιμα και πιο βαθιά χαρακτηριστικά, στον απόηχο των βολών του πρώην πρωθυπουργού από τη Λευκωσία για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.
Οι τοποθετήσεις του κ. Σαμαρά για “λύσεις άδικες και καταστροφικές, όπως αυτές που ακούγεται ότι μαγειρεύονται εκ παραλλήλου και με το Αιγαίο” ή για “ήρεμα νερά, που όταν οδηγούν σε σιωπηλή αποδοχή τετελεσμένων, φέρνουν πάντα τεράστιες φουρτούνες” μετατράπηκαν σε…κόκκινο πανί για την Ηρώδου Αττικού 19. Η επιβεβαίωση του…παγετώνα, στο οποίο οδηγείται αργά, αλλά σταθερά η συγκεκριμένη πολιτική συμβίωση ήρθε πριν μία εβδομάδα από το…βήμα της Βουλής. “Απόρησαν κάποιοι γιατί δεν παρακολούθησα την τοποθέτηση του αρχηγού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω, λοιπόν, να είμαι απολύτως σαφής, καθώς είναι η πρώτη φορά που μου δίνεται η δυνατότητα να κάνω αυτή την τοποθέτηση και θα την κάνω μία και μόνη φορά: ότι δεν αναγνωρίζω ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναν πολιτικό καταδικασμένο 13-0 για παράβαση καθήκοντος από το Ειδικό Δικαστήριο. Ούτε θα συνομιλήσω μαζί του, ούτε θα χαριεντιστώ μαζί του. Αυτό επιβάλλει ο στοιχειώδης κοινοβουλευτικός αυτοσεβασμός, μιας και άκουσα να χρησιμοποιείται αυτή η λέξη. Προστατεύω το πολίτευμα με αυτή τη στάση μου”, είχε σημειώσει ο κ. Μητσοτάκης. Με την αναφορά του αυτή, ο πρωθυπουργός έδειξε, εμμέσως πλην σαφώς, και προς την κατεύθυνση του πρώην προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος είχε θερμή χειραψία με τον κ. Παππά, στη διάρκεια της απονομής των βραβείων επιχειρηματικότητας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Από την άλλη και στο πλαίσιο της ίδιας συζήτησης στην Ολομέλεια, δεν πέρασε απαρατήρητη από τα…ραντάρ των κυβερνητικών και κομματικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας η διαφορετική στάση του κ. Μητσοτάκη απέναντι στον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, όταν ο κ. Ανδρουλάκης κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για τη χρεοκοπία της χώρας. “Δε θέλω τώρα να γυρίσω πίσω ιστορικά στο ποιος έσωσε τη χώρα, ποιος καταδίκασε τη χώρα, αλλά εν πάση περιπτώσει, όταν γυρνάτε στο 2010, ναι, η ιστορία θα γράφει ότι η χώρα χρεοκόπησε επί των δικών σας ημερών. Επίσης, η ιστορία θα γράφει ότι το 2009 σε αυτή την αίθουσα -ήμουν απλός βουλευτής-, ψηφίζατε έναν προϋπολογισμό ο οποίος προέβλεπε αύξηση δαπανών, έτσι δεν είναι; Αύξηση δαπανών γιατί…λεφτά υπήρχαν. Δεν το είπατε απλά, δεν το είπε ο τότε πρωθυπουργός εν τη ρύμη του λόγου, το έκανε πράξη. Και τέσσερις μήνες μετά, δυστυχώς, η χώρα…έσκασε στα χέρια του”, είχε τονίσει ο πρωθυπουργός.
Σε κάθε περίπτωση (και αυτό γίνεται εμφανές τα τελευταία εικοσιτετράωρα) το Μέγαρο Μαξίμου δε θέλει να δώσει συνέχεια στην ανακύκλωση συζητήσεων που κρατούν ανοιχτό το φάσμα της εσωστρέφειας, σε μία περίοδο πολλαπλών εσωτερικών και διεθνών προκλήσεων. “Έχουμε πει ότι ο κ. Σαμαράς είναι ο μόνος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ο οποίος έχει διατελέσει πρωθυπουργός της χώρας και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Άρα, προφανώς, ούτε σχολιάζουμε τις τοποθετήσεις του. Είναι μία ξεχωριστή κατηγορία. Δεν είναι πολλοί. Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι ο μόνος πρώην πρωθυπουργός. Με απόλυτο σεβασμό, μάλιστα, και στην πορεία του και στη διαδρομή του. Από εκεί και πέρα, όχι ως απάντηση στον κ. Σαμαρά, ως αυτονόητη υποχρέωσή μας απέναντι στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, οφείλουμε να δίνουμε απαντήσεις σε κάθε τι που αφορά το κυβερνητικό έργο, σε κάθε αιτίαση η οποία προβάλλεται είτε από τον Τύπο, είτε από έναν βουλευτή, είτε από ένα κόμμα της αντιπολίτευσης. Και εκεί όπου δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να αφήσουμε, το κάνουμε σε όλες τις υπόλοιπες συζητήσεις, αλλά ειδικά εκεί δεν πρόκειται να αφήσουμε ούτε μισή σπιθαμή παραφιλολογίας ή διακίνησης fake news από οποιοδήποτε μέσο, είναι στα εθνικά θέματα”, ανέφερε, στη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. Κάπως έτσι, η εκδήλωση του Ιδρύματος “Κωνσταντίνος Καραμανλής” αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα των εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας. Καθώς η συνύπαρξη του νυν πρωθυπουργού με τους δύο πρώην και, κυρίως, η προσέγγιση και τα…φωτογραφικά καρέ θα αποτυπώσουν κατά πόσο η σχέση των τριών συνεχίζει να ισορροπεί σε…τεντωμένο σχοινί.
Πηγή: capital.gr