Του Χάρη Φλουδόπουλου
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της αγοράς ηλεκτρισμού η καθαρή ενέργεια στο εννεάμηνο του 2024 κάλυψε πάνω από τη μισή ζήτηση (50,2%) παρά το γεγονός ότι στο ίδιο χρονικό διάστημα περικόπηκαν 673GWh που αντιστοιχούν στο 3,4% της παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ. Τα στοιχεία αυτά προκαλούν ανησυχία για την επίπτωση της υπερπροσφοράς πράσινης ενέργειας σε συνδυασμό με την έλλειψη υποδομών αποθήκευσης ενέργειας, καθώς οι αναγκαστικές περικοπές καταγράφουν σημαντική αύξηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο σύνολο του 2023 οι περικοπές έφτασαν τις 228GWh.
Πρόκειται για τις αναγκαστικές περικοπές που γίνονται από το διαχειριστή του συστήματος ΑΔΜΗΕ προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος για μπλακ άουτ.
Ωστόσο οι περικοπές αυτές, οι οποίες όσο αυξάνεται η διείσδυση της πράσινης ενέργειας θα εντείνονται, δημιουργούν σοβαρό πολλαπλό πρόβλημα στην αγορά. Οι επενδυτές δεν μπορούν να υπολογίσουν τα έσοδα από τις νέες μονάδες που εντάσσονται στο σύστημα και αυτό δημιουργεί πρόβλημα ακόμη και στη χρηματοδότηση των νέων έργων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με μελέτη του συνδέσμου παραγωγών ενέργειας φωτοβολταϊκών ΣΠΕΦ το 2030 οι περικοπές σε έργα ΑΠΕ που δεν έχουν προτεραιότητα κατανομής θα φτάσουν το 25% σε ετήσια βάση.
Παράλληλα με το πρόβλημα των περικοπών, η αγορά της πράσινης ενέργειας (αλλά και της θερμικής) έχει να αντιμετωπίσει και το ζήτημα των μηδενικών τιμών, τις ώρες που υπάρχει υπερπροσφορά πράσινης ενέργειας, κυρίως τα μεσημέρια όταν κορυφώνεται η παραγωγή των φωτοβολταϊκών. Όπως είχε αναφέρει πρόσφατα και ο αρμόδιος υπουργός ενέργειας, Θ. Σκυλακάκης, το επόμενο διάστημα το πρόβλημα δε θα είναι οι υψηλές αλλά οι χαμηλές τιμές στο ηλεκτρικό σύστημα.
Μοναδική λύση στο διαφαινόμενο αδιέξοδο είναι η ανάπτυξη επαρκούς δυναμικού αποθήκευσης ενέργειας, που θα βοηθήσει ώστε το πλεόνασμα της παραγόμενης ενέργειας τις ώρες χαμηλής ζήτησης να μετακινείται σε ώρες υψηλής ζήτησης. Επιπλέον, εκτός από την αποθήκευση, λύση αναμένεται να δώσει η ανάπτυξη των δικτύων και των διεθνών διασυνδέσεων ούτως ώστε το πλεόνασμα της εγχώριας παραγωγής πράσινης ενέργειας να κατευθύνεται για εξαγωγές. Μέχρι να υπάρξουν αυτές οι αλλαγές στην αγορά πάντως, οι αναγκαστικές περικοπές αναμένεται να καταγράφουν αύξηση, εντείνοντας την αβεβαιότητα στον κλάδο της πράσινης ενέργειας.
Διαβάστε ακόμη
* Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Περικοπές και δίκτυα φρενάρουν την ανάπτυξη της αγοράς
Πηγή: capital.gr