Εισαγγελική έρευνα για κατάχρηση κονδυλίων στο ΕΛΚ

Εισαγγελική έρευνα για κατάχρηση κονδυλίων στο ΕΛΚ

Θα θυμάστε, ίσως, την κόντρα που έχει ξεσπάσει στα ηγετικά κλιμάκια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με πρωταγωνιστές τον επικεφαλής του, Μάνφρεντ Βέμπερ και τον γενικό γραμματέα και επί χρόνια στενό συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, Θανάση Μπακόλα. Αιτία ήταν η απόπειρα του Βέμπερ να προωθήσει έναν εκλεκτό του, ονόματι Τομ Βαντενκεντελάερ, για τη θέση του «διευθυντή συντονισμού των κομμάτων-μελών». Μια θέση που σημαίνει, πολύ πρακτικά, ότι ο τύπος αυτός θα «καπελώνει» τον Μπακόλα ως επιτελάρχης του κόμματος και κατά τον νόμο υπεύθυνος για τα διοικητικά του, τα οικονομικά του και τυχόν παραβάσεις. Αυτό το τελευταίο υπογραμμίστε το γιατί ο λόγος που τα επαναφέρω όλα αυτά είναι η χθεσινή αποκάλυψη ότι το ΕΛΚ βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» της EPPO, της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας δηλαδή, για κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Η έρευνα είναι σε εξέλιξη και οι πληροφορίες δίνονται με το σταγονόμετρο, έχει όμως ήδη επιβεβαιωθεί στο Politico ότι την έρευνα διευθύνει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία σε συνεργασία με τις τοπικές Αρχές, δηλαδή την Εισαγγελία του Βελγίου και αφορά «καταγγελίες για κατάχρηση κονδυλίων της ΕΕ που διαπράχθηκαν στο Βέλγιο από μέλη πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». Κι έτσι ξαφνικά, η κόντρα για το ποιος θα είναι επιτελάρχης του ΕΛΚ απέκτησε νέο ενδιαφέρον…

Του Κώστα Μητρόπουλου

21 μηνύσεις απέναντι στις «κουκούλες»

Oύτε μία, ούτε δύο, αλλά 21 μηνύσεις είχαν καταθέσει συνολικά τα πολιτικά πρόσωπα που είχαν στραφεί εναντίον των δύο προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση Νοvartis. Μιλάμε για τους δύο μάρτυρες με τα κωδικά ονόματα «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης», που με τις καταθέσεις τους είχαν εμπλέξει πολιτικούς αξιωματούχους στην πολύκροτη υπόθεση. Τι θα γίνει, λοιπόν, τώρα, μετά την ανάκληση της πράξης χαρακτηρισμού τους ως μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος από την Οικονομική Εισαγγελία; Η απόφαση σηματοδότησε το τέλος της ποινικής τους «ασυλίας» και οι σχετικές διατάξεις με τα πραγματικά τους ονόματα διαβιβάστηκαν χθες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, ενώ κινήθηκε αμέσως και η διαδικασία της ανάσυρσης από το αρχείο των 21 μηνύσεων. Ετσι, οι πάλαι ποτέ προστατευόμενοι μάρτυρες αναμένεται σύντομα να κληθούν να καταθέσουν ανωμοτί, με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης των καταμηνυόμενων αξιοποίνων πράξεων. Εκτός αυτών, τουλάχιστον δύο πολιτικά πρόσωπα, ο Αδωνις Γεωργιάδης και ο Ανδρέας Λοβέρδος, έχουν προαναγγείλει και την προσφυγή στα αστικά δικαστήρια με αγωγές κατά των δύο μαρτύρων.

Οι παραγραφές και τα δικαστήρια

Οπως μου εξηγούν πηγές μου, η διερεύνηση των μηνύσεων από τις εισαγγελικές Αρχές θα γίνει με κατεπείγουσες διαδικασίες, λόγω του εξαιρετικά μικρού χρονικού διαστήματος που απομένει μέχρι την παραγραφή των αδικημάτων. Μιλάμε για αδικήματα που παραγράφονται στην οκταετία, η οποία θα συμπληρωθεί (κατά περίπτωση και με βάση τον χρόνο υποβολής της κάθε μήνυσης) στο χρονικό διάστημα από τον Νοέμβριο του 2025 έως και τον Φεβρουάριο του 2026. Οσο για το χρονοδιάγραμμα εκδίκασης της υπόθεσης, το πιο ρεαλιστικό σενάριο είναι οι πρώην προστατευόμενοι μάρτυρες να οδηγηθούν στο εδώλιο μες στους πρώτους μήνες του 2025.

Τι απαντούν οι δικαστές

Κι επειδή πολύς λόγος έχει γίνει για την ανάκληση της πράξης χαρακτηρισμού τους ως προστατευόμενων μαρτύρων και πολλοί έχουν διατυπώσει και καλόπιστες ανησυχίες για τον θεσμό… μου απάντησε δικαστική πηγή μου ότι για την απόφαση της άρσης της προστασίας τους λήφθηκε πολύ σοβαρά υπόψη το γεγονός ότι οι δύο μάρτυρες, παρότι τα πραγματικά ονόματά τους είχαν διαρρεύσει και είχαν μιλήσει με αυτά, δεν είχαν δεχθεί ως σήμερα καμία απειλή κατά της ζωής τους.

Οι οιωνοί του Ερτζιγές

Μηνύματα για τον ελληνοτουρκικό διάλογο και την επικείμενη επίσκεψη του Χακάν Φιντάν έστειλε ο τούρκος πρεσβευτής στην Αθήνα, Τσαγατάι Ερτζιγές, κατά τη διάρκεια της δεξίωσης για τα 101 χρόνια της Τουρκικής Δημοκρατίας. Μιλώντας στους καλεσμένους του, ο Ερτζιγές (από τους πλέον έμπειρους στα ελληνοτουρκικά) έδειξε συγκρατημένη αισιοδοξία, τασσόμενος υπέρ μιας λύσης στη βάση του διεθνούς δικαίου, ενώ δήλωσε βέβαιος ότι «μέσω ενός ειλικρινούς και ουσιαστικού διαλόγου που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και την καλή γειτονία, σεβόμενοι ο ένας τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα του άλλου, και αντλώντας αρμονία αντί για εχθρότητα από την κοινή μας ιστορία, μπορούμε να βρούμε αμοιβαία επωφελείς λύσεις σε όλα τα μακροχρόνια προβλήματά μας». Ανάμεσα στους παρισταμένους εντόπισα τρεις κύριες από την κυβέρνηση, την Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, την Ολγα Κεφαλογιάννη και την Αριστοτελία Πελώνη, τον Γιάννη Στουρνάρα, τον διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη, τον πρεσβευτή των ΗΠΑ Τζορτζ Τσούνη και πολλούς διπλωμάτες και αξιωματούχους.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ