Κίνα: Ψηφιακή «εισβολή» στην αφρικανική ήπειρο με τηλεοράσεις σε 10.000 χωριά

Κίνα: Ψηφιακή «εισβολή» στην αφρικανική ήπειρο με τηλεοράσεις σε 10.000 χωριά

Η Κίνα αποκτά «πρόσωπο» στα αφρικανικά χωριά με τη δύναμη της… εικόνας. Ένας πάροχος τηλεοπτικών προγραμμάτων έχει φέρει εις πέρας ένα μεγάλο τεχνικό έργο παρέχοντας εξοπλισμό αλλά και δορυφορικές συνδέσεις σε εκατομμύρια ανθρώπους. Η Δύση βλέπει με καχυποψία την «επέλαση» του «κόκκινου δράκου» ενώ το Πεκίνο απαντά πως πρόκειται για αμοιβαία επωφελής συνεργασία…

Το project με την ονομασία «πρόσβαση στη δορυφορική τηλεόραση για 10.000 αφρικανικά χωριά (ή Wan Cun Tong στα κινέζικα)» προσφέρει ένα μείγμα κινεζικού, τοπικού και ξενόγλωσσου  οπτικοακουστικού περιεχομένου που έχει αναλάβει να φέρεις εις πέρας η StarTimes, ένας κινέζικος πάροχος συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών που ανέλαβε το έργο σε όλη την Αφρική καθιστώντας την, τη δεύτερη μεγαλύτερη υπηρεσία δορυφορικής τηλεόρασης στην Αφρική μετά την MultiChoice (Νότια Αφρική).

Στις οθόνες εκατομμυρίων ανθρώπων κανάλια made in China

Πριν από σχεδόν εννέα χρόνια, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζιπινγκ, υποσχέθηκε στους αρχηγούς κρατών που συμμετείχαν στο Φόρουμ Συνεργασίας Κίνας-Αφρικής (FOCAC), στο Γιοχάνεσμπουργκ, ότι η Κίνα θα παρέχει σε πάνω από 10.000 απομακρυσμένα χωριά, σε 23 αφρικανικές χώρες, πρόσβαση στην ψηφιακή τηλεόραση.

Πρόσβαση στην ψηφιακή τηλεόραση από κινέζικη εταιρεία.

Το πρόγραμμα, σήμερα, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Τα Κινεζικά κρατικά κανάλια είναι ανοιχτά. Ντοκιμαντέρ με εντυπωσιακά τοπία από την Ασιατική χώρα, ένα κανάλι κούνγκ φού, ινδικές ταινίες και κινεζικές δραματικές σειρές κατακλύζουν τις οθόνες εκατομμυρίων ανθρώπων.

Το CNN, το BBC, η Deutsche Welle ή άλλα αγγλόφωνα δυτικά ειδησεογραφικά κανάλια δεν εμφανίζονται στη λίστα προγραμμάτων.

Ένα παράθυρο στον… κινέζικο κόσμο

Στο δημοτικό σχολείο Milimani στην πόλη Naivasha της Κένυας, σε ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια σχολεία της περιοχής, οι μαθητές άρχισαν να απολαμβάνουν τη σύγχρονη ψηφιακή μάθηση από τότε που εγκαταστάθηκαν οι τηλεοράσεις. Τα παιδιά του σχολείου έχουν πλέον μεγαλύτερη πρόσβαση σε πληροφορίες και τη δυνατότητα να «σερφάρουν» στο διαδίκτυο, δήλωσε ο διευθυντής του σχολείου, ευχαριστώντας το StarTimes.

«Ενθουσιάστηκα όταν είδα για πρώτη φορά τις εικόνες της τηλεόρασης», δήλωσε ένας μαθητής του σχολείου με το παρατσούκλι Kipkirui. «Μάθαμε μαθηματικά στην οθόνη. Πριν από αυτό, πραγματικά μισούσα το μάθημα των μαθηματικών. Δεν μπορούσα να καταλάβω τι έλεγε ο καθηγητής. Αλλά όταν ο βιντεοπροβολέας δείχνει μαθηματικά γραφήματα μπροστά μου, μου είναι εύκολο να καταλάβω» λέει ο Kipkirui σύμφωνα με την κινεζική εφημερίδα Global Times.

«Η Ουγκάντα είναι μια από τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες στον κόσμο, με εθνικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ λιγότερο από 800 δολάρια. Μια τηλεόραση είναι πολυτέλεια για πολλές τοπικές αγροτικές οικογένειες», εξήγησε ο Wang Fan, διευθύνων σύμβουλος του υποκαταστήματος της StarTimes στην Ουγκάντα.

Με δεδομένες τις δυσκολίες που υπάρχουν όπως τις συχνές διακοπές στο ηλεκτρικό ρεύμα «το έργο δεν παρέχει μόνο τον εξοπλισμό αλλά και ηλιακό πάνελ που εξυπηρετεί τις ανάγκες για ηλεκτρισμό», λέει ο Wang.

Για την εύρυθμη λειτουργία του project έχουν εκπαιδευτεί περισσότεροι από 2.000 εξειδικευμένοι ντόπιοι τεχνικοί και έχουν αναλάβει την εγκατάσταση και τη συντήρηση του ψηφιακού τηλεοπτικού εξοπλισμού.

Ισχυρή παρουσία της Startimes στην Αφρική.

Βλέπουν την Κίνα με… άλλο μάτι

Ο Wang Yuanbo, ένας υπάλληλος του StarTimes που κάποτε ήταν υπεύθυνος για την υλοποίηση του έργου στην Ουγκάντα, θυμήθηκε έναν διευθυντή σχολείου σε ένα χωριό στη δυτική Ουγκάντα, ο οποίος κρατούσε με ενθουσιασμό τον εξοπλισμό.

«Ουγκάντα και Κίνα, είμαστε καλοί φίλοι για πάντα», είπε ο διευθυντής και δώρισε ένα καλάθι με πορτοκάλια στους υπαλλήλους πριν φύγουν.

Στην Κένυα, η 67χρονη Rebecca στην πόλη Kajiado δήλωσε ότι παρακολουθεί καθημερινά διεθνείς ειδήσεις στο CNC (China Xinhua News Network Corporation) μετά τη σύνδεση του σπιτιού της με δορυφορικό σήμα. Μέσω της παρακολούθησης της τηλεόρασης, αυτή η συνταξιούχος δασκάλα, είπε ότι έχει δει ραγδαίες αλλαγές στην Κίνα με την πάροδο των ετών.

«Η Κίνα ήταν παρόμοια με εμάς πριν από 20 χρόνια- τώρα βλέπουμε στην τηλεόραση ότι η Κίνα αναπτύσσεται πολύ γρήγορα, έχει σπουδαίους μηχανικούς», είπε η Rebecca, προσθέτοντας ότι ελπίζει η εγγονή της να μπορεί να μπορέσει να πάει στην Κίνα για σπουδές στο εγγύς μέλλον».

Εξοπλίζουν τα νοσοκομεία

Τον Ιούνιο του 2019 η τεχνική ομάδα πήγε στο νοσοκομείο του γιατρού Hehrt, ένα μικρό χωριό στην Κένυα, για να βοηθήσει στην εγκατάσταση ενός δορυφορικού τηλεοπτικού σήματος. Πριν από αυτό, το νοσοκομείο δεν είχε ούτε σήμα, ούτε τηλεόραση και μερικές φορές οι ασθενείς βαριόντουσαν και γίνονταν ανυπόμονοι αφού περίμεναν να δουν έναν γιατρό για ώρες ενώ δεν έκαναν τίποτα, θυμήθηκε ο Hehrt.

Τώρα είναι υπέροχο που οι ασθενείς μπορούν να βλέπουν τηλεόραση όταν περιμένουν, δήλωσε ο Hehrt. «Και εγώ μπορώ να βλέπω τους αγαπημένους μου ποδοσφαιρικούς αγώνες μετά τη δουλειά», πρόσθεσε.

Στο χωριό Olasiti, περίπου τρεις ώρες οδήγησης δυτικά της πρωτεύουσας Ναϊρόμπι, ο Nicholas Nguku συγκέντρωσε τους φίλους και την οικογένειά του για να παρακολουθήσει από την τηλεόραση τους αθλητές της Κένυας που έτρεχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Ένας καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γκάνα λέει πάντως ότι οι Αφρικανοί  δεν βλέπουν τόσο τα κινεζικά κρατικά ειδησεογραφικά κανάλια, αλλά προτιμούν τα ντοκιμαντέρ, τις δραματικές σειρές – και φυσικά τις ταινίες κούνγκ φού.

20 χώρες, 6.5 εκατομμύρια άνθρωποι, 8.612 χωριά

Η δεύτερη φάση του έργου προχωράει ικανοποιητικά και τώρα βρίσκεται στη διαδικασία εγκατάστασης των δορυφορικών δεκτών που έχουν δωρηθεί σε ορισμένα χωριά, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

Το έργο έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία σε 20 χώρες της Αφρικής από τον Αύγουστο του 2021, ωφελώντας περισσότερες από 6.5 εκατομμύρια ανθρώπους σε 8.612 χωριά, δήλωσε στους Global Times, η StarTimes.

Η Κίνα ξοδεύει δισεκατομμύρια για να βελτιώσει την εικόνα της στην αφρικανική ήπειρο και η τηλεόραση σε χωριά που βρίσκονται μακριά από τον πολιτισμό είναι ένα μέσο μεταφοράς ήπιας ισχύος. Διανέμοντας νέα για κινεζικά αναπτυξιακά προγράμματα και πολιτιστικές προσφορές κάθε λεπτό.

Η κινεζική κυβέρνηση φαίνεται πως έχει πετύχει τον στόχο της. Σε πολυάριθμες έρευνες χρηστών του StarTimes, ο καθηγητής από την  Κένυα παρατήρησε μια αλλαγή:«Ενώ οι κάτοικοι του χωριού ήταν προηγουμένως πιο επικριτικοί για την Κίνα, τα κινεζικά τηλεοπτικά προγράμματα τους έκανε πιο καλοπροαίρετους», λέει.

Η πολιτική τιμολόγησης των υπηρεσιών

Στην Κένυα, τα μηνιαία πακέτα ψηφιακής τηλεόρασης κυμαίνονται από 329 σελίνια (2,50 δολάρια) έως 1.799 σελίνια (14 δολάρια).

Συγκριτικά, ένα μηνιαίο πακέτο για το DStv, που ανήκει στην MultiChoice, έναν άλλο σημαντικό παίκτη στην αφρικανική αγορά ψηφιακής τηλεόρασης, κοστίζει μεταξύ 700 και 10.500 σελινιών.

Το StarTimes βασίζεται εν μέρει στις συνδρομές για τα βασικά του έσοδα και το «πρόγραμμα 10.000 χωριών» χρηματοδοτείται από το κρατικό Ταμείο Βοήθειας Νότου της Κίνας.

Όλα τα δορυφορικά πιάτα φέρουν το λογότυπο της StarTimes, το έμβλημα του υπουργείου Πληροφοριών της Κένυας και ένα κόκκινο λογότυπο «China Aid». Κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης αυτών των πιάτων, οι εκπρόσωποι της StarTimes είπαν ότι πρόκειται για «δώρο» από την Κίνα, υπενθύμισαν αρκετοί χωρικοί.

Χωρίς συνδρομή, μόνο ορισμένα κανάλια ελεύθερης λήψης, όπως το Kenyan Broadcasting Cooperation, είναι διαθέσιμα, σύμφωνα με όσους δεν είναι πλέον συνδρομητές στα πακέτα StarTimes.

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προσωπεία

Προσωπεία

ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ «Κούρδε, αγαπητέ αδελφέ μου!» Επιμένει στο άνοιγμά του προς τους Κούρδους (με στόχο…