Lloyd’s List: Οι Έλληνες εφοπλιστές στο στόχαστρο των Χούθι

Lloyd's List: Οι Έλληνες εφοπλιστές στο στόχαστρο των Χούθι

Της Αναστασίας Βαμβακά

Οι επιθέσεις συνεχίζονται και οι συνέπειες πολλαπλασιάζονται. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της εταιρείας ασφαλείας Ambrey που παρουσιάζει η Lloyd’s List, από τις 219 επιθέσεις που σημειώθηκαν είτε με drones είτε με πυραύλους σε πλοία, 49 αφορούσαν πλοία ελληνικής ιδιοκτησίας, ποσοστό 22,3%.

Με τις διελεύσεις από την Ερυθρά Θάλασσα να έχουν μειωθεί κατά 71% και περίπου 15,8 εκατ. dwt, οι επιθέσεις συνεχίζονται. Όπως ανέφερε το Reuters, τουλάχιστον έξι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες έχουν δεχτεί απειλητικό email από τους Χούθι, ότι τα πλοία τους θα δεχτούν επίθεση. Τα πλοία ελληνικής ιδιοκτησίας αντιπροσώπευαν το 16% της συνολικής κίνησης στην Ερυθρά κατά την περίοδο 2024, έναντι 21% για το 2023. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Lloyd’s List intelligence, περίπου 1.659 πλοία πραγματοποίησαν διέλευση από το στενό του Bab el Mandeb (αποτελεί σημείο των επιθέσεων των Χούθι) από την 1η Ιουλίου έως τις 15 Οκτωβρίου έναντι 5.034 πλοίων κατά την ίδια περίοδο το 2023.

Τα πλοία ελληνικής ιδιοκτησίας εμπλέκονται στο 26% των περιστατικών των Χούθι με βάση την χωρικότητα, ενώ στο στόχαστρο μπαίνουν επίσης τα ευρωπαϊκά πλοία ελβετικών, δανέζικων και βρετανικών συμφερόντων. Τα πλοία της Κίνας, που έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό στόλο βάσει της μεταφορικής ικανότητας εμπλέκονται μόλις σε οκτώ περιστατικά. Κανένα πλοίο ρωσικών συμφερόντων δεν έχει δεχθεί επίθεση τους τελευταίους 11 μήνες. Ο πραγματικός δικαιούχος ήταν άγνωστος για το 10% της κυκλοφορίας των πλοίων το 2023 και το 35% το 2024.

Η Ρωσία επηρεάστηκε λιγότερο σε ποσοστό, με πτώση 35%, σε συνδυασμένη χωρητικότητα 3 εκατ. dwt, έναντι 4,58 εκατ. dwt κατά την τετράμηνη περίοδο του 2023. 

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η Ρωσία παρείχε δεδομένα στόχευσης για τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης καθώς επιτέθηκαν σε δυτικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη νωρίτερα φέτος, βοηθώντας την υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα να επιτεθεί σε μια σημαντική αρτηρία για το παγκόσμιο εμπόριο και αποσταθεροποιώντας περαιτέρω την περιοχή. 

Οι Χούθι, οι οποίοι ξεκίνησαν τις επιθέσεις τους στα τέλη του περασμένου έτους με αφορμή τον πόλεμο στη Γάζα, άρχισαν τελικά να χρησιμοποιούν ρωσικά δορυφορικά δεδομένα καθώς επέκτειναν τα χτυπήματά τους, δήλωσε άτομο που γνωρίζει το θέμα και δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι της άμυνας.

Τα δεδομένα περνούσαν μέσω μελών του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, τα οποία ήταν ενσωματωμένα στους Χούθι στην Υεμένη, είπε ένας από τους ανθρώπους.
 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ