Η Ουκρανία και η Ρωσία βρίσκονται σε προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις για ενδεχόμενη παύση των αεροπορικών επιδρομών στις ενεργειακές εγκαταστάσεις και των δύο χωρών, ανέφεραν χθες οι «Financial Times». Στο δημοσίευμα, που επικαλείται ανώτερους ουκρανούς αξιωματούχους, αναφέρεται ότι το Κίεβο επιδιώκει να επαναλάβει τις συνομιλίες που είχαν φτάσει κοντά σε συμφωνία τον Αύγουστο και στις οποίες είχε μεσολαβήσει το Κατάρ. Τότε οι συνομιλίες είχαν σταματήσει καθώς οι Ουκρανοί εξαπέλυσαν επίθεση στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας που συνορεύει με τη χώρα τους. Εάν η συμφωνία προχωρήσει θα πρόκειται για τη σημαντικότερη αποκλιμάκωση που έγινε από την αρχή του πολέμου μέχρι σήμερα.
«Υπάρχουν προκαταρκτικές συζητήσεις για πιθανή επανέναρξη συνομιλιών», λέει διπλωμάτης στην εφημερίδα. «Τώρα γίνονται συζητήσεις για τις ενεργειακές εγκαταστάσεις». Σύμφωνα με ανώτερο ουκρανό αξιωματούχο, η Μόσχα και το Κίεβο έχουν ήδη μειώσει τη συχνότητα των επιθέσεων στην ενεργειακή υποδομή της άλλης χώρας τις τελευταίες εβδομάδες, στο πλαίσιο συμφωνίας που επιτεύχθηκε από τις υπηρεσίες πληροφοριών τους. Οι «FT» σημειώνουν ότι καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, η Ουκρανία αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις λόγω των μεγάλης κλίμακας ρωσικών πυραύλων που έχουν καταστρέψει το ήμισυ της παραγωγικής της ικανότητας.
«Τόσο το Κίεβο όσο και η Μόσχα έχουν προηγουμένως αποδεχθεί ότι η διακοπή των επιθέσεων στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας και στη ρωσική ικανότητα διύλισης πετρελαίου ήταν προς το αμοιβαίο συμφέρον τους», αναφέρεται στο δημοσίευμα. «Αλλά ο Πούτιν είναι απίθανο να προβεί σε συμφωνία έως ότου οι ρωσικές δυνάμεις εκδιώξουν τα ουκρανικά στρατεύματα από την περιοχή του Κουρσκ, όπου εξακολουθούν να ελέγχουν περίπου 600 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους…». Ερωτηθείς σχετικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι υπάρχουν πολλές ψεύτικες ειδήσεις, ακόμη και στα πιο έγκριτα μέσα ενημέρωσης, που «δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».
Ενα μεγάλο κομμάτι της ενεργειακής ισχύος της Ουκρανίας έχει καταστραφεί λόγω των ρωσικών επιθέσεων σε ενεργειακές υποδομές μετά την ευρείας κλίμακας εισβολή της Μόσχας το 2022, αναγκάζοντας το Κίεβο να βασιστεί στις εγκαταστάσεις πυρηνικής ενέργειας και στις εισαγωγές ενέργειας από την Ευρώπη.
Πηγή: tanea.gr