Τα υπερέσοδα-“κλειδί” για νέες αναβαθμίσεις και μειώσεις φόρων

Στα 6,08 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα στο 10μηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου...

Του Τάσου Δασόπουλου 

Νέες μειώσεις φόρων για τα χρόνια μέχρι και το 2027 σχεδιάζει πλέον το οικονομικό επιτελείο, προσπαθώντας να προβλέψει από τη μια τα περιθώρια που δίνονται μέσα από τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες και από την άλλη το ύψος των δημοσίων εσόδων για κάθε μια από τις επόμενες χρονιές.

Η βάση είναι ότι τα φορολογικά έσοδα θα αυξάνονται σταθερά μέχρι και το 2026, κατά τουλάχιστον 1,5% τον χρόνο, λόγω των θετικών ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας και κατά συνέπεια της αύξησης των εισοδημάτων. Επιπλέον, περιμένει έσοδα τα οποία τα επόμενα χρόνια θα υπερβούν τα 2,5 δισ. ευρώ από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Με τα υπερέσοδα αυτά, παρά τις πιέσεις που θα συνεχίσουν να ασκούν οι δαπάνες για εξοπλισμούς και συντάξεις, θα υπάρχει αυξημένο περιθώριο για μειώσεις φόρων, στις κατηγορίες που θεωρούνται οι πιο “αδικημένες”. 

Μια από αυτές είναι η λεγόμενη “μεσαία τάξη”, δηλαδή από αυτούς τους φορολογούμενους, οι οποίοι έμειναν εκτός από τα έκτακτα επιδόματα και τις ενισχύσεις που δόθηκαν σε οικονομικά ευάλωτους από το 2020 και μετά. Οι φορολογούμενοι αυτοί είχαν εύνοια μόνο από τις οριζόντιες μειώσεις φόρων, όπως του ΕΝΦΙΑ, των μειώσεων των ασφαλιστικών εισφορών και -πιο πρόσφατα- την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Σε αυτήν τη φάση, εξετάζεται η αλλαγή της φορολογικής κλίμακας για τα μεσαία εισοδήματα, τα οποία έχουν επωμισθεί το μεγαλύτερο βάρος των φορολογικών υποχρεώσεων, αλλά μόνο ένα μέρος από τις ελαφρύνσεις που έγιναν, όπως πχ η μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογίας εισοδήματος στο 9% για τα εισοδήματα μέχρι και 10.000 ευρώ. Το ΥΠΕΘΟ έχει ήδη αρχίσει να τρέχει διαφορετικά σενάρια, παράλληλα με τα σενάρια για την πορεία των φορολογικών εσόδων μέχρι και το 2027. 

Μια δεύτερη παρέμβαση, που είναι προεκλογικά προγραμματισμένη να χρηματοδοτηθεί από τα έσοδα από τη φοροδιαφυγή, είναι η σταδιακή μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30%, με δεδομένο ότι πλέον μπορούν να γίνονται όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι από το My DATA. Προηγουμένως, βέβαια, θα πρέπει να προχωρήσουν οι απαραίτητες νομοθετικές αλλαγές, ώστε να κλείσουν όλες οι “τρύπες”, οι οποίες επέτρεπαν μέχρι τώρα σε συγκεκριμένους κλάδους να διαφεύγουν των τεκμηρίων. 

Παράλληλα, από την πλευρά των δαπανών, έχει ήδη δρομολογηθεί η αναθεώρηση των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ, καθώς επίσης και η απόδοση του επιδόματος επικινδυνότητας σε 80.000 ένστολους.

Υψηλότερα πλεονάσματα 

Παράλληλα με τον τομέα των ελαφρύνσεων, η υπερπόδοση των εσόδων θα επιβεβαιώνει στην Κομισιόν, τις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης ότι η Ελλάδα συνεχίζει να υπεραποδίδει και στο δημοσιονομικό πεδίο. Τούτο, διότι τα αυξημένα έσοδα θα φέρουν πρωτογενή πλεονάσματα πάνω από 2% του ΑΕΠ, υψηλότερα από τους επίσημους στόχους του μεσοπρόθεσμου 2025 -2028. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί δυνητικά να δημιουργήσει “μαξιλάρια”, τα οποία μπορούν να πετύχουν ταχύτερη μείωση του ύψους του χρέους, το οποίο ως γνωστό, είναι το πιο δύσκολο μέγεθος για την Ελλάδα. Ωστόσο, η μείωση του χρέους είναι το πρώτο ζητούμενο για τους οίκους αξιολόγησης, οι οποίοι παρακολουθούν στενά την οικονομία και οι οποίοι στην πλειοψηφία τους έχουν δώσει σήμα για την πρώτη αναβάθμιση εντός της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2025. 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ