Νέο αδιέξοδο για την επιλογή του Συνηγόρου του Πολίτη

Νέο αδιέξοδο για την επιλογή του Συνηγόρου του Πολίτη

Σε μετωπική σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ εξελίχθηκε αίφνης χθες η υπόθεση του Συνηγόρου του Πολίτη. Ή, ακριβέστερα, της… αποστράτευσής του, μιας και απερρίφθη, ακόμη μια φορά από την αντιπολίτευση στη Διάσκεψη των Προέδρων, η αντικατάσταση του Ανδρέα Ποττάκη από τον Δημήτρη Σωτηρόπουλο, τον υποψήφιο που προτείνει η κυβέρνηση. Θυμίζω ότι η ιστορία της αντικατάστασής του σέρνεται στη Διάσκεψη των Προέδρων από το καλοκαίρι, με τα μέλη που ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και την Πλεύση Ελευθερίας να μπλοκάρουν την αλλαγή του Ποττάκη προκειμένου να ολοκληρωθεί και να δημοσιευτεί το πόρισμα της Αρχής για τυχόν πράξεις και παραλείψεις του Λιμενικού Σώματος στο ναυάγιο της Πύλου (το οποίο αναμένεται, μαθαίνω, εντός ημερών).

Του Κώστα Μητρόπουλου

Το ενδιαφέρον, ωστόσο, είναι ότι χθες η κυβέρνηση επέλεξε να υψώσει τους τόνους για αυτό ειδικά το θέμα και ειδικά απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη προσωπικά. Με το επιχείρημα, μάλιστα, πως η μη συναίνεση του Ανδρουλάκη για αλλαγή του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής συνιστά απόδειξη έλλειψης σεβασμού στους θεσμούς.

Οι πασοκικές πηγές μου δεν έδειξαν να εκπλήσσονται ωστόσο. Και υποστήριζαν ότι η κυβέρνηση επέλεξε να επιτεθεί για τον Συνήγορο προκειμένου να μην απαντήσει στην αποκάλυψη ότι δεν είχε κληθεί καν για κατάθεση ο άνθρωπος που φέρεται ότι πλήρωνε τα SMS που έστειλαν το Predator στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τον Αντώνη Σαμαρά.

Ο καβγάς δε που είχαν στη Βουλή ο Ανδρουλάκης με τον Βορίδη επιβεβαιώνει, όπως μου έλεγαν, την εκτίμησή τους αυτή…

Ανταλλαγή πυρών

Ο καβγάς ξεκίνησε με αφορμή μακροσκελή ανακοίνωση του Παύλου Μαρινάκη που χαρακτήριζε «εξοργιστική» την αιτιολόγηση της αντιπολίτευσης για την άρνησή τους να διώξουν τον Ποττάκη και καταδίκαζε τον Ανδρουλάκη προσωπικά, λέγοντας ότι «η υποτιθέμενη αλλαγή στάσης και νοοτροπίας του μετά την επανεκλογή του θα παραμείνει μία ανεκπλήρωτη υπόσχεση».

Ο Ανδρουλάκης παρενέβη στη Βουλή, αφενός για να επιμείνει ότι αυτός ουδέποτε «υποσχέθηκε» ότι θα συνηγορεί κι ότι το ΠΑΣΟΚ ουδέποτε επιτέθηκε σε Ανεξάρτητη Αρχή, ενώ η κυβέρνηση τελευταία βρίσκει ενδιαφέρουσες χρονικά συγκυρίες για να τις αλλάζει. Και βέβαια κάλεσε την κυβέρνηση να σχολιάσει τις αποκαλύψεις στην υπόθεση των υποκλοπών. Ο Μάκης Βορίδης, ωστόσο, επέμεινε σε υψηλούς τόνους στο θέμα του Συνηγόρου αποκλειστικά, στο μοτίβο της κυβερνητικής ανακοίνωσης. Για τις υποκλοπές, όμως, αρκέστηκε μονάχα να πει ότι ως νομικός έχει μάθει να μη σχολιάζει αν δεν έχει μελετήσει τα στοιχεία της δικογραφίας. Πολύ λιτή απάντηση για τα δεδομένα του, σημειώνω.

Το μπλόκο για την Επιτροπή

Υπάρχει πάντως ένα ερώτημα που έμεινε αναπάντητο χθες στη Βουλή. Πριν από τη χθεσινή αποτυχημένη ψηφοφορία, το ΠΑΣΟΚ και η Πλεύση Ελευθερίας ζήτησαν να κληθεί ο Ποττάκης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ώστε να ενημερώσει αρμοδίως για την πορεία και το χρονοδιάγραμμα των ερευνών και πορισμάτων του Συνηγόρου του Πολίτη που εκκρεμούν.

Ωστε να υπάρξει στη συνέχεια μια συνεννόηση και για το πότε θα μπορεί να αποχωρήσει από τα καθήκοντά του, χωρίς να υπάρχει η υπόνοια ότι καρατομείται πριν καταστεί ακόμη πιο ενοχλητικός. Η κυβερνητική πλειοψηφία, ωστόσο, αρνήθηκε να προσέλθει ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής στην αρμόδια επιτροπή. Αιτιολογία για την άρνηση δεν δόθηκε.

Φροντιστήριο πριν την ακρόαση

Ακούω ότι ένα πολιτικό πρόσωπο πέρασε τα τελευταία εικοσιτετράωρα μελετώντας σαν μαθητής πριν από τις Πανελλήνιες.

Στον Απόστολο Τζιτζικώστα αναφέρομαι, ο όποιος έχει ήδη περίπου εγκατασταθεί στις Βρυξέλλες, όπου τη Δευτέρα θα περάσει από ακρόαση από την Επιτροπή Μεταφορών της Ευρωβουλής, στο πλαίσιο της διαδικασίας έγκρισης του διορισμού του στη θέση του επιτρόπου Μεταφορών της νέας Κομισιόν.

Ο Τζιτζικώστας έκανε… ταχύρρυθμα τις τελευταίες ημέρες για τις ερωτήσεις που πρόκειται να δεχθεί, όχι μόνο για τα θέματα που άπτονται του χαρτοφυλακίου του, αλλά και για την προσωπική στάση του σε ζητήματα γενικότερου ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, όπως, για παράδειγμα, η Συμφωνία των Πρεσπών, με τη βοήθεια του Ιωάννη Βράιλα, του επικεφαλής της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην ΕΕ. Στο παρασκήνιο, βέβαια, έχουν κάνει πλούσια δουλειά το ΕΛΚ και, ειδικότερα, ο Θανάσης Μπακόλας για να εξασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρχουν εκπλήξεις και αγκάθια στο δρόμο του.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην εξουσία για τέταρτη φορά

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

Καρτελάκια Πρώτος έφτασε στα βραχώδη της Φιλοθέης ο Αντώνης Σαμαράς, δεύτερος ο Κώστας Καραμανλής και αρκετή…