Την επιβεβαίωση της στρατηγικής διάστασης που λαμβάνει πλέον η σχέση Κυπριακής Δημοκρατίας – ΗΠΑ ύστερα από τη συνάντηση Χριστοδουλίδη – Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο επεσήμανε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώπιον του Νίκου Χριστοδουλίδη, τον οποίο υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, άρτι αφιχθέντα από την Ουάσιγκτον. Στόχος της συνάντησης στην Αθήνα ήταν αφενός η εκ του σύνεγγυς ενημέρωση για τα αποτελέσματα που προέκυψαν από το κρίσιμο τετ α τετ με τον αμερικανό πρόεδρο στο Οβάλ Γραφείο και, σε ένα δεύτερο επίπεδο, η από κοινού χάραξη των επόμενων βημάτων για το Κυπριακό, με βάση τον αναβαθμισμένο ρόλο που αποκτά πλέον – και κατά δήλωση Μπάιντεν -– η Κυπριακή Δημοκρατία στην περιοχή.
Το γεγονός πως και οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν δημόσια ότι έχει έρθει η ώρα για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ, «στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας», δηλώνοντας, μάλιστα, ετοιμότητα «να παρέχουν οποιαδήποτε στήριξη» προς αυτήν την κατεύθυνση, ήταν το σημείο στο οποίο έδωσε έμφαση ο Πρωθυπουργός, ενώ έκανε λόγο για μια «σημαντική στιγμή» που έρχεται να προστεθεί στη «δυναμική» που διαμορφώνεται τους τελευταίους μήνες. Λίγες ώρες πριν από το ραντεβού του με τον κύπριο πρόεδρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υπογραμμίσει στο Υπουργικό Συμβούλιο πως η ίδια η συνάντηση Χριστοδουλίδη – Μπάιντεν αποτελεί «σημαντική αναβάθμιση» των σχέσεων των δύο χωρών, ενώ επιπλέον αποδεικνύει τη σημασία της Κυπριακής Δημοκρατίας ως πόλου σταθερότητας σε ένα ασταθές περιβάλλον συγκρούσεων που συνεχίζονται στη Μέση Ανατολή. «Είναι μια εξέλιξη που καταδεικνύει και τα οφέλη στα οποία οδηγεί μια ενεργητική διπλωματία» σημείωσε ο Πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας τον «διαρκή συντονισμό» Αθήνας – Λευκωσίας.
«Είμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας»
Την ικανοποίησή του για τον νέο ρόλο που Κύπρος και Ελλάδα διαδραματίζουν σε μια περιοχή «ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας» εξέφρασε από την πλευρά του ο Νίκος Χριστοδουλίδης, κάνοντας λόγο για μια στρατηγική έργων και όχι λόγων η οποία φέρνει αποτελέσματα. «Δεν χωρούν αμφιταλαντεύσεις στην εξωτερική πολιτική, είμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, και αυτό σίγουρα ενισχύει τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού σε μια κρίσιμη συγκυρία» ανέφερε ο κύπριος πρόεδρος, ο οποίος επιστρέφοντας στη Λευκωσία θα κληθεί να διαχειριστεί δύο κρίσιμες συναντήσεις για τις οποίες τα θεμέλια μπήκαν στο άτυπο δείπνο στη Νέα Υόρκη. Πρώτα τη συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ στη Λευκωσία και βεβαίως την άτυπη διερυμένη συνάντηση – με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων και του ειδικού απεσταλμένου που αναμένεται να ορίσει η ΕΕ –, την οποία έχει αναλάβει να οργανώσει ο Αντόνιο Γκουτέρες, με απώτερο στόχο την επίσημη επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.
Στον απόηχο της αποστροφής του Μπάιντεν στη συνάντηση με τον Χριστοδουλίδη πως «δεν υπάρχει όριο στο τι μπορούν να επιτύχουν τα έθνη όταν εργάζονται μαζί» κι έχοντας προηγουμένως δηλώσει αισιόδοξος για την πιθανότητα να επικρατήσει η λύση για το Κυπριακό που προκρίνουν η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή πλευρά, ο Τατάρ ζήτησε από τον πρόεδρο της τουρκοκυπριακής Βουλής να περάσει ψήφισμα που θα στηρίζει την – εκτός διεθνούς δικαίου – λύση των δύο κρατών. Ταυτόχρονα, από τα τουρκικά ΜΜΕ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δέχθηκε πυρά για τα όσα διημείφθησαν στον Λευκό Οίκο, με την τουρκική αντιπολίτευση να κάνει λόγο για «ντροπιαστική ήττα της τουρκικής διπλωματίας».
Στη δυσμενή για την Τουρκία επικαιρότητα της χθεσινής μέρας ήρθε να προστεθεί η ετήσια έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν που καλούσε την Αγκυρα να συμμορφωθεί σε μια σειρά από τομείς που αφορούσαν κυρίως ελληνοτουρκικά και Κυπριακό – με την ελληνική διπλωματία να έχει διαδραματίσει κομβικό ρόλο ως προς το περιεχόμενο της έκθεσης, ιδιαιτέρως σε ζητήματα όπως η «Γαλάζια Πατρίδα» και οι παρενοχλήσεις των ερευνών για το έργο διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου. Σε ενσωμάτωση απόψεων της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής πλευράς που είναι «μη ρεαλιστικές, παράνομες και μαξιμαλιστικές» αναφέρθηκε σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργότερα το τουρκικό ΥΠΕΞ, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ «δεν έχει δικαιοδοσία να αποφασίζει για τα σύνορα τρίτων χωρών».
Πηγή: tanea.gr