Μιλώντας από το ίδιο σημείο στο οποίο στεκόταν ο Ντόναλντ Τραμπ πριν από τέσσερα χρόνια και απευθυνόταν στους οπαδούς του, οι οποίοι λίγο αργότερα εισέβαλαν στο Καπιτώλιο, η Κάμαλα Χάρις κάλεσε τη χώρα «να προχωρήσει χωρίς τον Τραμπ», τον οποίο περιέγραψε ως «ασταθή», με «εμμονή για εκδίκηση» και διψασμένο για «ανεξέλεγκτη ισχύ».
Απέναντι στο πολυπληθέστερο κοινό που έχει συγκεντρωθεί ποτέ σε προεκλογική της εκδήλωση η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ προσπάθησε να στείλει ένα ισχυρό τελευταίο μήνυμα στους ψηφοφόρους: «Αμερική, γνωρίζουμε τι έχει στο μυαλό του ο Ντόναλντ Τραμπ: περισσότερο χάος, περισσότερο διχασμό και πολιτικές που βοηθούν όσους βρίσκονται στην κορυφή και βλάπτουν όλους τους άλλους», είπε. «Προσφέρω έναν διαφορετικό δρόμο και ζητώ την ψήφο σας».
Μία εβδομάδα πριν από την ημέρα των εκλογών, η Χάρις τόνισε ότι θα προσπαθήσει να προστατεύσει την εθνική ενότητα, καθώς δεσμεύτηκε να είναι «πρόεδρος για όλους τους Αμερικανούς» και «να βάζει πάντα τη χώρα πάνω από το κόμμα και τον εαυτό της». Μιλώντας σε περίπου 75.000 άτομα τόνισε: «Σε αντίθεση με τον Ντόναλντ Τραμπ, δεν πιστεύω ότι οι άνθρωποι που διαφωνούν μαζί μου είναι ο εχθρός. Εκείνος θέλει να τους βάλει φυλακή. Εγώ θα τους δώσω μια θέση στο τραπέζι». Πίσω της διακρινόταν φωταγωγημένος ο Λευκός Οίκος.
Τη Δημοκρατική Κάμαλα Χάρις ανακοίνωσε χθες πως θα ψηφίσει στις 5 Νοεμβρίου ο Ρεπουμπλικάνος πρώην κυβερνήτης της Καλιφόρνιας και ηθοποιός Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ , εκφράζοντας την απογοήτευσή του για την πολιτική, αλλά και τη μεγάλη «οργή» του για τον Ντόναλντ Τραμπ.
Οπως γράφουν οι Financial Times, έπειτα από μελέτη των πρόσφατων δημοσκοπήσεων οι δύο υποψήφιοι βρίσκονται σχεδόν σε ισοπαλία στις επτά πολιτείες που είναι πιθανό να καθορίσουν ποιος θα κερδίσει την προεδρία. Εκείνο όμως που απασχολεί τους πολιτικούς αναλυτές είναι εάν θα μπορούσε η εκλογική διαδικασία να αμφισβητηθεί ξανά όπως το 2020, με όλα τα προβλήματα που αυτό μπορεί να προκαλέσει. Ο Ντόναλντ Τραμπ πέρασε τα τελευταία τέσσερα χρόνια φωνάζοντας ότι του «έκλεψαν τις εκλογές». Νομοθέτες και εκλογικοί αξιωματούχοι προσπαθούν να στηρίξουν το εκλογικό σύστημα ενάντια σε μια άλλη πιθανή προσπάθεια ανατροπής των εκλογών. Οι ομοσπονδιακοί νόμοι σχετικά με το εκλογικό σώμα άλλαξαν. Υπάρχει ισχυρότερη νομολογία για να καταρρίψει ψευδείς νομικές αξιώσεις και ο Τραμπ δεν κάθεται πλέον στο Οβάλ Γραφείο με τους μοχλούς της κυβέρνησης στα χέρια του, γράφουν οι New York Times. Ομως υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους οι επόμενες εβδομάδες θα μπορούσαν να είναι δύσκολες:
Μεγάλος αριθμός αγωγών
Ηδη, περισσότερες από 187 αγωγές που σχετίζονται με τις εκλογές έχουν κατατεθεί, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 116 που ζητούν ορισμένους περιορισμούς στην ψήφο και 68 κατατέθηκαν από όσους επιδιώκουν να επεκτείνουν ή να προστατεύσουν την ψήφο, σύμφωνα με στοιχεία από το Democracy Docket, μια ομάδα συνδεδεμένη με τους Δημοκρατικούς που παρακολουθεί εκλογικές υποθέσεις. Οι υποθέσεις αντιπροσωπεύουν έναν ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό αγωγών πριν από τις εκλογές. Κάποιες έχουν ήδη κριθεί αλλά 115 υποθέσεις παραμένουν ανοιχτές και ανεξάρτητα από το πόσο παράδοξοι είναι οι ισχυρισμοί που αμφισβητούν τις εκλογικές διαδικασίες ή τη νομιμότητα των ψηφοφόρων, οποιαδήποτε ανοιχτή ή εκκρεμής δικαστική διαμάχη θα μπορούσε να αποδειχθεί κρίσιμη για τη μετεκλογική ρητορική.
Παλιρροϊκό κύμα παραπληροφόρησης
Ο Τραμπ στηρίχτηκε έντονα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να διαδώσει ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με τις εκλογές του 2020 ενώ και φέτος το Διαδίκτυο είναι γεμάτο από χείμαρρους παραπληροφόρησης. Ο Ιλον Μασκ, υποστηρικτής του Τραμπ, αγόρασε το Twitter, το μετονόμασε σε Χ και αφαίρεσε σημαντικές προστασίες κατά της εκλογικής παραπληροφόρησης. Στην πλατφόρμα πλέον διακινούνται πλήθος ψευδών θεωριών συνωμοσίας σχετικά με τις εκλογές. Σε πλατφόρμες που ανήκουν στη Meta, συμπεριλαμβανομένου του Facebook, η πολιτική παραπληροφόρηση είναι πιο δύσκολο να εντοπιστεί, αφού η εταιρεία αφαίρεσε τα εργαλεία διαφάνειας που χρησιμοποιούσαν δημοσιογράφοι και ερευνητές για να παρακολουθούν τους ιστότοπους.
Αγώνας στήθος με στήθος
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κούρσα μεταξύ Τραμπ και Χάρις είναι ουσιαστικά ισόπαλη. Σε πολιτείες όπου οι διαφορές θα είναι μικρές, οι επανακαταμετρήσεις μπορεί να είναι αργές και με πολλές ενστάσεις. Νέες προσφυγές θα μπορούσαν να επιδιώξουν να αμφισβητήσουν ορισμένα ψηφοδέλτια ή διαδικασίες. Ας πάρουμε την Πενσιλβάνια. Σε ένα σενάριο με πολύ μικρή διαφορά ψήφων, ο νικητής θα μπορούσε να αποφασιστεί από ψηφοφόρους η ικανότητα των οποίων να μετέχουν μπορεί να αμφισβητηθεί – την απόφαση θα λάβουν τα εκλογικά συμβούλια της κομητείας.
Μετεκλογικές μάχες
Φέτος, η εκστρατεία Τραμπ και η Εθνική Επιτροπή των Ρεπουμπλικανών έχουν ήδη δημιουργήσει έναν εξαιρετικά οργανωμένο και δομημένο νομικό μηχανισμό που επικεντρώνεται αποκλειστικά σε αυτό που αποκαλούν «εκλογική ακεραιότητα», με τη συμμετοχή δεκάδων έμπειρων δικηγόρων. Το Κογκρέσο έχει ψηφίσει νέους νόμους που όμως θέτουν σκληρή προθεσμία για τις πολιτείες προκειμένου να πιστοποιήσουν τις εκλογές και να στείλουν τα ψηφοδέλτια στο Κοκρέσο. Η προθεσμία λήγει στις 11 Δεκεμβρίου.
Στο Κογκρέσο ή στο Ανώτατο Δικαστήριο
Εάν ένας προεδρικός υποψήφιος που επιδιώκει να ανατρέψει τις εκλογές καταφέρει να ματαιώσει τους πολλούς ελέγχους στο σύστημα – ίσως να βρει έναν ομοϊδεάτη δικαστή για να αποφανθεί επί νομικών προκλήσεων ή να βρει έναν τοπικό εκλογικό αξιωματούχο πρόθυμο να διακόψει τη διαδικασία πιστοποίησης. Σημαντικές προκλήσεις ή διαφωνίες θα μπορούσαν να καταλήξουν στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπως συνέβη στις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές του 2000 μεταξύ του Τζορτζ Μπους και του Αλ Γκορ.
Πηγή: tanea.gr