Ποιοι είναι οι συνηθέστεροι μύθοι σε σχέση με το πότε και το πώς λαμβάνονται ανθρώπινα όργανα προς μεταμόσχευση – Η αλήθεια που πρέπει να γνωρίζουμε
YGEIAMOU.GR TEAM
Η νοοτροπία των Ελλήνων απέναντι στη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων είναι γεγονός ότι αλλάζει. Απόδειξη ο διπλασιασμός σε διάστημα τριών ετών των μεταμοσχεύσεων που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας από αποβιώσαντες και ζώντες δότες.
Οι μύθοι γύρω από τη δωρεά οργάνων έχουν σε μεγάλο βαθμό καταρριφθεί και η πλειονότητα των πολιτών σήμερα γνωρίζει ότι οι προϋποθέσεις λήψης οργάνων και μεταμόσχευσης είναι πολύ αυστηρές. Ακολουθείται ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο και τίποτα δε γίνεται από μη εξειδικευμένους επαγγελματίες και τον συντονισμό του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων. Στην ορθή ενημέρωση γύρω από τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων έχει συμβάλει η εντατική προσπάθεια από τον ΕΟΜ και των υπεύθυνων ομάδων των νοσοκομείων.
Με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων αξίζει η υπενθύμιση πέντε συχνών μύθων γύρω από την προσφορά ζωής. Τους μύθους με τις … αλήθειες τους, έχουν συντάξει και δημοσιεύσει οι ειδικοί πίσω από το πρόγραμμα «Organmeetings» του Ιδρύματος Ωνάση.
«Σε περίπτωση σοβαρού προβλήματος υγείας οι γιατροί που θα με φροντίσουν στο νοσοκομείο, αν γνωρίζουν πως είμαι δωρητής οργάνων, θα με αφήσουν να πεθάνω».
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μύθος: Καταρχάς, οι γιατροί των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) δεν γνωρίζουν ποιος ασθενής είναι δωρητής οργάνων και ποιος όχι. Κανείς δεν έχει πρόσβαση σε αυτή την πληροφορία, παρά μόνον ο ΕΟΜ. Ωστόσο, ακόμα και αν γνώριζαν, προτεραιότητα των γιατρών των ΜΕΘ είναι η σωτηρία του ασθενούς. Μόνο σε περίπτωση που διαπιστωθεί ο θάνατός του, με εγκεφαλικά κριτήρια, τίθεται το ενδεχόμενο της δωρεάς οργάνων και αφού ενημερωθεί ο ΕΟΜ. Οι γιατροί που πιστοποιούν τον εγκεφαλικό θάνατο δεν έχουν καμία σχέση με τον ΕΟΜ ή με τις Μονάδες Μεταμόσχευσης.
«Ξύπνησε από το κώμα, πριν του πάρουν τα όργανα».
Μύθος: Την «είδηση» αυτήν και κατά αυτόν τον τρόπο διατυπωμένη την έχουμε διαβάσει αρκετές φορές ή την έχουμε δει σε κινηματογραφικά ή τηλεοπτικά έργα. Πρόκειται για ψευδή είδηση ή απολύτως εσφαλμένη διατύπωση. Μεταμόσχευση οργάνων δεν πραγματοποιείται από ασθενείς σε φυτική κατάσταση, αλλά από ασθενείς που έχουν καταλήξει και είναι επιστημονικά διαπιστωμένοι ως εγκεφαλικά νεκροί. Ουδέποτε στα ιατρικά χρονικά έχει επανέλθει ασθενής στον οποίο έχει πιστοποιηθεί ο εγκεφαλικός του θάνατος.
«Κάποιος οικονομικά ισχυρός ή με κοινωνική επιρροή θα παρακάμψει τη λίστα κατανομής οργάνων».
Μύθος: Όχι. Κάθε φορά που υπάρχει ένας δότης οργάνων, η προτεραιοποίηση των υποψηφίων γίνεται από ειδικό λογισμικό, βάσει ιατρικών κριτηρίων. Το λογισμικό είναι θωρακισμένο και αδιάβλητο και οι κατανομές ελέγχονται τόσο από τον ΕΟΜ όσο και από τις Μονάδες Μεταμόσχευσης, καθώς και από ειδικές επιστημονικές επιτροπές ανά όργανο.
«Αν εγγραφώ δωρητής οργάνων θα μαθευτεί και θα μου πάρουν τα όργανα».
Μύθος: Κανείς δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στο Μητρώο Δωρητών Οργάνων, παρά μόνο ο ΕΟΜ, ενώ στην Ελλάδα, όπως και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απαγορεύεται το εμπόριο οργάνων και δεν έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στη χώρα μας μεταμόσχευση οργάνου προερχόμενου από εμπόριο. Οι μεταμοσχεύσεις, είτε από ζώντα είτε από αποβιώσαντα δότη, πραγματοποιούνται μόνο σε μονάδες μεταμόσχευσης δημόσιων νοσοκομείων, υπό τον αυστηρό έλεγχο και την εποπτεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και του Υπουργείου Υγείας.
«Η Δωρεά Οργάνων είναι ενάντια στη θρησκεία μου».
Μύθος: Οι μεγαλύτερες και πιο δημοφιλείς θρησκείες στον κόσμο, όπως ο Χριστιανισμός (Ορθόδοξη, Καθολική και Προτεσταντικές Εκκλησίες), ο Βουδισμός, το Ισλάμ, ο Ιουδαϊσμός, ο Ινδουισμός είναι υπέρ της Δωρεάς Οργάνων και μέσω της διδαχής τους και μέσω των πνευματικών ηγετών τους.
Διαβάστε επίσης:
Δωρεά οργάνων – Μεταμοσχεύσεις: Οι 1.522 δότες και το μακρύ ταξίδι ζωής για τους λήπτες
Ωνάσειο: 40 μεταμοσχεύσεις πνεύμονα σε 4 χρόνια – Αναγκαία η κουλτούρα δωρεάς οργάνων
Νέα μεταμόσχευση ήπατος από ζώντα δότη: Από τα Ιωάννινα η μητέρα που έδωσε ζωή στην κόρη της
Πηγή: ygeiamou.gr