Η συνεχής άνοδος στους ρυθμούς κατασκευής data centers παγκοσμίως δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης, ωθώντας τις Big Tech να εξετάσουν τους καλύτερους, οικονομικά και ενεργειακά, τρόπους για να ενισχύσουν τη ραγδαία εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης. Μεταξύ των λύσεων που εξετάζονται πλέον είναι μια στροφή προς την πυρηνική ενέργεια, την υγρή ψύξη στα κέντρα δεδομένων και τους κβαντικούς υπολογιστές.
Όσοι στέκονται επικριτικά απέναντι στις εξελίξεις θεωρούν ότι καθώς ο ρυθμός αύξησης της απόδοσης στη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας επιβραδύνεται, οι Big Tech θα πρέπει να αναγνωρίσουν το κόστος της ραγδαίας έκρηξης της τεχνητής νοημοσύνης σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού – και να αφήσουν το αφήγημα «γρήγορα και ανεξέλεγκτα».
Πυρηνικά… τσέπης για τα data centers της Google
«Το πραγματικό περιβαλλοντικό κόστος είναι αποτελεί μυστήριο αυτή τη στιγμή. Απλώς επιχορηγείται από το γεγονός ότι οι εταιρείες τεχνολογίας πρέπει να αποκτήσουν ένα προϊόν και ένα buy-in», είπε στο CNBC η Σόμια Τζόσι, επικεφαλής τμήματος στο Ινστιτούτο Περιβάλλοντος της Στοκχόλμης (SEI).
Ένα κύμα επενδύσεων σε κέντρα δεδομένων αναμένεται να επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, κυρίως λόγω της αυξανόμενης ψηφιοποίησης και της υιοθέτησης της λεγόμενης δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης.
Αυτή ακριβώς η προοπτική είναι που πυροδότησε ανησυχίες σχετικά με την αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας — καθώς και για τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης, κάτι που συχνά παραβλέπεται.
Τα data centers, τα οποία καταναλώνουν όλο και μεγαλύτερες ποσότητες ενέργειας, αντιπροσωπεύουν ένα βασικό κομμάτι της υποδομής πίσω από τις σύγχρονες εφαρμογές υπολογιστικού νέφους (cloud) και τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ).
Ο Τζιαμπιέρο Φρίζιο, πρόεδρος του τμήματος ηλεκτροκίνησης στην ελβετική πολυεθνική ABB, δήλωσε ότι η δραστηριότητα σε εξοπλισμό κέντρων δεδομένων του ομίλου γνώρισε αξιοσημείωτη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια – με το τμήμα να βρίσκεται σε καλό δρόμο για ανάπτυξη άνω του 24% το 2024.
Ο Φρίζιο είπε ότι η ABB βρίσκεται σε καλή θέση σε σχέση με την ραγδαία αύξηση της ζήτησης τεχνητής νοημοσύνης για να προμηθεύει σε μεσαίου και μεγάλου μεγέθους παίκτες του κλάδου, δηλαδή και στις Big Tech, με όλα τα εξαρτήματα που χρειάζονται για τη λειτουργία ενός data center.
«Νομίζω ότι ο καλύτερος τρόπος δράσης τώρα είναι να αυξηθεί η ενεργειακή απόδοση. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος γιατί υπάρχει η τεχνολογία, για παράδειγμα το HiPerGuard UPS μέσης τάσης. Μπορείτε να το κάνετε και μπορείτε να το κάνετε αύριο το πρωί», είπε ο Φρίζιο στο CNBC.
Σύμφωνα με την ABB το HiPerGuard UPS μπορεί να παρέχει συνεχή ισχύ σε μεγάλες εγκαταστάσεις.
«Το δεύτερο είναι να προχωρήσουμε στην υγρή ψύξη, δεν υπάρχει αμφιβολία. Και πάλι, αυτό είναι στην οπτική της καλύτερης ενεργειακής απόδοσης. Γιατί; Επειδή ένα μόνο rack – γνωρίζετε τα μαύρα κουτιά που μοιάζουν με ντουλάπα με όλους τους διακομιστές μέσα – η πυκνότητα ισχύος αυτών θα είναι τέσσερις έως έξι φορές από πριν», είπε ο Φρίζιο.
«Μετά από αυτό, μιλάμε για πέντε έως δέκα χρόνια από τώρα, είναι το πυρηνικό αρθρωτό σύστημα», κατέληξε.
Η άνοδος της ζήτησης για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη συνέπεσε με την ώθηση για εύρεση πιο αποτελεσματικών λύσεων ψύξης στα κέντρα δεδομένων
Οι Big Tech γίνονται… πυρηνικές
Οι αμερικανικοί τεχνολογικοί κολοσσοί Microsoft, Google και Amazon, και άλλες Big Tech, έχουν εξασφαλίσει συμφωνίες πυρηνικής ενέργειας αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων τους τελευταίους μήνες, καθώς επιδιώκουν να φέρουν επιπλέον ενεργειακή ικανότητα στο διαδίκτυο για να εκπαιδεύσουν και να λειτουργήσουν τα τεράστια μοντέλα παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης που βρίσκονται ουσιαστικά πίσω από τις σημερινές εφαρμογές.
Η άνοδος της ζήτησης για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη συνέπεσε με την ώθηση για εύρεση πιο αποτελεσματικών λύσεων ψύξης στα κέντρα δεδομένων, ιδιαίτερα υγρής ψύξης – μια διαδικασία στην οποία το νερό χρησιμοποιείται για τη μείωση της θερμοκρασίας των διακομιστών και άλλου ηλεκτρονικού εξοπλισμού.
Η γαλλική εταιρεία παραγωγής εξοπλισμού ηλεκτρικής ενέργειας Schneider Electric ολοκλήρωσε πρόσφατα μια συμφωνία 850 εκατομμυρίων δολαρίων για να αναλάβει το μερίδιο ελέγχου της Motivair Corp, μιας εταιρείας με έδρα τις ΗΠΑ που ειδικεύεται στην υγρή ψύξη για υπολογιστές υψηλής απόδοσης.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Schneider Electric εκείνη την εποχή είπε στο CNBC ότι η συμφωνία, η οποία έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει την προσφορά της στα κέντρα δεδομένων, ήταν «πλούσια, αλλά όχι υπερβολικά ακριβή» και «ταιριάζει τέλεια» με τη στρατηγική της εταιρείας.
Παράλληλα με την πυρηνική ενέργεια και την τεχνολογία υγρής ψύξης, ορισμένοι τεχνολογικοί φορείς έχουν προτείνει ότι οι εξελίξεις στο πλαίσιο της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην απαλλαγή των κέντρων δεδομένων από τον άνθρακα.
Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google, Έρικ Σμιντ, για παράδειγμα, είπε τον περασμένο μήνα ότι «δεν πρόκειται να πετύχουμε τους στόχους για το κλίμα ούτως ή άλλως», η επένδυση στην τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να είναι καθοριστική για την επίλυση ορισμένων από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις μας.
Η Τζόσι του SEI από την πλευρά της απορρίπτει κατηγορηματικά αυτή την άποψη. «Αυτά τα επιχειρήματα δεν είναι καινούργια, συνάδουν πολύ με το είδος της ρητορικής “ασημένια σφαίρα”, “η τεχνολογία θα μας σώσει”», είπε.
«Υπάρχει κάτι εγγενώς αντίθετο με το να λέμε ότι λειτουργούμε εντός ορισμένων πεπερασμένων ορίων σε επίπεδο πλανήτη και ωστόσο, υπερβαίνοντάς τα και συνεχίζοντας με τις ίδιες εξαγωγικές αφηγήσεις, θα λύσουμε με κάποιο τρόπο το πρόβλημα στο οποίο βρισκόμαστε τώρα», πρόσθεσε.
«Όσο υπέροχη κι αν είναι η τεχνητή νοημοσύνη, υπάρχουν δύο προκλήσεις σε αυτήν. Το ένα είναι, είναι βιώσιμο από άποψη πόρων; Το άλλο είναι, είναι υπεύθυνο;»
Οι κβαντικοί υπολογιστές
«Νομίζω ότι το”καλοκαίρι” κάθε σημαντικής τεχνολογίας που ανακαλύπτουμε ακολουθεί και ένας “χειμώνας” — αλλά μην του δίνετε σημασία μέχρι να φτάσει αυτός ο “χειμώνας”», είπε στο CNBC ο Ρατζ Χάζρα, Διευθύνων Σύμβουλος της Quantinuum, της μεγαλύτερης εταιρείας ολοκληρωμένων κβαντικών υπολογιστών στον κόσμο.
«Αυτός είναι ο τρόπος μου να περιγράψω τι συμβαίνει με τη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη, την υποδομή που απαιτείται για την υποστήριξή της [και] τα τεράστια κέντρα δεδομένων που πρέπει να κατασκευαστούν».
Ο Χάζρα είπε ότι η αισιοδοξία σχετικά με την παραγωγική έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης επιβαρύνει ήδη το κόστος λειτουργίας της τεχνολογίας.
«Όσο υπέροχη κι αν είναι η τεχνητή νοημοσύνη, υπάρχουν δύο προκλήσεις σε αυτήν. Το ένα είναι, είναι βιώσιμο από άποψη πόρων; Το άλλο είναι, είναι υπεύθυνο;» είπε ο Χάζρα. «Ο λόγος που αναφέρω αυτό το πλαίσιο είναι επειδή οι κβαντικοί υπολογιστές είναι κρίσιμοι και για τους δύο».
Ο κβαντικός υπολογιστής αναφέρεται σε έναν τομέα της επιστήμης των υπολογιστών που χρησιμοποιεί τους νόμους της κβαντικής μηχανικής για την επίλυση εξαιρετικά περίπλοκων προβλημάτων.
Ο Χάζρα είπε ότι επιχειρήσεις και στρατηγικοί επενδυτές εξέφρασαν πρόσφατα ενδιαφέρον για την Quantinuum, με την εταιρεία να συγκεντρώνει περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια στον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης. Η Honeywell, η οποία είναι ο πλειοψηφικός μέτοχος της εταιρείας, είπε ότι η συγκέντρωση κεφαλαίων έθεσε την αποτίμηση της Quantinuum στα 5 δισεκατομμύρια δολάρια.
«Ένα από τα πράγματα που έχει γίνει αρκετά εμφανές είναι ότι δεν είναι πλέον εντάξει να λέμε ότι έχω μια λύση σε ένα πρόβλημα, πρέπει να πείτε ότι έχω μια βιώσιμη λύση σε ένα πρόβλημα», είπε ο Χάζρα.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας είπε ακόμη ότι μία από τις μεγαλύτερες συνεισφορές της κβαντικής στην κοινωνία μπορεί να είναι να κάνει την τεχνητή νοημοσύνη βιώσιμη και υπεύθυνη.
«Προβλέπω ότι στα επόμενα τρία με πέντε χρόνια, θα δείτε τους ανθρώπους να λένε, ποια είναι η υπολογιστική μου υποδομή για τη λειτουργία της επιχείρησής μου; Θα είναι ένας συνδυασμός υπολογιστών υψηλής απόδοσης, τεχνητής νοημοσύνης και κβαντικής μηχανικής», πρόσθεσε.
Πηγή: ot.gr