Στη σκιά των επίσημων καταγγελιών περί απόπειρας νοθείας και «ισχυρής και μαζικής εμπλοκής της Ρωσίας στην εκλογική διαδικασία», όπως έγραψε στο Χ ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, Στάνισλαβ Σεκριέρου, διεξήχθη χθες στη Μολδαβία ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών. Αντιμέτωποι βρέθηκαν, από τη μία, η νυν πρόεδρος, η φιλοευρωπαία Μάγια Σάντου, η οποία είχε καταλάβει την πρώτη θέση πριν από δύο εβδομάδες με ποσοστό 42,5% και, από την άλλη, ο Αλεξάντρ Στογιάνογκλο, ο οποίος είχε συγκεντρώσει 26% και υποστηρίζεται από το φιλορωσικό Σοσιαλιστικό Κόμμα.
Αν και τα πλήρη επίσημα αποτελέσματα (exit polls δεν υπήρξαν) αναμένεται να γίνουν γνωστά σήμερα, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα έδιναν οριακό προβάδισμα στην απερχόμενη πρόεδρο, το οποίο διευρύνονταν όσο ενσωματώνονταν τα αποτελέσματα από το εξωτερικό.
Επρόκειτο, σε κάθε περίπτωση, για μια αναμέτρηση στην οποία η προσέλευση στις κάλπες ήταν ιδιαιτέρως μαζική, ένδειξη της σημασίας που απέδωσαν οι πολίτες της φτωχότερης χώρας της Ευρώπης, με τα σχεδόν 3 εκατ. κατοίκους. Κι αυτό διότι γνώριζαν εκ των προτέρων πως η έκβασή της ενδέχεται να κρίνει την πορεία της χώρας για τα αρκετά επόμενα χρόνια.
Η τοξικότητα και το κλίμα καχυποψίας ήταν έκδηλα όλο το τελευταίο διάστημα, γεγονός που αποδεικνύεται και από τις επίσημες προειδοποιήσεις που έλαβαν χιλιάδες πολίτες στα κινητά τους στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας. «Εδώ αστυνομία. Εάν κανείς σας προσφέρει χρήματα προκειμένου να ψηφίσετε εναντίον κάποιου από τους υποψηφίους την Κυριακή, αρνηθείτε. Σε διαφορετική περίπτωση, θα σας υποβληθεί πρόστιμο», ανέφερε χαρακτηριστικά ένα μήνυμα, που συχνά ακολουθούνταν από ένα δεύτερο: «Αγαπητοί πολίτες, να προσέχετε για φαινόμενα εκλογικής νοθείας. Εάν κανείς επιχειρήσει να σας δωροδοκήσει, καλέστε αμέσως το 112».
Διαψεύδει η Μόσχα
Από την πλευρά του, πάντως, το Κρεμλίνο διαψεύδει τα περί ανάμειξης στα εσωτερικά της Μολδαβίας, τονίζοντας ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη χώρα. Μάλιστα, επιχειρεί να αντιστρέψει τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας πως είναι η Δύση αυτή η οποία επιχειρεί να αλλοιώσει τη βούληση και τις επιλογές της πλειοψηφίας των πολιτών. Σε διάψευση προχώρησε και ο Ιλαν Σορ, ένας μεγιστάνας του πλούτου ο οποίος ζει πλέον στη Μόσχα και φέρεται να έχει κατευθύνει εκατομμύρια δολάρια στην επιχείρηση νόθευσης των εκλογών.
Υπενθυμίζεται πως ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών, στις 20 Οκτωβρίου, είχε διεξαχθεί παράλληλα με το δημοψήφισμα που αφορούσε τις συνταγματικές αλλαγές οι οποίες ανοίγουν τον δρόμο προς την ΕΕ. Το οριακό αποτέλεσμα, 50,4% υπέρ έναντι 49,6% κατά, αναδεικνύει μια απολύτως διχασμένη χώρα – ακόμη και στην περίπτωση που ευσταθούν οι καταγγελίες περί «ρωσικού δακτύλου» που είχαν γίνει και τότε, τόσο από την πλευρά της Σάντου (η οποία έκανε λόγο για εξαγορά 300.000 ψήφων) όσο και από τις Βρυξέλλες.
Σημειώνεται, τέλος, ότι η Ρωσία διατηρεί χιλιάδες στρατού στη χώρα, στην Υπερδνειστερία, η οποία βρίσκεται κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία και είναι ντε φάκτο αυτόνομη μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ. Μάλιστα, νωρίτερα φέτος τοπικοί αξιωματούχοι είχαν ζητήσει επισήμως «προστασία» από τη Μόσχα, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Μολδαβίας έχει επανειλημμένως δεσμευτεί ότι δεν προτίθεται να αλλάξει το καθεστώς της συγκεκριμένης περιοχής.
Πηγή: tanea.gr