Η θεραπεία του εσωτερικού παιδιού σας είναι το κλειδί για καλύτερη ψυχική υγεία ως ενήλικας
Η ιδέα της σύνδεσης με το «εσωτερικό σας παιδί» είναι φαινομενικά παντού αυτές τις μέρες, ειδικά στο Instagram και στο TikTok. Ακόμη και πέρα από το Διαδίκτυο, πολλοί θεραπευτές και επαγγελματίες ευεξίας αρχίζουν να εφαρμόζουν τη θεωρία του εσωτερικού παιδιού στις συνεδρίες τους, υποστηρίζοντας ότι η θεραπεία του εσωτερικού παιδιού σας είναι το κλειδί για καλύτερη ψυχική υγεία ως ενήλικας.
Τι είναι το εσωτερικό παιδί;
Η έννοια του εσωτερικού παιδιού δεν είναι νέα, αλλά έχει κερδίσει τεράστια έλξη τα τελευταία χρόνια. Συχνά, αυτή η έννοια αναφέρεται στο πληγωμένο εσωτερικό παιδί, μια νεότερη εκδοχή μας όπου βιώσαμε ένα δύσκολο γεγονός (ή πολλά) όταν ήμασταν πολύ μικρότεροι για να το επεξεργαστούμε πλήρως, αφήνοντας τις πληγές μας «κολλημένες» στο σώμα μας.
Η έννοια του εσωτερικού παιδιού μπορεί να πάρει πολλές μορφές, αλλά ουσιαστικά μας καλεί να στραφούμε προς αυτά τα εσωτερικά μέρη της παιδικής μας ηλικίας και να αναγνωρίσουμε πώς συνεχίζουν να επηρεάζουν την εμπειρία μας στην ενήλικη ζωή.
Η σύνδεση με το εσωτερικό μας παιδί γίνεται συχνά με τη βοήθεια ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας. Η θεραπεύτρια Sally Baker με έδρα το Λονδίνο το εφαρμόζει ως «καθοδηγούμενη οπτικοποίηση που οδηγεί έναν ενήλικα πελάτη σε ένα φανταστικό ταξίδι για να συναντήσει τον νεότερο εαυτό του σε μια περίοδο κρίσης ή τραύματος». Εξηγεί, «Η διαδικασία βοηθά τον ενήλικα να νιώσει τη δύναμη να μπει στο παρελθόν όταν ο νεότερος εαυτός του αισθάνθηκε απροστάτευτος και σε κίνδυνο και να φανταστεί ότι μπορεί να τον μεταφέρει σωματικά σε ένα προεπιλεγμένο μέρος καταφυγίου που έχουν δημιουργήσει».
Το hashtag #innerchild έχει σχεδόν 1,5 εκατομμύριο καταχωρίσεις στο Instagram και το TikTok είναι εξίσου γεμάτο περιεχόμενο που σχετίζεται με την ιδέα. Ακούμε εξέχουσες προσωπικότητες όπως η Kendall Jenner, οι διαγωνιζόμενοι του The Bachelor και άλλοι να μιλούν ανοιχτά για το ότι κάνουν τακτικά δουλειά στο εσωτερικό τους παιδί.
Σε γενικές γραμμές, τα θέματα της θεραπείας, της αυτοφροντίδας και της γενικής ευεξίας έχουν περάσει σταθερά στην επικρατούσα τάση τα τελευταία χρόνια – ειδικά μεταξύ των millennials και των zoomers, που δεν θεωρούν πλέον αυτές τις έννοιες ως ταμπού και κηρύττουν ενεργά τη σημασία αυτού είδος αυτοεργασίας. Αν και αυτή είναι αναμφίβολα μια θαυμάσια εξέλιξη που έχει τεράστιες δυνατότητες να μας φέρει ως κοινωνία σε μεγαλύτερη θεραπεία.
Τι σημαίνει να θεραπεύεις το εσωτερικό σου παιδί
Η εργασία με το εσωτερικό μας παιδί μπορεί να είναι ένα εκπληκτικά ισχυρό όχημα για θεραπεία. Είναι ευεργετικό γιατί όταν κάποιος βιώνει τραύμα νωρίς στη ζωή του «κολλάει» αναπτυξιακά. Ας σημειώσουμε γρήγορα εδώ ότι, ενώ το τραύμα συνήθως θεωρείται ότι συμβαίνει μετά από εξαιρετικά δραματικά μεμονωμένα γεγονότα, μερικές φορές μπορεί να αναφέρεται σε οποιοδήποτε αναστατωμένο γεγονός που αισθανόμαστε ανίκανοι να επεξεργαστούμε (μερικές φορές γνωστά ως μικροτραύματα). Ο Charles L. Whitfield εκτιμά στο βιβλίο του Healing the Child Within ότι περίπου το 90% από εμάς δεν λάβαμε την αγάπη, τη φροντίδα και την καθοδήγηση που απαιτούνται για να νιώσουμε καλά με τον εαυτό μας.
Ως αποτέλεσμα αυτών των «κολλημένων» εμπειριών, κάποιος μπορεί να αδυνατεί να προχωρήσει στην Ιεραρχία των Αναγκών του Maslow (φυσιολογική: τροφή και ένδυση, ασφάλεια: εργασιακή ασφάλεια, ανάγκες αγάπης και συμμετοχής: φιλία, εκτίμηση και αυτοπραγμάτωση) και ορισμένες ανάγκες, ως αποτέλεσμα, δεν ικανοποιούνται.
Όταν κάνετε εργασία με το εσωτερικό σας παιδί, μπορείτε να προσδιορίσετε τις ανεκπλήρωτες ανάγκες και να αρχίσετε ουσιαστικά να «ανατρέφετε» τον εαυτό σας. Αυτό θα επιτρέψει στο άτομο να επανασυνδεθεί και να προχωρήσει στα αναπτυξιακά στάδια και να γίνει ξανά «ολόκληρο».
Πώς να συνδεθείτε με το εσωτερικό σας παιδί
Η σύνδεση με το εσωτερικό μας παιδί συχνά ασχολείται με μερικές από τις πιο οδυνηρές εμπειρίες μας από όταν ήμασταν νεότεροι. Ως εκ τούτου, για να κάνουμε με ασφάλεια την εργασία στο εσωτερικό του παιδιού, μπορεί να χρειαστούμε έναν εξειδικευμένο οδηγό.
Εν τω μεταξύ, εκτός από τη θεραπεία, οι ακόλουθες μέθοδοι θα σας βοηθήσουν να συνδεθείτε με το εσωτερικό σας παιδί. Είναι ασφαλές να εξασκηθείτε μόνοι σας—απλώς μην ξεχνάτε να πηγαίνετε αργά.
1. Κάντε χώρο για τα μεγάλα σας συναισθήματα
Μερικές φορές, όταν βιώνουμε μια ισχυρή συναισθηματική απόκριση σε κάτι, έχουμε την τάση είτε να κατακλυζόμαστε από αυτό και να το αφήνουμε να καθοδηγεί τη συμπεριφορά μας, είτε να καταπιέζουμε το συναίσθημα ώστε να μη χρειάζεται να νιώσουμε τον πόνο. Όμως, κάθε φορά που πλημμυρίζουμε από έντονα συναισθήματα, είναι πιθανό να έχουμε μια συναισθηματική ανάμνηση μιας προηγούμενης στιγμής της ζωής μας.
Μια πιο υγιής απάντηση στα έντονα συναισθήματα είναι να μάθουμε να αυτοκαταπραΰνουμε, να παίρνουμε μια ανάσα και να ονομάζουμε το πώς νιώθουμε. Αυτός είναι ένας τρόπος να αφήσουμε το εσωτερικό μας παιδί να καταλάβει ότι το βλέπετε και ότι το ακούτε.
Η θεωρία είναι ότι, παρόλο που νιώθατε θυμό ίσως ο εαυτός σας να μην ήταν σε θέση να διαχειριστεί ένα τόσο δυνατό συναίσθημα, ο ενήλικος εαυτός σας μπορεί να κρατήσει χώρο για αυτό. Μπορείτε να μιλήσετε στο εσωτερικό σας παιδί (φωναχτά ή μέσα στο κεφάλι σας) για να το ενημερώσετε ότι είναι ασφαλές.
2. Καλλιεργήστε τη συναισθηματική σας ευεξία
Αν οι συναισθηματικές μας ανάγκες δεν είχαν προτεραιότητα όταν ήμασταν παιδιά, μπορεί να έχουμε την τάση να αναπαράγουμε αυτή την παραμέληση σε κύκλους αυτο-εγκατάλειψης. Για να σπάσετε αυτούς τους κύκλους, εξασκηθείτε να παρατηρείτε τις δραστηριότητες που σας βοηθούν να αισθάνεστε ισορροπημένοι και προσπαθήστε να τις εντάξετε στη ρουτίνα σας.
Το να κάνουμε μια διαχειρίσιμη δέσμευση να γράφουμε ημερολόγιο μερικές φορές την εβδομάδα, να αφιερώνουμε λίγα λεπτά διαλογισμού κάθε πρωί ή να περνάμε μια μέρα στη φύση μία φορά το μήνα –και να το τηρούμε– είναι ένας τρόπος να δείξουμε στο εσωτερικό μας παιδί ότι κάποιος το ψάχνει τώρα. Δεν χρειάζεται να κρίνουμε ή να ντρεπόμαστε αν μας τελειώσει ο χρόνος ή το ξεχάσουμε, αλλά όπως ένας σταθερός στοργικός γονέας που διδάσκει ένα παιδί να βουρτσίζει τα δόντια του, δεν το αφήνουμε απλώς να γλιστρήσει. Η συναισθηματική μας ευεξία έχει σημασία. Έχουμε σημασία.
3. Γράψε ένα γράμμα στον νεότερο εαυτό σου
Παρόμοια με το ημερολόγιο, ένας άλλος ισχυρός τρόπος για να συνδεθείτε με το εσωτερικό σας παιδί είναι να του απευθυνθείτε απευθείας γραπτώς (ή ως μια συνομιλία δυνατά ή στο κεφάλι σας, αν αυτό σας μοιάζει πιο άνετο). Μπορεί να επιλέξετε μια ηλικία που ήταν ιδιαίτερα προκλητική για εσάς ή αξιόλογες εμπειρίες από την παιδική σας ηλικία. Το να γράψετε ένα γράμμα και να απευθυνθείτε στο ποιος ήσασταν και τι περάσατε μπορεί να είναι μια ισχυρή και διαφωτιστική εμπειρία.
Για να ξεκινήσετε, δοκιμάστε τις ακόλουθες προτροπές για να αναρωτηθείτε και να εξερευνήσετε:
Τι θυμάσαι να φοβάσαι;
Τι θυμάσαι ότι ευχόσουν;
Έχεις μια ντροπιαστική ανάμνηση; Κοιτώντας το τώρα, νιώθεις διαφορετικά για ό,τι κι αν συνέβη;
Ποια είναι τα συναισθήματα που σου δημιουργούνται;
Σκεφτείτε τους τρόπους με τους οποίους το εσωτερικό σας παιδί μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που ανταποκρίνεστε σε ορισμένες καταστάσεις τώρα.
Τι μπορεί να μάθει ο ενήλικας σας από το εσωτερικό σας παιδί;
Αν το εσωτερικό σας παιδί έβλεπε πού βρίσκεστε τώρα, τι θα ξεχώριζε ως συναρπαστικό ή ενδιαφέρον;
4. Γνωρίστε την παιχνιδιάρικη πλευρά σας
Το παιχνίδι είναι ένα ουσιαστικό μέρος της ζωής ενός παιδιού, οπότε αν για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορούσατε να είστε χαλαροί ή να παίξετε όσο θα θέλατε όταν ήσασταν παδιά, είναι σημαντικό να εξερευνήσετε αυτήν την πλευρά σας τώρα.
Σκεφτείτε τι πράγματα σας άρεσε να κάνετε ως παιδί ή δεν καταφέρατε ποτέ να δοκιμάσετε αυτά που θέλατε. Ο χορός, το τραγούδι, το παίξιμο ενός μουσικού οργάνου, ο αθλητισμός, το μαγείρεμα, το σχέδιο και η ζωγραφική είναι κοινά πράγματα για τους περισσότερους. Το παιχνίδι είναι η λέξη-κλειδί – δεν χρειάζεται να νιώθουμε περίεργα σε αυτό. Το να καλωσορίζεις πίσω αυτά τα παιχνιδιάρικα μέρη είναι ένας υπέροχος τρόπος για να καλύψετε τις ανάγκες του εσωτερικού παιδιού που ήταν επιβαρυμένο.
5. Καλέστε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο
Το να μιλήσετε σε κάποιον άλλο για να συνδεθείτε με το εσωτερικό σας παιδί μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, αλλά κάθε φορά που ζητάμε βοήθεια και σύνδεση, λέμε στο εσωτερικό μας παιδί ότι δεν είναι πλέον μόνο. Αυτό είναι ιδιαίτερα ισχυρό αν έχετε την αίσθηση ότι νιώθατε συναισθηματικά μόνοι ως παιδί και ότι αυτό μεταφράζεται και στην ενήλικη ζωή σας. Αν είμαστε αρκετά τυχεροί να έχουμε μόνο ένα ή δύο άτομα στη ζωή μας που μπορεί να είναι αρκετά ασφαλή για να μοιραστούμε μαζί τους –που μπορεί να είναι ικανά να ακούν χωρίς να βαριούνται ή να δίνουν αυτόκλητες συμβουλές– τότε μπορούμε να εξασκηθούμε στέλνοντας ένα μήνυμα ή σηκώνοντας το τηλέφωνο όταν νιώθουμε θλίψη, άγχος ή σύγχυση.
6. Συνεργαστείτε με έναν θεραπευτή που εμπιστεύεστε
Ένας εκπαιδευμένος θεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να εξερευνήσετε και να αντιμετωπίσετε τυχόν οδυνηρές αναμνήσεις και συναισθήματα, ώστε να μπορείτε να τα απελευθερώσετε με ασφάλεια. Ένας θεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να αναλογιστείτε το αρχικό τραύμα, να επεξεργαστείτε αυτά τα συναισθήματα και να προσδιορίσετε πώς εμφανίζονται αυτά τα τραύματα του παρελθόντος στο παρόν. Από εκεί, μπορούν να σας βοηθήσουν να εργαστείτε για την εύρεση υγιών αντικαταστατών για εκείνες τις συμπεριφορές που προέρχονται από το παρελθόν που σας πονάει.
Πηγή: allyou.gr