Η αναδιάταξη των ομάδων εφημέρευσης δημιουργεί κενά, τη στιγμή που επιβαρύνεται η πρωινή εφημερία των νοσοκομείων της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας και οι πνευμονολογικές κλινικές
ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
«Φουντώνουν» οι αντιδράσεις γιατρών και προσωπικού των νοσοκομείων για το νέο εφημεριακό καθεστώς στην Αττική και τις αλλαγές που τέθηκαν σε εφαρμογή από την Παρασκευή, 1η Νοεμβρίου. Η αναδιάταξη των ομάδων εφημέρευσης δημιουργεί κενά σύμφωνα με τους γιατρούς. Παράλληλα, τις τελευταίες ημέρες προκύπτει επιβάρυνση των πνευμονολογικών κλινικών καθώς και της πρωινής εφημερίας των νοσοκομείων της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, δηλαδή της Αθήνας.
Οι τέσσερις ομάδες με βάση τα νοσοκομεία κορμού γενικής εφημερίας όπως έχουν διαμορφωθεί πλέον είναι οι εξής: Στην πρώτη ομάδα είναι τα νοσοκομεία «Γεννηματάς», «Τζάνειο» και «Σωτηρία», στη δεύτερη «Ευαγγελισμός», «Αττικόν» και «Ασκληπιείο», στην τρίτη ο «Ερυθρός Σταυρός» και το νοσοκομείο «Νίκαιας» και την τέταρτη το «Λαϊκό», το ΚΑΤ και το «Θριάσιο». Σημειώνεται πως στις τέσσερις ομάδες συμμετέχουν και τα υπόλοιπα νοσηλευτικά ιδρύματα απλά δεν προκαλούν αλλαγές σε σχέση με την κατανομή, σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς.
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η τέταρτη ομάδα. Και αυτό καθώς το νοσοκομείο «Λαϊκό» δε δέχεται περιστατικά τραύματος. Επομένως, κάνοντας ένα σενάριο ότι συμβαίνει ατύχημα στις οδούς Πειραιώς ή Ιεράς Οδού, για παράδειγμα, πού θα πάει τους τραυματίες το ΕΚΑΒ; Η απόσταση τόσο για το ΚΑΤ όσο και για το Θριάσιο είναι πολύ μεγάλη», σημειώνει στο ygeiamou.gr ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), Παναγιώτης Παπανικολάου.
Επιβάρυνση των πρωινών εφημεριών
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η αναδιάταξη των ομάδων εφημέρευσης είναι η μία αλλαγή που ξεκίνησε να εφαρμόζεται τα τελευταία 24ωρα. Παράλληλα, γιατροί και προσωπικό καταγγέλλουν σημαντική επιβάρυνση της πρωινής εφημερίας των νοσηλευτικών ιδρυμάτων στην Αθήνα. Ειδικότερα, η γενική εφημερία των νοσοκομείων της 1ης ΥΠΕ είναι κάθε τέσσερις ημέρες από τις 2.30 το μεσημέρι έως και τις 8 το πρωί της επόμενης ημέρας. Κάποιες ημέρες έχουν πρωινή εφημερία, από τις 8 το πρωί έως τις 2.30 το μεσημέρι. Πρόκειται για ένα σύστημα που λειτουργεί έτσι σχεδόν 20 χρόνια και διαφοροποιείται από τη 2η ΥΠΕ, δηλαδή τα νοσοκομεία του Πειραιά και της Δυτικής Αττικής, τα οποία εφημερεύουν ανά τέσσερις ημέρες σε 24ωρη βάση.
«Μέσα σε μια νύχτα, κυριολεκτικά σαν τον κλέφτη, το Υπουργείο υγείας αποφάσισε να αλλάξει τον τρόπο εφημέρευσης των νοσοκομείων της Αττικής, χωρίς καν να ενημερώσει τους άμεσα ενδιαφερόμενους, δηλαδή τους εργαζόμενους σε αυτά. Πιο συγκεκριμένα, από την 1/11/2024, το κάθε νοσοκομείο θα εφημερεύει σε όλη την πρωινή βάρδια (08:00-14:30) καθημερινά, με εξαίρεση την ημέρα που έχει γενική εφημερία και την επομένη. Πρακτικά δηλαδή, ένα νοσοκομείο θα έχει μέσα σε 4 ημέρες: 1 ημέρα γενική εφημερία, την επόμενη μία ημέρα θα προσπαθεί να «μαζέψει τα κομμάτια του» και τις επόμενες δύο ημέρες θα εφημερεύει σε όλη την πρωινή βάρδια. Και μετά πάλι από την αρχή», σημειώνει η 5μελής Επιτροπή ΕΙΝΑΠ (Ένωση Ιατρών Αθηνών Πειραιά) του νοσοκομείου «Λαϊκό».
Σύμφωνα με τους ίδιους γιατρούς, κατά την 1η ημέρα εφαρμογής του νέου σχεδίου στο «Λαϊκό», μόνο η παθολογική κλινική που ήταν υπεύθυνη για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και τα Εξωτερικά Ιατρεία (που πραγματοποιούνται στον ίδιο χώρο) εξέτασε περί τα 30 επείγοντα περιστατικά (τουλάχιστον 10 προσήλθαν με ασθενοφόρο), συν τους ασθενείς που είχαν κλείσει ραντεβού. Μάλιστα από τα επείγοντα αυτά περιστατικά πραγματοποιήθηκαν 10 εισαγωγές, με αποτέλεσμα, στη γενική εφημερία της επόμενης ημέρας, η συγκεκριμένη κλινική να κινδυνεύει να μπει χωρίς κανένα κενό κρεβάτι (από τα 40 που είναι η δύναμή της). «Τι σημαίνει αυτό; Ότι όλες οι εισαγωγές που θα κάνει θα μπουν σε ράντζο», τονίζει η 5μελής Επιτροπή ΕΙΝΑΠ.
Ράντζα και «πήξιμο» πνευμονολογικών κλινικών
Οι νοσοκομειακοί γιατροί θεωρούν ότι οι αλλαγές στο εφημεριακό σύστημα της Αττικής θα φέρουν ουσιαστικά το αντίθετο αποτέλεσμα σε σχέση με αυτό που προσδοκά το Υπουργείο Υγείας. Συγκεκριμένα, εκτιμούν ότι τα νοσοκομεία θα βρίσκονται διαρκώς σε μία κατάσταση συνεχούς εφημέρευσης και νέων εισαγωγών με τους εργαζόμενους «στο κόκκινο» και τα ράντζα να πλημμυρίζουν τους διαδρόμους. Μεταξύ άλλων, περισσότεροι γιατροί και κυρίως ειδικευόμενοι θα πρέπει να απασχολούνται στα ΤΕΠ καθημερινά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ασχοληθούν στο βαθμό που θα έπρεπε με τους ασθενείς που έχουν αναλάβει στον όροφο. «Αντίστοιχα, το ελλιπέστατο νοσηλευτικό προσωπικό θα πρέπει να ασχολείται ταυτόχρονα με τους δεκάδες
ασθενείς της κάθε κλινικής αλλά και με τις νέες – σχεδόν καθημερινές – εισαγωγές», εξηγεί η 5μελής Επιτροπή του Λαϊκού Νοσοκομείου.
Η ΟΕΝΓΕ θεωρεί σημαντικό πρόβλημα την περαιτέρω επιβάρυνση των πνευμονολογικών κλινικών των νοσοκομείων. Στο «Σωτηρία» οι πνευμονολογικές κλινικές είναι υποχρεωμένες να έχουν γενική εφημερία τις μισές ημέρες κάθε μήνα συμπαρασύροντας έτσι πρακτικά στην εφημεριακή υπερφόρτωση και το υπόλοιπο νοσοκομείο. «Επίσης, το πνευμονολογικό τμήμα του νοσοκομείου Νίκαιας εφημέρευε 12 ώρες λόγω έλλειψης προσωπικού αλλά τώρα προβλέπεται να εφημερεύει 24ωρο», τονίζει ο κ. Παπανικολάου.
Πηγές του Υπουργείου Υγείας σημειώνουν πως ξεκίνησε μια σταδιακή αναμόρφωση των εφημεριών στην Αττική και βελτίωση του υπαρχόντος συστήματος, μέσω μιας διαδικασίας δυναμικής, δηλαδή όπου εντοπίζονται προβλήματα την πρακτική εφαρμογή όσων αποφασίστηκαν θα καθορίζονται αλλαγές. Στόχος είναι σε ένα χρόνο να υπάρχει σημαντική βελτίωση της ροής των εφημεριών στα δημόσια νοσοκομεία και αποσυμφόρηση των ΤΕΠ συγκεκριμένων νοσοκομείων που συγκεντρώνουν τεράστιο όγκο ασθενών.
Διαβάστε επίσης:
Επείγοντα: Θα μειώσουν οι εξ αποστάσεως εξετάσεις τον χρόνο αναμονής; Οι ακτινολόγοι απαντούν
Εφημερίες: Εν μέσω σοβαρών ελλείψεων αναζητείται λύση για αποσυμφόρηση στα Επείγοντα
ΕΣΥ: Καινοτόμος ψηφιακή πλατφόρμα για τα Επείγοντα θα λειτουργεί 24/7 – Πότε ξεκινά η εφαρμογή της
Πηγή: ygeiamou.gr