Το βίντεο που δείχνει μια ιρανή φοιτήτρια να κάθεται σε ένα τοιχίο του πανεπιστημίου Αζάντ της Τεχεράνης φορώντας μόνο τα εσώρουχά της, κατόπιν να σηκώνεται και να περπατάει αγέρωχα, με τα μακριά μαλλιά της λυτά, έκανε τον γύρο του κόσμου το Σαββατοκύριακο, προκαλώντας θαυμασμό αλλά και οργή. Γιατί σύμφωνα με τις πληροφορίες η 30χρονη Αχού Νταριέι έβγαλε τα ρούχα της σε ένδειξη διαμαρτυρίας, για την παρενόχληση που είχε υποστεί από φύλακες (ή μέλη της διαβόητης πολιτοφυλακής Μπασίτζ, κατ’ άλλες πηγές) επειδή δεν φορούσε χιτζάμπ. Ενα άλλο βίντεο που έγινε viral, ωστόσο, δείχνει αστυνομικούς με πολιτικά να τη βάζουν βίαια σε ένα αυτοκίνητο και να απομακρύνονται. Και από το Σάββατο τα ίχνη της νεαρής Ιρανής έχουν χαθεί. Την παγκόσμια ανησυχία ήρθε να εντείνει η πληροφορία ότι μεταφέρθηκε πρώτα σε αστυνομικό τμήμα και κατόπιν σε «μονάδα ψυχικής υγείας» –μια τακτική που χρησιμοποιεί συχνά το ιρανικό καθεστώς ώστε να απαξιώσει τις θαρραλέες πράξεις διαμαρτυρίας των ιρανών γυναικών.
Μνήμες της Μαχσά Αμινί
Εχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που η 22χρονη Μαχσά Αμινί πέθανε στα χέρια της «αστυνομίας των ηθών» λίγο μετά τη σύλληψή της για ένα χαλαρό χιτζάμπ, και η υπόθεση της Αχού Νταριέι αναπόφευκτα ξύπνησε αυτές τις μνήμες. Την «άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση» της ιρανής φοιτήτριας αξίωσε η Διεθνής Αμνηστία. «Μέχρι την απελευθέρωσή της οι Αρχές πρέπει να την προστατεύσουν από βασανιστήρια και άλλη κακομεταχείριση και να εξασφαλίσουν την πρόσβαση στην οικογένεια και τον δικηγόρο της» πρόσθεσε η ΜΚΟ, σημειώνοντας πως «οι ισχυρισμοί για ξυλοδαρμούς και σεξουαλική βία εναντίον της στη διάρκεια της σύλληψης επιβάλλουν μια ανεξάρτητη και αμερόληπτη έρευνα». Πολύ δύσκολα θα γίνει, βέβαια, οτιδήποτε από όλα αυτά σε μια χώρα η οποία κατέστειλε με αγριότητα το κίνημα διαμαρτυρίας «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία» που είχε πυροδοτήσει ο θάνατος της Μαχσά Αμινί.
Πορτρέτο θάρρους
Σε κάθε περίπτωση, η Αχού Νταριέι, η οποία φέρεται να είναι μητέρα δύο παιδιών, σε διάσταση με τον σύζυγό της, και φοιτήτρια Γαλλικής Φιλολογίας, έχει ήδη γίνει σύμβολο. «Δεν είναι απλώς η διαμαρτυρία ενός ατόμου ενάντια στην παρενόχληση ενός καταπιεστικού συστήματος – είναι το πορτρέτο του θάρρους και της αψηφισιάς μιας νέας γενιάς που υπόσχεται ελευθερία στις Ιρανές» δήλωσε στη γαλλική «Libération» η Γκολνάζ, μια 29χρονη ιρανή ενδυματολόγος. «Κάθε φορά που νιώθω την πίεση της εξουσίας και της καταπίεσης, το πρώτο μου αντανακλαστικό, το όνειρό μου, είναι να βγάλω όλα μου τα ρούχα και να σταθώ γυμνή. Γι’ αυτό και η άμεση αντίδρασή μου όταν είδα την εικόνα αυτού του κοριτσιού ήταν να κλάψω. Μακάρι να μπορούσα να βρω λόγια για να εκφράσω τον θαυμασμό και την υπερηφάνεια μου» δήλωσε η Νεγκάρ, μια 24χρονη ιρανή εκπαιδευτικός. «Δεν πρέπει να αφήνουμε μόνες τις γυναίκες που παίρνουν τέτοια ριζοσπαστικά μέτρα» έδωσε μια άλλη διάσταση η 46χρονη Νεγκίν. «Εκείνο που είναι ενοχλητικό σε αυτή τη σκηνή είναι να βλέπουμε τους άλλους φοιτητές να μένουν στην άκρη. Ενας κύκλος υποστήριξης γύρω της θα μπορούσε να έχει απαλύνει την ψυχολογική πίεση που δεχόταν και να δυσχεράνει τη σύλληψή της».
Πηγή: tanea.gr