Η εικόνα που κυριαρχεί στην ΕΕ γίνεται ακόμη πιο «γκρίζα», εξαιτίας τόσο της οικονομικής στασιμότητας όσο και της πολιτικής αστάθειας σε πολλά από τα ισχυρά κράτη-μέλη της Ενωσης, τα οποία αποτελούν αντικειμενικά τους πυλώνες του οικοδομήματος της «ενωμένης Ευρώπης». Ειδικά δε στη Γερμανία, η οποία όχι απλώς έφτασε να ανακοινώνει λουκέτο σε τρία εργοστάσια της εμβληματικής αυτοκινητοβιομηχανίας της Volkswagen – εξαιτίας μιας απειλής «made in China», που επικεντρώνεται κυρίως στα ηλεκτρικά οχήματα – αλλά βλέπει τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους να «σφάζονται», λιγότερο από ένα χρόνο πριν τις βουλευτικές εκλογές του 2025. Αφήνοντας, έτσι, ανοιχτό ακόμη και το σενάριο της πρόωρης διεξαγωγής τους.
Σύμφωνα με τον Κένεθ Ρόγκοφ, η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Γερμανία μπορεί να χαρακτηριστεί ως «κρίσιμη». Δεν είναι τυχαίο ότι, πέρα από την ανοιχτή σύγκρουση ανάμεσα στον σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Ολαφ Σολτς και τους δύο εταίρους του, τον Ρόμπερτ Χάμπεκ των Πράσινων και τον Κρίστιαν Λίντνερ των Ελεύθερων Δημοκρατών, εμφύλιος μοιάζει να έχει ξεσπάσει και στις τάξεις των αποκαλούμενων πέντε «σοφών της οικονομίας», οι εισηγήσεις των οποίων (από το 1963 που ιδρύθηκε το συγκεκριμένο συμβούλιο) συνήθως αποτελούσαν… ευαγγέλιο για τις κυβερνήσεις κάθε απόχρωσης.
Ενδεικτική είναι η αγωγή που κατέθεσε στα δικαστήρια η Βερόνικα Γκριμ, καθηγήτρια ενεργειακής οικονομίας στο πανεπιστήμιο της Νυρεμβέργης. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των «Financial Times», η διαμάχη δεν οφείλεται σε πολιτική διαφωνία, αλλά σε σύγκρουση για τον κώδικα ηθικής ανάμεσα στα μέλη του συμβουλίου. Ακόμη και έτσι να έχουν τα πράγματα, εξάλλου, όλοι γνωρίζουν ποιο είναι το βασικό διακύβευμα που οξύνει τα πνεύματα: Η πορεία που πρέπει να χαράξει και να ακολουθήσει το Βερολίνο τα επόμενα χρόνια, ώστε η Γερμανία να βγει από τη στενωπό.
Πηγή: tanea.gr