Αυλαία στη διεθνή διαιτησία με Gazprom – διακυβεύονται…

Αυλαία στη διεθνή διαιτησία με Gazprom – διακυβεύονται...

Ξεκίνησε σύμφωνα με πληροφορίες πριν λίγες ημέρες η Διεθνής Διαιτησία της ΔΕΠΑ Εμπορίας με τη Gazprom, μετά από προσφυγή της ελληνικής εταιρείας στις αρχές του 2024, η οποία υποστηρίζει ότι η ρωσική πλευρά έχει καταστρατηγήσει τους όρους του συμβολαίου. Συγκεκριμένα η ΔΕΠΑ επιχειρηματολογεί υπέρ της προσφυγής της σημειώνοντας ότι η Gazprom πραγματοποιεί εξαγωγές αερίου στην ελληνική αγορά σε τιμές χαμηλότερες από εκείνες που κοστολογεί την ελληνική εταιρεία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ξεκίνησε η πρώτη διαδικασία ακρόασης και η ανταλλαγή εγγράφων ενώ η ετυμηγορία αναμένεται μέχρι το Σεπτέμβριο του 2025. 

Πρέπει να σημειωθεί ότι βάσει της σύμβασης προμήθειας της ΔΕΠΑ, προβλέπεται ότι οι ποσότητες που θα παραλαμβάνει η ελληνική εταιρεία θα είναι σε πιο χαμηλό κόστος έναντι πιθανών άλλων ποσοτήτων που εξάγονται προς τρίτους εντός της ελληνικής αγοράς. Σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική πλευρά διεκδικεί την αναπροσαρμογή της τιμής της σύμβασης στα επίπεδα των φθηνότερων εισαγωγών ρωσικού αερίου στην εγχώρια αγορά. Η αναπροσαρμογή θα πρέπει να εφαρμοστεί από την έναρξη ισχύος της σύμβασης, δηλαδή από το 2022.

Σημειώνεται ότι από την προσφυγή μέχρι και την ολοκλήρωση της διαιτησίας η ΔΕΠΑ συνεχίζει να παραλαμβάνει τις ελάχιστες ποσότητες που είναι υποχρεωμένη βάσει σύμβασης, εξοφλώντας τις στη συμβατική τιμή. Επομένως εάν δικαιωθεί στη διαιτησία τότε έχει λαμβάνειν ένα σημαντικό ποσό, το οποίο τοποθετείται σύμφωνα με εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τη ΔΕΠΑ δεν υπάρχει καμία οφειλή προς την Gazprom για τις υπόλοιπες συμβασιοποιημένες ποσότητες ρωσικού αερίου που δεν έχουν εισαχθεί και εμπλέκονται στις ρήτρες take or pay. Μετά την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου θα οριστικοποιηθεί το ακριβές ύψος στο οποίο θα κινούνται οι ποσότητες αυτές και η τιμή στην οποία θα κοστολογηθούν. Άρα δεν πρόκειται για οφειλή αλλά για προπληρωμή καυσίμου που θα εισαχθεί στη συνέχεια. Σημειώνεται ότι οι ποσοτητες αυτές δεν εισήχθησαν το 2022 και το 2023 λόγω της τιμής τους αλλά και της κατάστασης στην εγχώρια αγορά, με τη Gazprom να ζητεί να εξοφληθεί για αυτές. 
 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ