Γιατί αντιδρούν με προσφυγές στο Κτηματολόγιο…

Έναρξη λειτουργίας των υποκαταστημάτων σε Βόλο και Σκιάθο

Της Ματίνας Χαρκοφτάκη 

Μετ΄εμποδίων εξελίσσεται η υλοποίηση του μεγάλου έργου, το οποίο αφορά στην ψηφιοποίηση του συνόλου των αρχείων από 390 υποθηκοφυλακεία, το οποίο μεταφράζεται σε περίπου 1 δισεκατομμύριο σελίδες.

Εκτός από τις αναμενόμενες καθυστερήσεις, καθώς δύσκολα θα επιτευχθεί το ορόσημο της ολοκλήρωσης μέχρι το τέλος του 2025, έρχεται να προστεθεί η αντίδραση των αναδόχων στην “αιφνιδιαστική απόφαση” του Κτηματολογίου να αλλάξει τους όρους που είχαν συμφωνηθεί στη μελέτη εφαρμογής του έργου. Πιο αναλυτικά, πηγές με γνώση επί του θέματος, αναφέρουν ότι οι ανάδοχοι κατέθεσαν χθες το μεσημέρι προσφυγές στο Κτηματολόγιο, διατυπώνοντας την αντίθεσή τους στην τροποποίηση των όρων και πιο συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά σκανάρισμα των εγγράφων και τον όγκο των αρχείων που πρέπει να ψηφιοποιηθούν.

Η απόφαση αυτή προβλέπει ότι σε περίπτωση που τα παραδοτέα δεν περιλαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μεταδεδομένα, οι ανάδοχοι θα πληρωθούν λιγότερο ανά σελίδα. Το θέμα έγκειται στο ότι το Κτηματολόγιο ζήτησε εκ των υστέρων το σκανάρισμα επιπλέον μεταδεδομένων από το αρχικό, λέγοντας σε πρόσφατη απόφαση ότι εάν παραδοθούν ελλιπή στοιχεία τότε θα καταβάλει μικρότερο τίμημα σε σχέση με το κόστος που είχε προβλεφθεί κατά τη διακήρυξη του έργου., γεγονός το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλειες ύψους 30 εκατ. ευρώ για όλους τους αναδόχους. Να σημειωθεί ότι εάν οι προσφυγές που υποβλήθηκαν στο Κτηματολόγιο κατά της επίμαχης απόφασης απορριφθούν και δεν βρεθεί ένας κοινός τόπος συνεννόησης και επίλυσης του ζητήματος, τότε οι εταιρείες δηλώνουν, τουλάχιστον επί του παρόντος, αποφασισμένες να ακολουθήσουν την οδό της δικαιοσύνης, προσφεύγοντας στο διοικητικό Εφετείο. 

Και όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ ήδη βρίσκεται σε στάδιο υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου και έχει ήδη ψηφιοποιηθεί ένας αξιοσημείωτος όγκος αρχείων, για τα οποία πλέον δεν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής. Θυμίζουμε ότι το  συγκεκριμένο έργο, η καθαρή αξία του οποίου ανέρχεται σε 192,2 εκατ. ευρώ (αρχικού προϋπολογισμού µε δικαιώματα προαίρεσης 309,8 εκατ. ευρώ) υλοποιείται σε πέντε τμήματα από ισάριθμα σχήματα εταιρειών, στα οποία συμμετέχουν όλα τα μεγάλα ονόματα του εγχώριου κλάδου της τεχνολογίας. Ειδικότερα, τα 5 εταιρεικά σχήματα είναι: Netcompany/Intrasoft- Profile, Nova – Iron Mountain Hellas, Uni Systems – Αρχειοθήκη – Onex, ΟΤΕ και  Vodafone – Cosmos Business Systems – Quality & Reliability – Γεωανάλυση.

Ο χρόνος για την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης των αρχείων έχει τεθεί για το τέλος του επόμενου έτους, ωστόσο σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μόνο το δεύτερο τμήμα προβλέπεται να πιάσει το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ενώ ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο εάν η πρόσφατη εξέλιξη των προσφυγών επηρεάσει και το χρόνο παράδοσης των ψηφιοποιημένων αρχείων.
 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ