Ξεπέρασαν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο οι τιμές του ρεύματος στην Ελλάδα τον…

62 εκατ. ευρώ από τις ΑΠΕ σε Δήμους και οικιακούς καταναλωτές...

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Η τελική τιμή του ρεύματος στη χώρα μας ξεπέρασε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο τον Οκτώβριο σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία του πανευρωπαϊκού δείκτη HEPI που εξετάζει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για οικιακούς καταναλωτές σε 33 πρωτεύουσες της Ευρώπης. Η Αθήνα συγκεκριμένα εμφάνισε τιμή στα 23,48 λεπτά ανά κιλοβατώρα όταν ο μέσος όρος των 33 ευρωπαϊκών πρωτευουσών ήταν στα 23,13 λεπτά ανά κιλοβατώρα. 

Σύμφωνα με το HEPI το Βερολίνο και το Δουβλίνο είναι οι πόλεις με την υψηλότερη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη για οικιακούς πελάτες, ενώ ακολουθούν η Κοπεγχάγη, το Λονδίνο και η Πράγα.

Η Βουδαπέστη εμφανίζει την χαμηλότερη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, ακολουθούμενη από το Κίεβο, το Βελιγράδι και το Όσλο. Σύμφωνα με την έρευνα του HEPI οι κυριότερες μεταβολές που σημειώθηκαν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας τον Οκτώβριο ήταν οι εξής:

– Αύξηση κατά 39% στο Όσλο, λόγω αυξήσεων στο κόστος ενέργειας και διανομής.

– Αύξηση κατά 9% στην Κοπεγχάγη, λόγω αύξησης στο κόστος διανομής.

– Αύξηση κατά 6% στο Ταλίν, λόγω αύξησης στο κόστος διανομής.

– Αύξηση κατά 3% στο Δουβλίνο, λόγω αυξήσεων σε φόρους ενέργειας και στο κόστος διανομής.

– Αύξηση κατά 2% στην Αθήνα, λόγω αυξήσεων στο κόστος ενέργειας και στους ενεργειακούς φόρους.

– Αύξηση κατά 2% στη Στοκχόλμη, λόγω αύξησης στο κόστος ενέργειας.

– Αύξηση κατά 1% στη Λισαβόνα, λόγω αύξησης στο κόστος ενέργειας.

-Αύξηση κατά 1% στο Λονδίνο, λόγω αύξησης στο κόστος διανομής.

– Αύξηση κατά 1% στη Μαδρίτη, λόγω αυξήσεων στο κόστος ενέργειας και στους φόρους ενέργειας.

– Μείωση κατά 17% στη Λιουμπλιάνα, λόγω μειώσεων στα κόστη ενέργειας και διανομής.

– Μείωση κατά 3% στη Λευκωσία, λόγω μείωσης στο κόστος ενέργειας.

– Μείωση κατά 2% στο Άμστερνταμ, το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες, το Ελσίνκι και τη Ρώμη, λόγω μείωσης στο κόστος ενέργειας.

– Αύξηση κατά 1% στη Ρίγα, λόγω μείωσης στο κόστος ενέργειας.

– Μείωση κατά 1% στη Βιέννη, λόγω μειώσεων στο κόστος ενέργειας και τους φόρους.

Πιο αναλυτικά, η μέση τιμή ηλεκτρικής ενέργειας για τον τελικό καταναλωτή στην Ευρώπη παρέμεινε σταθερή τον Οκτώβριο και είναι 4% χαμηλότερη σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρσι. Από τις 33 πρωτεύουσες που εξετάζονται στην έρευνα, στις 15 δεν σημειώθηκε καμία αλλαγή στις τιμές, ενώ σε 9 καταγράφηκαν μειώσεις, με τις περισσότερες να είναι μικρές εκτός από τη Λιουμπλιάνα, η οποία σημείωσε μείωση 17%. Οι υπόλοιπες 9 αγορές παρουσίασαν αυξήσεις, με το Όσλο να καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση στο 39%.

Η αύξηση κατά 39% που παρατηρήθηκε στο Όσλο οφείλεται σε αυξήσεις στο κόστος ενέργειας και στο κόστος διανομής. Σημειώνεται ότι οι συμβάσεις προμήθειας βασίζονται στις τιμές της χονδρικής  αγοράς Nordpool στην Νορβηγία, όπου οι τιμές σχεδόν διπλασιάστηκαν τον Οκτώβριο. Επιπλέον, η εταιρεία διανομής Elvia αύξησε τις χρεώσεις της για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στο δίκτυο ηλεκτρισμού, με τις χρεώσεις να αναμένονται να συνεχίσουν να αυξάνονται μέχρι το 2030.

Τέλος η αύξηση κατά 9% στην Κοπεγχάγη οφείλεται στις αυξημένες χρεώσεις του δικτύου, αν και το κόστος ενέργειας μειώθηκε ελαφρώς. Στη Δανία ισχύουν υψηλότερα τιμολόγια δικτύου τον χειμώνα από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο. Παρομοίως, οι αυξημένες χρεώσεις δικτύου από την Elektriveli, την εταιρεία διανομής στο Ταλίν, οδήγησαν σε αύξηση 6% στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Αντίθετα, το νέο δυναμικό σύστημα τιμολόγησης δικτύου που εφαρμόστηκε τον Οκτώβριο στη Σλοβενία οδήγησε σε μείωση 17% στις τιμές για έναν τυπικό καταναλωτή στη Λιουμπλιάνα.


 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ