Ακίνητα: Τι βαθμό βάζουν οι διεθνείς επενδυτές στην Αθήνα – Τι περιουσιακά στοιχεία αναζητούν –

Δήμος Αθηναίων: Νέα ρύθμιση οφειλών έως και 60 δόσεις

Την ώρα που στην ελληνική αγορά βρίσκονται υπό κατασκευή περισσότερα από 230.000 τ.μ. γραφείων στην Αθήνα (μόνο στα βόρεια προάστια θα προστεθούν 90.000 τ.μ.), οι 1.143 διεθνείς επενδυτές ακινήτων, οι οποίοι ερωτήθηκαν από την PwC για λογαριασμό του Urban Land Institute στην ετήσια έρευνα «Emerging Trends in Real Estate Europe 2025», κατατάσσουν την εν λόγω κατηγορία στις τελευταίες θέσεις από άποψη ελκυστικότητας!

Ακίνητα: Αλλάζουν χέρια τέσσερα εμβληματικά κτίρια

Η αλήθεια είναι βεβαίως πως σύγχρονοι γραφειακοί χώροι λείπουν από την εγχώρια αγορά σε σχέση με ότι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, ωστόσο η επενδυτική κοινότητα έχει στρέψει το βλέμμα της σε εναλλακτικούς τομείς περιουσιακών στοιχείων αναζητώντας ευκαιρίες ανάπτυξης.

Ποιες κατηγορίες ακινήτων ενδιαφέρουν τους διεθνείς επενδυτές

Με βάση λοιπόν τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την τελευταία ετήσια έρευνα για τις επενδυτικές προοπτικές του τομέα των ακινήτων το 2025, Emerging Trends in Real Estate, στην οποία περιλαμβάνονται 30 ευρωπαϊκές πόλεις –μεταξύ αυτών και η Αθήνα-, τα κέντρα δεδομένων (data centers), οι νέες ενεργειακές υποδομές και οι φοιτητικές κατοικίες είναι οι τρεις πιο ελκυστικοί τομείς στα μάτια των επαγγελματιών.

Ας σημειωθεί ότι οι φοιτητικές κατοικίες ανέβηκαν στην κορυφή της κατάταξης τα τελευταία χρόνια – από τη 15η θέση το 2022 στην τρίτη θέση για το 2025.

Επίσης ψηλά στη λίστα κατατάσσονται τα logistics, οι κατοικίες προς εκμίσθωση, τα διαμερίσματα για συγκατοίκηση (co-living) και τα εξυπηρετούμενα διαμερίσματα (serviced apartments).

Αντίθετα, η ελκυστικότητα των ακινήτων γραφείων και λιανικής αμφισβητείται, όπως και των ξενοδοχείων.

Τα εμπορικά κέντρα εκτός πόλης είναι ο τομέας των περιουσιακών στοιχείων που οι επαγγελματίες ακινήτων εντελώς (βρίσκονται στην τελευταία θέση από άποψη ελκυστικότητας), ενώ στην προτελευταία κατατάσσονται τα εμπορικά κέντρα στο κέντρο της πόλης.

Επίσης χαμηλά βρίσκονται τα retail parks, τα κεντρικά εμπορικά καταστήματα, καθώς και τα επιχειρηματικά πάρκα.

Περίπου στη μέση βρίσκονται και τα ξενοδοχεία και οι κατοικίες προς πώληση.

Κέρδισε μια θέση η Αθήνα

Πάντως στην πανευρωπαϊκή κατάταξη η Αθήνα κερδίζει μια θέση και βρίσκεται πλέον στην 22η θέση, επί συνόλου 30 πόλεων.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα τελευταία χρόνια η βαθμολογία κάθε αγοράς στην τελική κατάταξη καθορίζεται και με βάση το μέγεθός της, η θέση της Αθήνας κρίνεται ικανοποιητική.

Επενδύσεις σε logistics και data centers

Αν και η ελληνική αγορά ακόμα υστερεί συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες με παρόμοια χαρακτηριστικά, δηλαδή με σημαντικά λιμάνια και πύλες εισόδου παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων, η Εφοδιαστική αλυσίδα συμμετέχει αυξανόμενα στο ΑΕΠ της χώρας, σχεδόν 12%.

Με βάση πρόσφατη ανάλυση της επιτροπής logistics του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, κατά τη διάρκεια του φετινού 10μηνου, ισχυροί πολυεθνικοί οργανισμοί διαχείρισης αποθηκευτικών χώρων, αλλά και μεγάλες πολυεθνικές εμπορικές επιχειρήσεις, ανακοίνωσαν την ανάπτυξη νέων αποθηκών, κυρίως στη Δυτική Αττική, δυναμικότητας άνω των 200.000 στεγασμένων τ.μ..

Επίσης, στην τελική ευθεία βρίσκεται η ανάπτυξη οργανωμένων υποδοχέων όπως το Θριάσιο με δυναμική 250.000 τ.μ. στεγασμένων αποθηκών, ενώ στη φάση του διαγωνισμού ανάδειξης επενδυτή βρίσκονται στην Αθήνα το επιχειρηματικό πάρκο Φυλής που θα φιλοξενήσει τα πρακτορεία εσωτερικών μεταφορών και στη Θεσσαλονίκη το Επιχειρηματικό Πάρκο Γκόνου. Σε ότι αφορά το ύψος των επενδύσεων, αναμένεται να ξεπεράσουν σε σύνολο το 1 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, αρκετές και σημαντικές οι επενδύσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στον τομέα των data centers και όπως όλα δείχνουν, έπεται συνέχεια, ακριβώς επειδή η χώρα μας βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι: αυτό που ενώνει σε επίπεδο δεδομένων την Ασία με την Ευρώπη.

Ωστόσο δεν πρόκειται για εύκολες επενδύσεις λόγω του μεγάλου ενεργειακού φορτίου που απαιτείται.

Μέχρι το 2030, ο αριθμός των data centers στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,5 φορές, φτάνοντας περίπου τα 23 GW εγκατεστημένης ισχύος. Σχεδόν το ήμισυ αυτής της ισχύος (11 GW) θα πρέπει να αφιερωθεί στην τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με μελέτες της Data4, μιας από τις εταιρείες που αποφάσισαν να επενδύσουν στο ελληνικό σταυροδρόμι των data centers.

Μία από τις τελευταίες επενδύσεις στον εν λόγω τομέα είναι η ανάπτυξη και λειτουργία ενός υπερσύγχρονου data center στην περιοχή των Σπάτων που ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει η Dromeus Capital σε συνεργασία με την Αpto, η οποία αποτελεί το «όχημα» της Pimco στον τομέα των κέντρων επεξεργασίας μεγάλου όγκου δεδομένων. Πρόκειται για μια επένδυση που θα φτάσει το 1 δισ. ευρώ.

Το έργο βρίσκεται σε βιομηχανική ζώνη 15 λεπτά από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας, μόλις λίγα μέτρα από την αντίστοιχη επένδυση που προωθεί η Microsoft, έχει ήδη λάβει προέγκριση και έχει εξασφαλίσει μέσω σύμβασης με τον ΑΔΜΗΕ ρεύμα υψηλής τάσης.

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ