«Η επαρκής κάλυψη προλαμβάνει τις επιδημίες και μειώνει τη θνησιμότητα» τόνισε ο Παθολόγος- Λοιμωξιολόγος, Πτέραρχος ε.α. και μέλος Διοικητικού Συλλόγου του ΕΟΔΥ
ΜΑΡΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ
Από το 1970, τα εμβόλια έχουν συνεισφέρει σημαντικά στη δημόσια υγεία, προσφέροντας πολλά υγιή έτη ζωής και σώζοντας εκατομμύρια ζωές, επισήμανε επικαλούμενος μελέτη του Lancet, μέσα από την ομιλία του ο κύριος Δημήτριος Χατζηγεωργίου, Παθολόγος- Λοιμωξιολόγος, Πτέραρχος ε.α., μέλος ΔΣ ΕΟΔΥ στην ομιλία του με τίτλο «Η αξία της καταγραφής της εμβολιαστικής κάλυψης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο – Τα στοιχεία για παιδιά και ενήλικες στην Ελλάδα».
Όπως ανέφερε, «η καταγραφή της εμβολιαστικής κάλυψης είναι σημαντική για να γνωρίζουμε ποιες ομάδες είναι πιο ευάλωτες, να εξασφαλίζεται η ανοσία της αγέλης, να κατανέμονται οι πόροι αποτελεσματικά και να αξιολογείται το εμβολιαστικό πρόγραμμα».
Παρότι, όμως χρειαζόμαστε για τη δημόσια υγεία υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, είναι απαραίτητο να προσδιοριστούν και οι στόχοι για όλα τα νοσήματα, καθώς αυτό συμβάλλει στην εξάλειψη τους και ενισχύει την ανοσία της αγέλης (η οποία προστατεύει άτομα που δεν εμβολιάζονται ή δεν έχουν αναπτύξει ανοσία). Η επαρκής κάλυψη προλαμβάνει τις επιδημίες και μειώνει τη θνησιμότητα. Τα εμβόλια έχουν επίσης οικονομικά οφέλη και συμβάλλουν στη διασυνοριακή υγειονομική ασφάλεια, επισημαίνει ο κύριος Χατζηγεωργίου.
Με την έναρξη της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στην εξαγωγή συμπερασμάτων για την εμβολιαστική κάλυψη. Σύμφωνα με τον κύριο Χατζηγεωργίου, παλιότερα υπολογιζόταν μέσω χειρόγραφων μητρώων, δειγματοληπτικών ερευνών, ιατρικών και σχολικών αρχείων, καθώς και με παρακολούθηση μέσω δικτύων sentinel.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Διεθνείς δείκτες και εμβολιαστική κάλυψη στα Βαλκάνια
Διεθνώς, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 84% των παιδιών έχει λάβει τις απαιτούμενες δόσεις τετάνου (για το 2023), ενώ το ποσοστό ήταν 86% το 2021. Στα Βαλκάνια, η κάλυψη υπερβαίνει το 90% σε κάποιες χώρες, ενώ χώρες όπως η Βοσνία έχουν χαμηλότερη κάλυψη (55%) και έχουν καταγράψει 7.000 κρούσματα ιλαράς. Η Βουλγαρία είχε τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη για την COVID-19 στην περιοχή.
Χαμηλή η εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών στην Ελλάδα
Για να συλλεχθούν δεδομένα σχετικά με την εμβολιαστική κάλυψη, ο ΕΟΔΥ πραγματοποίησε μελέτη χρησιμοποιώντας στοιχεία συνταγογράφησης εμβολίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κύριος Χατζηγεωργίου για τα 400.000 παιδιά που τελικά επιλέχθηκαν και εξετάσθηκαν για τη μελέτη, η εμβολιαστική κάλυψη για τις 3 δόσεις του τετάνου είναι περίπου 95%, με άλλες μελέτες να δείχνουν κάλυψη 91%, όπως του κυρίου Παναγιωτόπουλου, και 87% για την ιλαρά, και γύρω στο 50% για τον ιό HPV. «Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι η κάλυψη είναι χαμηλότερη από την επιθυμητή για αρκετά εμβόλια, ενώ η συμμόρφωση με το προτεινόμενο πρόγραμμα εμβολιασμών είναι ελλιπής» επισημαίνει ο ειδικός.
Η υψηλότερη κάλυψη καταγράφηκε για τον πνευμονιόκοκκο και τον μηνιγγιτιδόκοκκο, με τη Δυτική Μακεδονία και την Κρήτη να έχουν υψηλότερα ποσοστά, ενώ το Ανατολικό Αιγαίο έχει χαμηλότερη κάλυψη. Επίσης, το 2,5% των παιδιών που έλαβαν έγκαιρα ΑΜΚΑ δεν έχει πραγματοποιήσει κανένα εμβόλιο.
Συμπερασματικά, ο κύριος Χατζηγεωργίου καταλήγει στο ότι «χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση της χρήσης του μητρώου εμβολιασμών, ώστε οι παιδίατροι να το χρησιμοποιούν πιο συστηματικά, ενώ απαιτείται περαιτέρω προσπάθεια για την υπενθύμιση και την ενίσχυση της χρήσης του μητρώου» προτείνοντας μάλιστα να δημιουργηθεί ένα πλήρες μητρώο εμβολιασμού για ενηλίκους.
Διαβάστε επίσης:
Άδωνις Γεωργιάδης: «Τα απογευματινά χειρουργεία θα δουλέψουν, θα κάνουμε 37.000 επεμβάσεις σε ένα χρόνο»
Σεραφείμ Ζήκας: «1,2 εκατ. εμβολιασμοί στα φαρμακεία – Κομβικός ο ρόλος των φαρμακοποιών στη δημόσια υγεία»
Θεόδωρος Αγοραστός: «Εάν εφαρμόσουμε τη στρατηγική 90-70-90 έως το 2030, το 2047 θα έχουμε εξαλείψει τον καρκίνο τραχήλου μήτρας»
Πηγή: ygeiamou.gr