Γκίκας Μαγιορκίνης: «Η επένδυση στο υγειονομικό προσωπικό είναι αναντικατάστατη»

Γκίκας Μαγιορκίνης: «Η επένδυση στο υγειονομικό προσωπικό είναι αναντικατάστατη»

«Δυστυχώς εάν έρθουν και άλλες πανδημίες θα έχουν το ίδιο προφίλ», σημείωσε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης

ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

«Δυστυχώς εάν έρθουν και άλλες πανδημίες θα έχουν το ίδιο προφίλ», σημείωσε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, σχετικά με τη Δημόσια Υγεία του μέλλοντος. Με την παραπάνω φράση θέλησε να τονίσει τη σημασία ανοσοποίησης στους ηλικιακά μεγαλύτερους ανθρώπους, μιας και ηλικιωμένοι και χρόνιοι ασθενείς θα έχουν τη μεγαλύτερη επίπτωση.

«Νομίζω ότι είμαστε θύματα της επιτυχίας μας», τόνισε αναφορικά με την εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης, τονίζοντας ότι τη δεκαετία του 1980 το προσδόκιμο ζωής στην Αμερική ήταν τα 68 έτη, ενώ τώρα τα 80 έτη.

Περίπλοκη η επικοινωνιακή διαχείριση

Η επικοινωνιακή διαχείριση στο πεδίο της Δημόσιας Υγείας είναι αρκετά περίπλοκη, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη. «Στην πανδημία μιλούσαν πολλοί άνθρωποι, άλλοι ήξεραν, άλλοι όχι», τόνισε, και πρόσθεσε:

«Η επιστήμη εξελίσσεται σημαντικά και αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να λέμε την αλήθεια. Ο κόσμος πρέπει να καταλαβαίνει για ποιο λόγο λαμβάνονται κάποια μέτρα προληπτικά».

Ερωτηθείς σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ έφερε σαν παράδειγμα τις πρόσφατες πλημμύρες στη Βαλένθια σημειώνοντας ότι «είδαμε πράγματα που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι είναι δυνατόν να συμβούν». Σε τέτοιας κατηγορίας καταστάσεις χρειάζεται άλλου τύπου πρόληψη, για την ανθεκτικότητα των πόλεων.

Οι νέες τεχνολογίες

«Εντοπίστηκε ένα μικρόβιο στη Γουχάν και σε 15 ημέρες ήξεραν ποιο είναι. Παλαιότερα αυτό δεν ήταν εφικτό», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης αναφορικά με τη χρήση των νέων τεχνολογιών.

Υπό το παραπάνω, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας, σημείωσε πως στην πανδημία του κορωνοϊού υπήρχε βοήθεια από τις νέες τεχνολογίες, καταλήγοντας πως είναι χρήσιμες. Δίνοντας ένα παράδειγμα, σημείωσε πως η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, κάνοντας μια διαλογή. Από την άλλη, όμως, όπως τόνισε, «η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό είναι αναντικατάστατη».

Διαβάστε επίσης:

Γιάννης Τούντας: «Χρειάζονται στοχευμένες πολιτικές για να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές ανισότητες»

Δημήτρης Παπαστεργίου: «Χωρίς ψηφιακά δεδομένα στην υγεία, είναι σαν να προχωράς χωρίς GPS»

Ειρήνη Αγαπηδάκη: «Πρώτη φορά που η χώρα μας ανταποκρίνεται στον τομέα της πρόληψης»

Πηγή: ygeiamou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ