Το Μέγαρο Μαξίμου και ο κρότος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ

Στην εξουσία για τέταρτη φορά

Τον αντίκτυπο της επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ ζυγίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, αφενός με πλήρη αποδραματοποίηση του ενδεχομένου ανατροπών στις διμερείς σχέσεις, αφετέρου με «μηνύματα» για την ανάγκη αυτονομίας της Ευρώπης και κοινής χρηματοδότησης πρότζεκτ σε ενέργεια και άμυνα. Κυβέρνηση και ΝΔ εστιάζουν στα αμοιβαία συμφέροντα Αθήνας – Ουάσιγκτον και στο στρατηγικό βάθος της σχέσης, ωστόσο ταυτόχρονα αναλύονται τα κριτήρια ψήφου των Αμερικανών και οι «ατζέντες» που πρόταξαν Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί. Οπως αναγνωρίζεται, το κόστος ζωής, η δυσαρέσκεια και ο θυμός για την κατάσταση της χώρας είχαν καθοριστική επίδραση, σε μια περίοδο που η Ευρώπη παλεύει με δυσκολίες στην οικονομία της, αποδυνάμωση ηγεσιών, ενίσχυση των δεξιών άκρων.

Πάντως από την έδρα της ελληνικής διπλωματίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις «θα είναι σταθερά ισχυρές και παραγωγικές», μιλώντας για το «εθνικό, όχι παραταξιακό» πρόσημό τους. «Η στάση της Ελλάδας, τόσο ως μέλους του ΝΑΤΟ όσο και ως εταίρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι πάντα μια στάση αρχών, και αυτές δεν ετεροπροσδιορίζονται», είπε από το υπουργείο Εξωτερικών. Και στάθηκε στα επείγοντα ζητούμενα για την Ευρώπη, για την οποία η νίκη Τραμπ «δεν είναι απλώς καμπανάκι αλλά καμπαναριό», κατά την αποστροφή της Ντόρας Μπακογιάννη (Σκάι).

Ατυπη σύνοδος κορυφής

Ο Πρωθυπουργός συναντάται με τους ευρωπαίους ομολόγους του στη Βουδαπέστη, όπου θα αναζητήσουν κοινό βηματισμό στο αποψινό δείπνο, έχοντας προηγουμένως ανοίξει ατζέντα οικονομίας και Μεταναστευτικού στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας. Στην αυριανή άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ (παρουσία Κριστίν Λαγκάρντ και Μάριο Ντράγκι) είναι κεντρικό θέμα η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα και στόχος των 27, ένα 24ωρο μετά την επάνοδο του Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο, να καταλήξουν σε μια «Διακήρυξη της Βουδαπέστης».

Παράλληλα, το Μαξίμου αναμένει τα πρόσωπα – κλειδιά σε κρίσιμα πόστα στην άλλη όχθη του Ατλαντικού (υπουργοί Εξωτερικών, Αμυνας, Οικονομίας, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας κ.ο.κ.), επιχειρώντας το προηγούμενο διάστημα νέες γέφυρες ή… ενεργοποίηση διαύλων με Ρεπουμπλικανούς. Ενδεικτικό το τετ α τετ Μητσοτάκη – Μάικ Πομπέο, όμως μένει να φανεί εάν και πόσο ισχυρό ρόλο θα έχει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, ενώ στα ονόματα που διακινούνται είναι ο ελληνικής καταγωγής CEO της JPMorgan Τζέιμι Ντίμον και ο επενδυτής Τζον Πόλσον που δραστηριοποιείται στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο. Η στάση αναμονής της Αθήνας αφορά και τα πρώτα δείγματα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Είναι σαφές ότι η επιστροφή Τραμπ συμπίπτει με τις προσπάθειες εισόδου του ελληνοτουρκικού διαλόγου σε νέα φάση.

Οσο για τους εν Ελλάδι… πανηγυρισμούς, υπήρξαν, όπως αναμενόταν, στην πέραν της ΝΔ Δεξιά, με εκτιμήσεις και από στελέχη της ΝΔ ότι θα ισχυροποιηθούν οι «συντηρητικότερες» φωνές. Ο Κυριάκος Βελόπουλος χαρακτήρισε «άσχετους και επικίνδυνους» τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ που «απέτυχαν οικτρά στις προβλέψεις τους», ο Δημήτρης Νατσιός σχολίασε ότι κέρδισαν «οι παραδοσιακές αξίες» και η Αφροδίτη Λατινοπούλου είπε ότι πρέπει να γίνουν «παράδειγμα προς μίμηση» οι δεσμεύσεις Τραμπ για «βελτίωση της οικονομίας, μαζικές απελάσεις λαθρομεταναστών, καταπολέμηση της εμμονικής woke ατζέντας».

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ