Αντίστροφα μετράει ο χρόνος σχετικά με την επέλαση της εποχικής γρίπης που παραδοσιακά εμφανίζεται στη χώρα μας κατά τους χειμερινούς μήνες (δηλαδή, Οκτώβριο με Απρίλιο) αλλά αρχίζει να αυξάνεται κατά τον μήνα Ιανουάριο, και κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο. Συνεπώς, για μια ακόμη χρονιά το στοίχημα είναι να εμβολιαστεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό πολιτών, με έμφαση στον ευάλωτο πληθυσμό, ώστε να μην επιβαρυνθούν τόσο οι ίδιοι όσο και το σύστημα υγείας.
Εντούτοις, πρόσφατα στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) δείχνουν πως ο στόχος αυτός παραμένει ανεκπλήρωτος εντός αλλά, σε αρκετές περιπτώσεις, και εκτός συνόρων, δεδομένου πως τα περασμένα έτη η κάλυψη δεν ήταν η καλύτερη δυνατή για τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες κινδύνου, όπως οι ηλικιωμένοι.
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η εμβολιαστική κάλυψη κατά της εποχικής γρίπης στους 65+ παρουσίασε πέρυσι (την περίοδο δηλαδή 2023-2024) σημαντικές διακυμάνσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, από 12% έως 78% για την πλειοψηφία εξ αυτών. Και παρότι η ίδια έκθεση του Κέντρου δεν παραθέτει σχετικά δεδομένα για την Ελλάδα, τον περασμένο μήνα οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) είχαν επισημάνει ότι προκειμένου να είναι αποτελεσματικός ο αντιγριπικός εμβολιασμός, η ΕΕ έχει θέσει ως στόχο την κάλυψη τουλάχιστον του 75% των πολιτών που διατρέχουν κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών έπειτα από νόσηση. Ομως, στη χώρα μας το ποσοστό αυτό κινείται παραδοσιακά λίγο κάτω από το 50%, με αποτέλεσμα το 1/3 των ευάλωτων ατόμων να παραμένει ανοχύρωτο.
Ετήσιο ραντεβού
Υπό τα δεδομένα αυτά, η επιστημονική κοινότητα επιμένει πως το εμβόλιο είναι το νούμερο 1 όπλο πρόληψης κατά των ιών της γρίπης, επαναλαμβάνοντας σε κάθε ευκαιρία πως οι πολίτες θα πρέπει να είναι συνεπείς στο ετήσιο ραντεβού τους.
«Με την έλευση του χειμώνα και τη σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας, αυξάνεται ο κίνδυνος εξάπλωσης της εποχικής γρίπης, μιας λοίμωξης που κάθε χρόνο προσβάλλει χιλιάδες ανθρώπους, ιδιαίτερα εκείνους με ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα. Ο εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης παραμένει ένα βασικό μέσο προστασίας της Δημόσιας Υγείας μειώνοντας τον ετήσιο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία εξαιτίας της», τονίζει μιλώντας στο ένθετο «Υγεία» η δρ Σταματούλα Τσικρικά, πρόεδρος της Ομάδας Προαγωγής Υγείας, Ιατρικής Εκπαίδευσης και Διακοπής Καπνίσματος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας και πρόεδρος της Ενωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας.
Και υπενθυμίζει ότι το εμβόλιο πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο λόγω της συγκεκριμένης διάρκειας προστασίας από τα στελέχη του ιού της γρίπης. «Σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) η κατασκευή του εμβολίου του νέου έτους περιέχει αδρανοποιημένα αντιγόνα επιφανείας του ιού της γρίπης σύμφωνα με τα καταγεγραμμένα κυκλοφορούντα στελέχη του προηγούμενου».
Η ειδικός, δε, υπενθυμίζει πως η εποχική γρίπη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές σε ηλικιωμένους, άτομα με χρόνια νοσήματα, εγκύους και μικρά παιδιά.
«Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία παγκόσμιων φορέων υγείας, αυτές οι ομάδες κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές από διάφορα συστήματα του οργανισμού π.χ. καρδιά, νευρικό, αναπνευστικό τα οποία απαιτούν νοσηλεία.
Ο εμβολιασμός αυτών των ευαίσθητων ομάδων πληθυσμού αποτελεί προτεραιότητα, καθώς μειώνει σημαντικά την πιθανότητα σοβαρών επιπλοκών και, σε πολλές περιπτώσεις, σώζει ζωές». Από την άλλη ο εμβολιασμός λειτουργεί αποτελεσματικά όταν επιτυγχάνεται ένας υψηλός βαθμός ανοσίας στον πληθυσμό, η λεγόμενη «ανοσία αγέλης». «Ο εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης αποτελεί μια απλή, ασφαλή και αποτελεσματική πράξη πρόληψης, η οποία μπορεί να προστατεύσει όχι μόνο την ατομική υγεία, αλλά και να μειώσει τη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες μετά τον εμβολιασμό που έχουν καταγραφεί αφορούν ευαισθησία, ερυθρότητα και ήπιο οίδημα στο σημείο εμβολιασμού. Πυρετός, κεφαλαλγία και μυαλγίες συνήθως υποχωρούν έπειτα από μία έως δύο ημέρες», συμπληρώνει η δρ Τσικρικά.
Ειδικές ομάδες
Και έπειτα απευθύνει την εξής σύσταση: αν ανήκετε στις ειδικές ομάδες πληθυσμού που αναφέρονται στη συνέχεια, προβείτε στον εμβολιασμό:
n Ατομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
n Ενήλικοι με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
n Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
n Χρόνια καρδιακά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα.
n Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη).
n Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών.
n Δρεπανοκυτταρική αναιμία και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες.
n Χρόνια νεφροπάθεια, χρόνιες παθήσεις ήπατος.
n Νευρολογικά ή νευρομυϊκά νοσήματα, Σύνδρομο Down.
n Εγκυες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωίδες και θηλάζουσες.
n Ατομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40 kg/m2).
n Ατομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα.
n Κλειστοί πληθυσμοί.
n Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.
n Αστεγοι.
«Σε μια εποχή όπου οι απειλές για τη Δημόσια Υγεία είναι πολλές και ποικίλες, η συμμετοχή μας στον εμβολιασμό αποτελεί πράξη υπευθυνότητας και αλληλεγγύης. Με την επιλογή να εμβολιαστούμε, συμβάλλουμε σε μια πιο υγιή κοινωνία και προστατεύο υμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα», καταλήγει η ίδια.
Πηγή: tanea.gr