Της Ελευθερίας Κούρταλη
Η δεύτερη προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ είναι πιθανό να οδηγήσει σε χαμηλότερη αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ, ταχύτερο πληθωρισμό στις ΗΠΑ και ελαφρώς υψηλότερη πορεία για τα επιτόκια της Fed, σημειώνει η Capital Economics. Οι συνέπειες για τον υπόλοιπο κόσμο είναι εξαιρετικά αβέβαιες, κυρίως επειδή δεν είναι σαφές πόσες από τις δεσμεύσεις που έκανε στην προεκλογική εκστρατεία θα μεταφραστούν σε πρόγραμμα για την κυβέρνηση. Γενικά, ωστόσο, ο οίκος πιστεύει ότι οι άμεσες επιπτώσεις θα είναι μικρότερες από ό,τι φαίνεται να φοβούνται πολλοί. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι η επανεκλογή του Τραμπ δεν έχει σημασία. “Ο κόσμος έχει αλλάξει”, όπως σημειώνει.
Η Capital Economics είναι στη διαδικασία επικαιροποίησης των μακροοικονομικών της προβλέψεων για τις ΗΠΑ, αλλά όπως τονίζει, σκοπεύει να μειώσει την εκτίμησή της για την ανάπτυξη του ΑΕΠ μεταξύ του β’ εξαμήνου 2025 και α’ εξαμήνου 2026 κατά περίπου 1% και να προσθέσει 1% στις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό την ίδια περίοδο. Επίσης, προαναγγέλλει ότι θα αυξήσει την πρόβλεψή της για το επιτόκιο της Fed κατά 50 μονάδες βάσης, που σημαίνει ότι το χαμηλό το επόμενο έτος θα είναι στο εύρος του 3,50% με 3,75%.
Αυτό, επισημαίνει, θα μειώσει την αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ και θα ωθήσει τον παγκόσμιο πληθωρισμό υψηλότερα κατά 0,2%. Και οι επιπτώσεις για άλλες οικονομίες πιθανότατα θα ενισχύουν αυτή την επιδείνωση για την παγκόσμια οικονομία, αν και ο αντίκτυπος θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα συγκριθεί η πραγματικότητα με τη ρητορική του Τραμπ.
Οι μεγάλοι δασμοί των ΗΠΑ θα πλήξουν τον εξαγωγικό τομέα της Κίνας, αν και λιγότερο από ό,τι υποθέτουν πολλοί, σημειώνει η Capital Economics. Οι εξαγωγές αγαθών στις ΗΠΑ αντιστοιχούν σε λιγότερο από το 3% του ΑΕΠ της Κίνας. Εάν ληφθεί υπόψη η αντιστάθμιση από τη συναλλαγματική ισοτιμία, κάποια διαφυγή από τους δασμούς και ανακατεύθυνση των προϊόντων της Κίνας σε άλλες αγορές, ο αντίκτυπος ακόμη και ενός δασμού 60% των ΗΠΑ σε όλα τα αγαθά από την Κίνα θα ήταν πολύ κάτω από το 1% του ΑΕΠ της. Αυτό θα μπορούσε να αντισταθμιστεί και με το παραπάνω από τη δημοσιονομική επέκταση.
Η Capital Economics εκτιμά ότι ο άμεσος αντίκτυπος ενός δασμού 10% σε όλες τις εισαγωγές των ΗΠΑ θα ήταν μόνο ένα κλάσμα του ΑΕΠ για την ευρωζώνη, αν και θα ήταν μεγαλύτερος για τη Γερμανία. Πιστεύει ότι η ΕΕ θα ανταπαντήσει με δικούς της δασμούς, αλλά το βασικό της σενάριο είναι ότι θα είναι μόνο για τις ΗΠΑ και όχι καθολικοί δασμοί. Οι Ευρωπαίοι φορείς χάραξης πολιτικής θα έχουν ως στόχο να περιορίσουν τον κίνδυνο μιας μεγαλύτερης κλίσης προς τον προστατευτισμό. Στις αναδυόμενες αγορές, ένας καθολικός δασμός 10% θα έπληττε περισσότερο το Μεξικό, μειώνοντας το ΑΕΠ κατά περίπου 0,5% περίπου.
Επίσης, οι επιπτώσεις για τον πληθωρισμό στην Ευρώπη θα ήταν μέτριες: εκτιμά ότι εάν το ευρώ υποτιμηθεί κατά 10%, αυτό θα ωθούσε τον πληθωρισμό υψηλότερα κατά περίπου 0,4 ποσοστιαίες μονάδες. Κάτι που θα μπορούσε να αντισταθμιστεί από τον χαμηλότερο παγκόσμιο πληθωρισμό των τιμών των αγαθών και θα πρέπει να είναι μια προσωρινή αύξηση αντί να ωθήσει προς τα πάνω τις υποκείμενες πιέσεις στις τιμές.
Σε ό,τι αφορά τις αγορές, η Capital Economics πιστεύει ότι οι πολιτικές του Τραμπ θα οδηγήσουν σε υψηλότερες αποδόσεις στα ομόλογα, ισχυρότερο δολάριο και συνεχιζόμενη άνοδο στις μετοχές των ΗΠΑ. Θεωρεί ότι συνολικά είναι πλέον πιο πιθανό η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ να παραμείνει γύρω στο 4,5%, αντί να υποχωρήσει. Εντωμεταξύ, ενώ αρχικά είχε εκτιμήσει ότι το δολάριο θα αποδυναμωθεί λίγο το επόμενο έτος, είναι πλέον πιο πιθανό ο δείκτης του δολαρίου να ανατιμηθεί κατά 3-5% αντί να υποχωρήσει.
Η Capital Economics συνεχίζει να αναμένει περαιτέρω άνοδο στις τιμές των μετοχών των ΗΠΑ, αλλά θα αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τις μετοχές σε άλλες μεγάλες οικονομίες. Συγκεκριμένα, η Κίνα και το Μεξικό ενδέχεται να δουν μεγαλύτερο αρνητικό αντίκτυπο από τους δασμούς των ΗΠΑ. Τέλος, η επανεκλογή του Τραμπ είναι απίθανο να έχει σημαντική επίπτωση στις τιμές των εμπορευμάτων, αλλά προσθέτει στους καθοδικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει το πετρέλαιο τα επόμενα 3-5 χρόνια.
Ίσως το πιο σημαντικό σημείο που πρέπει να τονιστεί είναι ότι, για τον υπόλοιπο κόσμο, ο αντίκτυπος της δεύτερης κυβέρνησης Τραμπ θα επεκταθεί πέρα από την επίδραση σε βραχυπρόθεσμες μακροοικονομικές μεταβλητές όπως το ΑΕΠ, τονίζει η Capital Economics.
Η επανεκλογή Τραμπ θα αλλάξει τη φύση της ρήξης ΗΠΑ – Κίνας, επικεντρώνοντάς την στους δασμούς και όχι στους τεχνολογικούς ελέγχους. Αυτοί οι έλεγχοι μπορεί να γίνουν λιγότερο αποτελεσματικοί εάν η Αμερική αποξενώσει τους παραδοσιακούς συμμάχους της, δίνοντας στις κινεζικές εταιρείες περιθώριο ανάσας καθώς προσπαθούν να ξεπεράσουν τη Δύση.
Αυξάνει επίσης τον κίνδυνο στροφής προς τον απομονωτισμό των ΗΠΑ, ο οποίος θα είχε σημαντικές συνέπειες για την οικονομική και εθνική ασφάλεια σε χώρες που ευθυγραμμίζονται με τις ΗΠΑ.
Πάνω απ ‘όλα, σημαίνει ότι το παγκόσμιο περιβάλλον χάραξης πολιτικής θα γίνει πιο αβέβαιο. Υπό αυτή την έννοια, ο κόσμος έχει αλλάξει, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά.
Πηγή: capital.gr