Καλό κλίμα, αλλά χωρίς κοινό πλαίσιο στη μόνη μας διαφορά με…

Καλό κλίμα, αλλά χωρίς κοινό πλαίσιο στη μόνη μας διαφορά με...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 17:15

Το γεγονός ότι η Ελλάδα προσέρχεται, στις συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα με την Τουρκία, έχοντας ισχυροποιήσει τις θέσεις της σε όλα τα πεδία ανέδειξε ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, με τη λήξη των εργασιών της Άτυπης Συνόδου Κορυφής των “27” στη Βουδαπέστη.

“Η κανονικότητα πρέπει να είναι το ζητούμενο”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ερωτηθείς για τη χθεσινή συζήτηση που είχε με τον κ. Ερντογάν. “Πάντα θα ανταλλάξουμε μία ευνοϊκή κουβέντα, γιατί αυτό αρμόζει σε πολιτισμένα κράτη”, ανέφερε, ενώ κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα του τετ α τετ των δύο υπουργών Εξωτερικών επεσήμανε ότι οι δηλώσεις επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει καλό κλίμα. “Δεν υπάρχει κοινό πλαίσιο για να συζητήσουμε τη μεγάλη μας διαφορά. Η βίζα-εξπρές, η καλή συνεργασία στο προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Η Ελλάδα προσέρχεται στη συζήτηση από μία ισχυρή θέση. Έχοντας ενισχυμένες Ένοπλες Δυνάμεις, ισχυρή οικονομία, ισχυρές συμμαχίες”, σημείωσε και ανέδειξε τη σημασία των ήρεμων νερών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. 

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον κ. Τραμπ.

“Πιστεύω στη μεγάλη σημασία των ευρωατλαντικών σχέσεων. Γαλουχήθηκαν εδώ και πολλές δεκαετίες και θα βρούμε τρόπο και με τον νέο πρόεδρο να τις ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο ο καθένας στο μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί. Είπα εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι όταν ο πρόεδρος Τραμπ έθετε ευρωπαϊκά κράτη προ των ευθυνών τους, όταν δεν δαπανούσαν ούτε το 2% του ΑΕΠ στις αμυντικές δαπάνες, είχε δίκιο επί της αρχής. Και αυτή η παρότρυνσή του οδήγησε τα ευρωπαϊκά κράτη να αυξήσουν τους αμυντικούς τους προϋπολογισμούς και φυσικά μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την αστάθεια στον κόσμο, γενικότερα όλοι καταλαβαίνουν ότι είναι αναγκαιότητα”, σημείωσε ο πρωθυπουργός. “Υπάρχουν ζητήματα που θα απασχολήσουν τις ευρωατλαντικές σχέσεις όπως εάν θα μπούμε σε έναν εμπορικό πόλεμο, ελπίζω πως όχι. Νομίζω ότι υπάρχει περιθώριο για αποκλιμάκωση ως προς την ρητορική για επιβολή δασμών ένθεν και ένθεν. Και να επαναλάβω ότι ως προς τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις παραμένουν εξαιρετικά ισχυρές, με γεωστρατηγικό περιεχόμενο, είναι θωρακισμένες μέσα από την αμυντική συμφωνία που έχουμε υπογράψει και έχει πενταετή διάρκεια”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. 

Νωρίτερα το Capital.gr μετέδωσε τα εξής:

Το χάσμα ανταγωνιστικότητας με τις ΗΠΑ βρέθηκε στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. στην Ουγγαρία στη σκιά και της σαρωτικής νίκης του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. 

“Είναι απολύτως σαφές πλέον σε πολλούς από εμάς ότι η αναγκαιότητα για την στήριξη της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας καθίσταται ακόμα πιο επείγουσα μετά την εκλογή Τραμπ”, ανέφερε ο πρωθυπουργός. 

“Κατατέθηκαν πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες για το πώς θα γεφυρώσουμε το χάσμα με τις ΗΠΑ”, σημείωσε μιλώντας μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου, ενώ ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα έχει συνομιλία με τον Τραμπ. 

“Μια τέτοια ιδέα είναι η δημιουργία ενός 28ο ευρωπαϊκού πλαισίου που θα επιτρέπει σε start up να εντάσσονται απευθείας στην Ε.Ε. και να αποφεύγεται η διαδικασία τις αδειοδότησης και στις 27 χώρες”, ανέφερε και πρόσθεσε:  

“Συμφωνήσαμε επίσης ότι υπάρχει και στην ενέργεια έλλειμμα ανταγωνιστικότητας παρά τις μεγάλες επενδύσεις στις ΑΠΕ. Στη Δήλωση υπάρχει ρητή αναφορά στις στρεβλώσεις αυτές. 

Είναι ξεκάθαρο ότι χρειαζόμαστε περισσότερες πανευρωπαϊκές διασυνδέσεις, ενώ θα πρέπει να ξαναδούμε και τον τρόπο τιμολόγησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς σήμερα κυριαρχεί το φυσικό αέριο που είναι πιο ακριβό από το φυσικό αέριο. 

“Συζητήσαμε επίσης για την άμυνα”, πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη περισσότερων επενδύσεων στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία. 

“Στην παρέμβαση μου σημείωσα ότι θα πρέπει να δοθεί περισσότερος δημοσιονομικός χώρος σε εκείνες τις χώρες που επενδύουν σημαντικά ποσά στην Άμυνα. Έχει έρθει η ώρα να συζητήσουμε πώς ένα ποσό από τις αμυντικές δαπάνες θα εξαιρείται από τους υπολογισμούς για τις δαπάνες. Πρέπει να δούμε με λίγο διαφορετική ματιά τον τρόπο που υπολογίζουμε τους δημοσιονομικούς κανόνες. 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ