«Κρας τεστ» στις ατζέντες Γεραπετρίτη και Φιντάν

Στην εξουσία για τέταρτη φορά

Μέσα από δύο συνεντεύξεις που παραχώρησαν χθες, σε χρόνο παράλληλο, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, στη «Χουριέτ» ο Γιώργος Γεραπετρίτης και στα «ΝΕΑ» ο Χακάν Φιντάν, μόλις ένα 24ωρο πριν από την προγραμματισμένη συνάντησή τους στην Αθήνα, αποτυπώθηκαν καθαρά τόσο τα σημεία στα οποία Αθήνα και Αγκυρα συνεχίζουν να καταγράφουν διάσταση απόψεων όσο και τα σημεία όπου φαίνεται να υπάρχει σύγκλιση θέσεων, με ό,τι αυτό μπορεί να προμηνύει για το σημερινό κρίσιμο τετ α τετ των δύο ΥΠΕΞ, που θα έχει ως βασικό θέμα στην ατζέντα – κατ’ εντολήν Μητσοτάκη και Ερντογάν – τη διερεύνηση κοινού εδάφους για τη διευθέτηση του ζητήματος οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Για τις θαλάσσιες ζώνες

«Η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ είναι η μία και μόνη διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η οποία μπορεί να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας», σημείωσε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών στη «Χουριέτ», εξηγώντας, ταυτόχρονα, πως δεν πρόκειται για «ελληνική θέση» αλλά για «θέση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας που επιβάλλει ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ κρατών με αντικείμενες ή παρακείμενες ακτές πραγματοποιείται κατόπιν συμφωνίας με βάση το διεθνές δίκαιο». Ο ίδιος, επιπλέον, επεσήμανε πως «αν η συμφωνία δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε εύλογο χρονικό πλαίσιο», τότε «τα ενδιαφερόμενα κράτη μπορεί να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης βάσει συνυποσχετικού», υπογραμμίζοντας πως «η εθνική κυριαρχία των κρατών δεν μπορεί να είναι αντικείμενο συζήτησης ή διεθνούς δικαιοδοσίας». Επί του ιδίου θέματος, ο τούρκος ομόλογός του, απαντώντας στα «ΝΕΑ», δεν απέκρυψε το υφιστάμενο χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών. «Εχουμε πολλά αλληλένδετα προβλήματα που δεν μπορούν να περιοριστούν μόνο στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης. Πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα ζητήματα με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και τη συνεργασία», σημείωσε ο Χακάν Φιντάν, επισημαίνοντας σε άλλο σημείο πως, «εάν δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε ολοκληρωμένες λύσεις ως αποτέλεσμα ουσιαστικού διαλόγου, θα προσφύγουμε στη διεθνή δικαιοδοσία με μια ολιστική προσέγγιση».

Δύο άλλα πεδία στα οποία διαφάνηκε σημαντική απόκλιση στις απαντήσεις των δύο ΥΠΕΞ ήταν το θαλάσσιο πάρκο στο Νότιο Αιγαίο και το Κυπριακό. Για το μεν πρώτο, ο Γιώργος Γεραπετρίτης έκανε λόγο για «αντίδραση δυσανάλογη», αναφέροντας πως τα ελληνικά θαλάσσια πάρκα καθορίζονται με «αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια» και «δεν θίγουν δικαιώματα άλλων». Για το ίδιο ζήτημα, ο Χακάν Φιντάν δήλωσε πως στη χώρα του είναι «ανοιχτοί σε κάθε είδους συνεργασία», επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε κατά της εκμετάλλευσης οικουμενικών αξιών όπως το περιβάλλον για πολιτικούς σκοπούς. Δεν είναι σωστό να ενεργεί κάποιος σαν να μην υπάρχουμε εμείς στην άλλη όχθη του Αιγαίου».

Για το Κυπριακό

Οσον αφορά το Κυπριακό, ο έλληνας ΥΠΕΞ στάθηκε στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων που, όπως διαπίστωσε, «δημιουργεί καλύτερες συνθήκες» ενώ έκανε λόγο για μια «ενωμένη ευρωπαϊκή Κύπρο» που θα αποτελούσε ένα «ισχυρό οικουμενικό σύμβολο». Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ξεκαθάρισε πως «η σελίδα της “επανένωσης” του νησιού της Κύπρου έχει κλείσει» και παρέπεμψε προς την κατεύθυνση λύσης με «διαφορετικούς τρόπους επίλυσης».

Για τους ανοικτούς δίαυλους

Παρά τις σημαντικές διαφωνίες, ωστόσο, οι δύο ΥΠΕΞ συμφώνησαν στα αμοιβαία οφέλη που απορρέουν από τη «θετική ατζέντα», επί της οποίας συνεργάζονται οι δύο χώρες, αλλά και από τους ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας που διατηρούν οι ίδιοι, προλαμβάνοντας εντάσεις προτού μετατραπούν σε κρίσεις, με τον Χακάν Φιντάν να σημειώνει, μάλιστα, πως τα τηλέφωνά τους «είναι προσβάσιμα 24 ώρες την ημέρα».

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην εξουσία για τέταρτη φορά

ΦΟΒΟΥ ΤΟ «WOKE»

Η συζήτηση για τη «woke» ατζέντα έφτασε και εντός της ΝΔ: «Ανθρωποι χωρίς φύλο, άλλοι με…