Αρχική και ειλικρινής προσέγγιση σε ένα δύσκολο ζήτημα -…

Αρχική και ειλικρινής προσέγγιση σε ένα δύσκολο ζήτημα -...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14:25

Για μία “αρχική και ειλικρινή συζήτηση ενός δύσκολου ζητήματος”, έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, μετά τις συνομιλίες του με τον Τούρκο ΥΠΕΞ,  Χακάν Φιντάν, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι η ελληνική θέση είναι πως “υπάρχει μια και μόνη διαφορά” με την Τουρκία, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, επαναλαμβάνοντας τις κόκκινες γραμμές της Αθήνας. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν ανέφερε ότι αν και έχει σημειωθεί πρόοδος στις σχέσεις με την Ελλάδα, σημείωσε ότι “έχουμε διαφορές στο Αιγαίο” προσθέτοντας ότι υπάρχουν ζητήματα που είναι αλληλένδετα “τα οποία πρέπει να συζητήσουμε συνολικά, δεν μπορούν να περιορίζονται μόνο στο θέμα της υφαλοκρηπίδας”.

Αναλυτικά, ξεκινώντας την ομιλία του ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στα αποτελέσματα που έχουν παραχθεί τους τελευταίους 16 μήνες, από τη συνάντηση των ηγετών Ελλάδας και Τουρκίας στο Βίλνιους.

“Στους 16 μήνες αυτούς έχουν παραχθεί απτά αποτελέσματα”, ανέφερε, σημειώνοντας ότι “έχουν πραγματοποιηθεί έξι συναντήσεις και επίσης δύο γύροι πολιτικού διαλόγου και τρεις κύκλοι για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Ο επόμενος γύρος επαφών θα γίνει στην Αθήνα, στις 2 και 3 Δεκεμβρίου”, πρόσθεσε. 

“Δεν ισχυρίζομαι ότι μέσω του διαλόγου λύθηκαν όλα τα προβλήματα στις σχέσεις μας”, ανέφερε στη συνέχεια. “Υπήρξαν και δύσκολες στιγμές. Σε όλες τις περιπτώσεις όμως υπήρξε ειλικρινής διάλογος που απέτρεψε την αποκλιμάκωση. Οι επαφές μας αποκτούν κανονικότητα – την κανονικότητα που πρέπει να έχουν οι επαφές δύο γειτόνων. 

Η απευθείας επικοινωνία των λαών μας, όπως έχει γίνει με τη βοήθεια της χορήγησης βίζας σε Τούρκους πολίτες για τα νησιά συμβάλει στην απευθείας επικοινωνία των λαών μας. Σκοπός μας είναι να φέρουμε κοντά τους λαούς μας. 

Συζητήσαμε για την προετοιμασία του 6ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας – προσβλέπουμε στην περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς μας συνεργασα σε εμπόριο, οικονομία, πολιτισμό. Ήδη το εμπόριο έχει αυξηθεί σημαντικά με την ευχή να φτάσει τα 10 δισ. δολ. 

Συζητήσαμε θέματα συνεργασίας σε υποψηφιότητες σε διεθνείς οργανισμούς. Έχουμε υποβάλει υποψηφιότητα για 2 από τις 4 θέσεις για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. 

Εκφράζουμε την ικανοποίηση μας για την επανεκκίνηση των σχέσεων Ε.Ε. με Τουρκία

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Συζητήσαμε για τις μειονότητες – Για εμάς είναι γέφυρες φιλίας. 

Στο Κυπριακό παραμένουμε σταθερά στη θέση για λύση με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών. Ελπίζουμε ότι η άτυπη συνάντηση στη Νέα Υόρκη και τα βήματα που συμφωνήθηκαν εκεί θα οδηγήσουν στην επανέναρξη του διαλόγου για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση. 

Η ατζέντα περιλαμβάνει επίσης τις προϋποθέσεις για την εκκίνηση μιας ουσιαστικής συζήτησης στην οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και αποκλειστικής οικονομικής ζώνης. Πρόκειται για μια ειλικρινή συζήτηση, θέση μας είναι ότι υπάρχει μια και μόνη διαφορά. Προσηλωμένοι σε μια ειλικρινή προσπάθεια θα συνομιλήσουμε για το θέμα αυτό σε επόμενη συνάντηση μας στο εγγύς μέλλον. 

Συζητήσαμε επίσης για το διεθνές περιβάλλον, τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τον Καύκασο, τα Βαλκάνια και τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή. Η Ελλάδα αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και καλεί για την άμεση απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς. Εκφράζουμε την ανησυχία μας για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και για την κλιμάκωση στον Λίβανο που μπορεί να οδηγήσει σε άλλη μια ανθρωπιστική κρίση. 

Δεν μπορούμε να παραγνωρίζουμε τους κινδύνους που δημιουργούν οι κρίσεις αυτές στο μεταναστευτικό. Έχουμε ενισχύσει τη συνεργασία μας και οι πρόσφατες εξελίξεις καθιστούν ακόμα πιο επιτακτική τη συνεργασία μας στο πεδίο αυτό. 

Θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίηση μου για τις προσπάθειες που γίνονται για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας. Ακόμα και όταν δεν βρίσκουμε εύκολα λύσεις συζητούμε με συναίσθηση της ιστορικής μας ευθύνης”, κατέληξε.

Χ. Φιντάν: Τα θέματα στο Αιγαίο “δεν μπορούν να περιορίζονται μόνο στο θέμα της υφαλοκρηπίδας”.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και στην Ελλάδα προχωρούν προς θετική κατεύθυνση δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, στις κοινές δηλώσεις του με τον Έλληνα ομόλογό του, μετά το πέρας των συνομιλιών των διευρυμένων συνομιλιών των δύο πλευρών, ευχαριστώντας παράλληλα τον “αξιότιμο φίλο” -όπως τον χαρακτήρησε- Γιώργο Γεραπετρίτη για τη θερμή υποδοχή που του επεφύλαξε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές εργάζονται επίσης για τη δημιουργία νέων πεδίων συνεργασίας, ενώ τόνισε ότι “κάνουμε προσπάθεια να κατανοήσουμε καλύτερα ο ένας τον άλλο”.

Ο Χακάν Φιντάν σημείωσε ότι “πρέπει να αξιοποιήσουμε τη θετική ευκαιρία που έχουμε μπροστά μας”, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτός είναι ένας στόχος που Τουρκία και Ελλάδα μπορούν να τον επιτύχουν.

Κατά τη σημερινή συνάντηση, όπως τόνισε, οι δύο πλευρές μελέτησαν τον οδικό χάρτη για τα επόμενα βήματα, ενώ πρόσθεσε ότι αυξάνονται επίσης οι επαφές και μεταξύ των υπόλοιπων υπουργείων. Όπως σημείωσε, στο προσεχές διάστημα θα υπάρξουν σχετικές συναντήσεις.

Συμπλήρωσε ότι Ελλάδα και Τουρκία συνεχίζουν τις κοινές προσπάθειες για να αυξηθεί στα 10 δισ. δολάρια ο όγκος των συναλλαγών του διμερούς εμπορίου, ενώ χαρακτήρισε σημαντικό βήμα την ίδρυση του κοινού εμπορικού συμβουλίου τους προηγούμενους μήνες.

Όσον αφορά την ουσία της σημερινής συνάντησης, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι συζητήθηκαν τα θέματα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. “Είναι γνωστό ότι έχουμε διαφορές στο Αιγαίο”, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ζητήματα που είναι αλληλένδετα “τα οποία πρέπει να συζητήσουμε συνολικά, δεν μπορούν να περιορίζονται μόνο στο θέμα της υφαλοκρηπίδας”.

Επίσης, “συζητήσαμε και το Κυπριακό. Θα συνεχίσουμε να συζητάμε το Κυπριακό στη βάση της πραγματικότητας στο νησί”, προσθέτοντας ωστόσο ότι “το θέμα της δικοινοτικής ομοσπονδίας δεν υπάρχει πλέον στο νησί”.

Ο Χακάν Φιντάν πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης τα θέματα των μειονοτήτων, “των ομογενών μας στην Ελλάδα”, που έχουν ρίζες αιώνων. Στο σημείο αυτό πρόσθεσε ότι η Τουρκία θεωρεί σημαντική την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ελλάδα. “Πιστεύω ότι μπορούμε να έχουμε συνεργασία στο θέμα αυτό”, πρόσθεσε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η Τουρκία προσμένει πιο αποτελεσματική συνεργασία από την Ελλάδα στο θέμα της τρομοκρατίας, επισημαίνονται ότι “αυτό είναι προς όφελος και των δύο χωρών”, ενώ πρόσθεσε ότι συζητήθηκε και το πώς μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω η συνεργασία Αθήνας και Άγκυρας στον τομέα της παράνομης μετανάστευσης.

“Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε και περιφερειακά και διεθνή θέματα”, σημείωσε ακόμη ο Χακάν Φιντάν, προσθέτοντας ότι αξιολογήθηκαν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στην Ουκρανία και στα Βαλκάνια. 

“Σε ό,τι αφορά το Παλαιστινιακό πρέπει να εξασφαλιστεί άμεσα η ηρεμία στην περιοχή με τη λύση των δύο κρατών”, επεσήμανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, συμπληρώνοντας ότι “η διεθνής κοινότητα πρέπει να αυξήσει την πίεση στο Ισραήλ. Διαφορετικά ο φανατισμός του Νετανιάχου θα συνεχίσει”. 

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του ο Χακάν Φιντάν εξέφρασε την ελπίδα να ενισχυθούν περαιτέρω οι σχέσεις με την Ελλάδα. “Οι διαφορές μπορούν να επιλυθούν με αμοιβαίο σεβασμό υπό τη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Οφείλουμε να αφήσουμε ένα μέλλον πιο ήρεμο στις επόμενες γενιές”, κατέληξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Δείτε τις δηλώσεις των δύο ΥΠΕΞ
 

 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ