Σύμβολο αντίστασης

Σύμβολο αντίστασης

Είναι απλώς μια 30χρονη φοιτήτρια Γαλλικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Αζάντ της Τεχεράνης που έγινε «σύμβολο αντίστασης» ενάντια στους αυστηρούς νόμους του Ιράν για την εμφάνιση των γυναικών σε δημόσιους χώρους. Στις 2 Νοεμβρίου έβγαλε τα ρούχα της, αφού προηγουμένως ήρθε αντιμέτωπη με την ασφάλεια του πανεπιστημίου για παραβίαση του ενδυματολογικού κώδικα. Εμεινε με τα εσώρουχα και ακάλυπτο το κεφάλι και το βίντεο από την κίνησή της αυτή κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κοινοποιήθηκε από τη Διεθνή Αμνηστία. Φοιτητικές οργανώσεις ανέφεραν ότι πρόκειται για διαμαρτυρία. Στο βίντεο η γυναίκα δείχνει αόρατη ανάμεσα στις συμφοιτήτριές της, που φορούν μαντίλα και δεν της ρίχνουν καν ένα βλέμμα. Εκείνη φαίνεται να κινείται ανάμεσά τους προτού άνδρες της ασφάλειας την περικυκλώσουν και την απομακρύνουν βίαια με ένα αυτοκίνητο.

Πληροφορίες από ιρανικό φοιτητικό κανάλι κοινωνικής δικτύωσης ανέφεραν ότι η νεαρή γυναίκα δέχθηκε παρενόχληση από μέλη της παραστρατιωτικής ομάδας εθελοντών Basij μέσα στους χώρους του πανεπιστημίου, που της έσκισαν τη μαντίλα και τα ρούχα. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Fars μετέδωσε ότι η φοιτήτρια έβγαλε τα ρούχα της αφού δύο μέλη του προσωπικού ασφαλείας της «μίλησαν ήρεμα» και την προειδοποίησαν ότι παραβιάζει τον ενδυματολογικό κώδικα. Σαν να μην υπάρχει κανένα προηγούμενο. Σαν να ξεχάστηκε το κύμα διαδηλώσεων που έπνιξε το 2022 τη χώρα στον απόηχο του θανάτου της Μαχσά Αμινί, της γυναίκας που κατέληξε, κρατούμενη από την Αστυνομία Ηθών, έχοντας συλληφθεί για παραβίαση του ενδυματολογικού κώδικα.

Ο διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων του πανεπιστημίου είπε ότι η φοιτήτρια, η οποία δεν κατονομάζεται επισήμως αλλά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρεται ως Αχού Νταριάι, πάσχει από προβλήματα ψυχικής υγείας και ως τέτοιο περιστατικό αντιμετωπίζεται. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει μεταφερθεί σε ψυχιατρική κλινική.

Η ιρανική πρεσβεία στο Παρίσι ανακοίνωσε ότι η νεαρή γυναίκα μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε ένα κέντρο εξειδικευμένης φροντίδας. Στο σχετικό δελτίο Τύπου επισημαίνεται ακόμα ότι είναι μητέρα δύο παιδιών που έχει χωρίσει από τον σύζυγό της και «μόλις αποκατασταθεί η υγεία της θα επιστρέψει στις σπουδές της στο πανεπιστήμιο», εφόσον το ίδρυμα την κάνει και πάλι δεκτή, επιμένοντας στο γεγονός ότι πρόκειται για μια «ιδιωτική υπόθεση».

Νωρίτερα ο υπουργός Επιστημών, Ερευνας και Τεχνολογιών του Ιράν χαρακτήρισε «ανήθικη» τη συμπεριφορά της γυναίκας, χωρίς να δώσει κάποια ένδειξη σχετικά με την τύχη της.

Η Διεθνής Αμνηστία έκανε λόγο στο Χ για «ανησυχητικές πληροφορίες» όσον αφορά τη μεταφορά της φοιτήτριας σε ψυχιατρικό κατάστημα και υπογράμμισε ότι «οι ιρανικές αρχές εξισώνουν την απόρριψη της υποχρεωτικής χρήσης της μαντίλας με μια “ψυχική διαταραχή” που χρειάζεται “θεραπεία”». Εκπρόσωπός της οργάνωσης ζήτησε από το Ιράν να δώσει σαφή στοιχεία για το πού βρίσκεται.

Η χρήση χιτζάμπ κατά τη δημόσια έκθεσή τους είναι υποχρεωτική για τις γυναίκες σύμφωνα με την αυστηρή ερμηνεία του ισλαμικού νόμου από το Ιράν που επιβάλλεται από τη λεγόμενη Αστυνομία Ηθών της χώρας. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι ιρανές γυναίκες μπορεί να υποστούν πολύ σκληρή τιμωρία, ακόμα και για μικρές παραβάσεις.

Στις κινητοποιήσεις του 2022 γυναίκες έσπασαν τα ταμπού αφαιρώντας το κάλυμμα της κεφαλής και σε πολλές περιπτώσεις το έκαψαν δημόσια. Ωστόσο κατά την «αντιμετώπιση» των μαζικών αντιδράσεων από το ιρανικό καθεστώς έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι και χιλιάδες συνελήφθησαν. Μαρτυρίες ανέφεραν βασανιστήρια και σεξουαλικές επιθέσεις. Διεθνή δίκτυα όπως το CBS ανέφεραν τον Σεπτέμβριο ότι στους δρόμους το Ιράν δεν βλέπει κανείς πλέον διαμαρτυρίες αλλά ειδικά στις μεγάλες πόλεις και σε πανεπιστημιακά ιδρύματα μπορεί να παρατηρήσει τις «συνέπειες» της αναταραχής. Στον απόηχό της, πολλές Ιρανές εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους αφαιρώντας τη μαντίλα τους δημόσια.

Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση της φοιτήτριας του Πανεπιστημίου Αζάντ και να της δοθεί πρόσβαση στην οικογένειά της και στον δικηγόρο της. Για τις καταγγελίες από μάρτυρες για «ξυλοδαρμό και σεξουαλική βία εναντίον της κατά τη σύλληψη» απαιτούνται «ανεξάρτητες και αμερόληπτες έρευνες», ανέφεραν ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ανάρτησή τους στο X. «Οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν».

Η ιρανή φοιτήτρια, Αχού Νταριάι, αντιμετωπίζεται στα κοινωνικά δίκτυα ως ηρωίδα που τόλμησε να υψώσει ανάστημα στον παραλογισμό της αυστηρότητας και της καταστολής από ένα καθεστώς που εξαντλεί μια δήθεν «επιείκεια» προσφέροντας χάρη σε διαφωνούντες που προηγουμένως έχουν συλληφθεί και βασανιστεί. Αλλωστε, έναν χρόνο μετά τις γενικευμένες κινητοποιήσεις στο Ιράν εισήχθησαν νέες διατάξεις που προβάλλονται ως «νομοσχέδιο για την αγνότητα» και ποινές που ποικίλλουν, από πρόστιμα στις παραβάσεις της πρώτης φοράς έως μαστίγωμα και μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης για όσους δεν συμμορφώνονται.

«Δεν πρέπει να αφήνουμε καμία να είναι μόνη» έγραψε σε ανάρτησή της ιρανή ηθοποιός που είχε στηρίξει τις διαδηλώσεις. Ιρανός ακτιβιστής που είχε φυλακιστεί εξήρε την «ανδρεία» της φοιτήτριας και έκανε λόγο για «κραυγή από βάθους καρδίας ενάντια στην καταπίεση που στερεί τη ζωή των γυναικών». Στην πραγματικότητα όμως η τύχη της 30χρονης γυναίκας αγνοείται.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ