Στόχος είναι τα τεκμήρια των ελεύθερων επαγγελματιών να μην…

Ανασχηματισμός: Η σύνθεση της κυβέρνησης

 “Η βασική συζήτηση κάθε παρέας, ειδικά από το 2010 μέχρι και πολλά χρόνια μετά ήταν, σε ποια χώρα θα μεταναστεύσουμε. Το γεγονός ότι έχουμε δημιουργήσει 500.000 θέσεις εργασίας και αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα συζητάμε, αν θα βρει μία επιχείρηση εργαζόμενο και όχι ένας εργαζόμενος αν θα βρει δουλειά, είναι για μένα, αν όχι η μεγαλύτερη, μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες”.

 Αυτό τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε συνέντευξη του στο podcast Vavel, και επισήμανε ότι για τη δική του γενιά είναι σίγουρα η μεγαλύτερη επιτυχία η επιστροφή 350 από τις 650.000 ανθρώπων που έφυγαν στο εξωτερικό.

      “Αυτά τα τρία είναι πράγματα τα οποία τα έχω ζήσει, δηλαδή το πρώτο είναι βιωματικό, από την πόλη που μεγάλωσα. Το δεύτερο έχει να κάνει με τους ανθρώπους οι οποίοι είναι οι άνθρωποι που συναναστρέφομαι σε όλη την Ελλάδα που έχω γυρίσει, αυτό που λέμε, μεσαία τάξη. Οι άνθρωποι οι οποίοι σου λένε, πρέπει να ασχοληθεί κάποιος και με εμάς, θέλουμε λιγότερους φόρους, έχουμε μια μικρομεσαία επιχείρηση, πληρώνουμε μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει, ασχοληθείτε και με εμάς. Και το τρίτο έχει να κάνει με τη γενιά μου και τη μικρότερη γενιά από μένα που δεν ξέρει τι σημαίνει, δουλεύω χωρίς κρίση και τώρα τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει και το βλέπει” είπε ο κ. Μαρινάκης.

      Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είπε ότι “δουλεύει πάρα πολλές ώρες, θέλει να είναι κοντά στον κόσμο, έχει μάθει να προσαρμόζεται στην πραγματικότητα και να ακούει και τους πολίτες στον δρόμο και τους συνεργάτες του” και προσέθεσε: “Όταν είδα τον πρωθυπουργό από κοντά κατάλαβα ότι αυτό το οποίο έχει ως χαρακτηριστικό, δηλαδή να μην αφήνει τίποτα στην τύχη του, να ασχολείται και με την επικαιρότητα και με την κριτική η οποία γίνεται, που σημαίνει ότι κάποιες φορές μπορεί να πρέπει να αλλάξουμε πράγματα στην πολιτική μας, αυτό είναι το μεγαλύτερο εφόδιο που μπορεί να έχει ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος. Δηλαδή να είναι συνεργάτης ενός πρωθυπουργού που δεν είναι αφ’ υψηλού σε τίποτα”.

      Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί, και είπε ότι έχει 12 διαφορετικά σημεία παρεμβάσεων, σύνδεση ταμειακών με τα POS, το σύστημα IRIS, ένα διαφορετικό τρόπο ελέγχων, διαφορετικά όρια στη μεταβίβαση ακινήτων ως προς τη χρήση μετρητών, υποχρεωτική, δηλαδή χρήση ηλεκτρονικού χρήματος ή διατραπεζικών συναλλαγών. Όλα αυτά είπε, αποδίδουν χωρίς να αυξηθεί κανένας φόρο, και αποδόθηκαν στο κράτος 800 εκατομμύρια παραπάνω λόγω της χρήσης ηλεκτρονικού χρήματος.

      “Ως ελεύθερος επαγγελματίας”, είπε ο κ. Μαρινάκης, “ό,τι πιο δύσκολο εκλήθην να υπερασπιστώ ως κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν τα τεκμήρια. Από την άλλη, και θέλω να είμαι σαφής σε αυτό, η προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση, ειδικά τη δεύτερη τετραετία για να περιορίσει τη φοροδιαφυγή είναι η πιο έντιμη και η πιο οργανωμένη προσπάθεια, που θυμάμαι εγώ όσο παρακολουθώ τα πράγματα και τα οικονομικά δεδομένα. Ο στόχος, νομίζω ότι το έχει πει ξεκάθαρο ο πρωθυπουργός, είναι τα τεκμήρια να μην είναι για πάντα και όσο καταφέρνουμε και μειώνουμε το κενό ΦΠΑ, που χρόνο με το χρόνο φαίνεται ότι μειώνεται, τόσο λιγότερο αναγκαία είναι. Πρέπει να καταλάβουμε κάτι, η κυβέρνηση ψήφισε έναν νόμο και ίσως έχουμε και εμείς την ευθύνη που συμμετείχαμε περισσότερο στη συζήτηση για τα τεκμήρια, και όχι για τα υπόλοιπα που κάναμε”.

      “Γιατί γίνεται αυτό; Αυτό γίνεται για να μπορούμε να μειώσουμε κι άλλο φόρους. Εγώ είμαι ελεύθερος επαγγελματίας. Καταλαβαίνω ότι δεν σημαίνει ότι όσοι δηλώνουν κάτω τεκμήριο είναι φοροφυγάδες και ήταν και λάθος και μια στοχοποίηση που έγινε επικοινωνιακά η οποία προφανώς δεν είχε κάποιο κυβερνητικό στέλεχος στόχο, αλλά κανείς δεν είχε τέτοια πρόθεση. Μπορεί να πέρασε στρεβλά έτσι προς τα έξω. Όμως, να συνεννοηθούμε, δεν μπορεί κάποιος να αμείβεται χαμηλότερα από ότι οι υπάλληλοι του. Δεν μπορεί να έχεις 5 υπαλλήλους με τον κατώτατο μισθό και εσύ να λες στα σοβαρά ότι βγάζεις λιγότερα από τους υπαλλήλους σου. Αυτό νομίζω ότι κανένας δεν μπορεί να το δεχτεί και είχε οδηγήσει σε μία φοβερή στρέβλωση στο κράτος” είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

 Ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα έζησε τα τελευταία 10 χρόνια, δύο πενταετίες, που ήταν το εντελώς ανάποδο από αυτό που συνέβαινε στην Ευρώπη. Και εξήγησε: “Δηλαδή τα χρόνια που στην Ευρώπη “έβρεχε λεφτά”, να το πω έτσι σχηματικά, δηλαδή υπήρχε ανάπτυξη με μέσο όρο 5%. Η Ελλάδα ήταν στο όριο της ύφεσης και αναφέρομαι στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Στην επόμενη πενταετία, λόγω των πολλών κρίσεων, την στιγμή που η Ευρώπη ήταν στο όριο της ύφεσης με την ανάπτυξη, η Ελλάδα έτρεχε και συνεχίζει και τρέχει με τετραπλάσιους και πενταπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από την Ευρώπη”.

  Προσέθεσε όμως ότι αυτό δεν σημαίνει ότι γίναμε Ευρώπη, γιατί έχουμε πολλά χρόνια ακόμα να έχουμε μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο για να καλύψουμε το χάσμα και κατέληξε: “Η πιο χαρακτηριστική συζήτηση που αν γίνει στο σύνολο της απαντάει στο τι συμβαίνει στην οικονομία είναι το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. Τι λέει η αντιπολίτευση; Είμαστε μόνο πάνω από τη Βουλγαρία. Τι δεν λέει η αντιπολίτευση; Ότι τα τελευταία 5 χρόνια το χάσμα αυτό μειώνεται με ρυθμό διπλάσιο από ότι στην Ευρώπη. Προφανώς λοιπόν είναι σαν να έχεις να διανύσεις 1000 μέτρα και να έχεις διανύσει τα 300 – 400.Ήσουν στο μηδέν, έχεις πάει περίπου στη μέση και λίγο παραπάνω, λίγο παρακάτω αναλόγως πως θα το δει κανείς και αναλόγως και ο δείκτης θα δει, αλλά είναι δεδομένο ότι έχεις να διανύσεις και τα υπόλοιπα μέτρα”.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ ΜΠΕ 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ