Τη δημιουργία του νέου AI Center of Excellence στην Ελλάδα που θα βοηθήσεις τις ελληνικές επιχειρήσεις να έρθουν πιο κοντά στην καινοτομία και στον ψηφιακό μετασχηματισμό ανακοίνωσε ο Βασίλης Καζάς, διευθύνων σύμβουλος της Grant Thornton, από το βήμα του 2ου «Future Unfold», με θέμα «What unfolds when AI meets purpose?», που διοργάνωσε η εταιρεία.
«Η πρωτοβουλία του “Future Unfold” ενσαρκώνει το όραμά μας για ένα ψηφιακό μέλλον, όπου η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα είναι απλώς εργαλείο, αλλά στρατηγικός συνεργάτης στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης», είπε ο κ. Καζάς.
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα τα πάει καλά με τον Τραμπ – Πονοκέφαλος οι σχέσεις με ΕΕ
Επιχειρήσεις και AI Center of Excellence
«Με το AI Center of Excellence, δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις στην πορεία τους προς την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα, παρέχοντας εξειδικευμένες λύσεις που ανταποκρίνονται στις μοναδικές ανάγκες τους. Η δημιουργία αυτού του κέντρου επιβεβαιώνει τη δέσμευσή μας για συνεχή επένδυση στη γνώση, συνεργαζόμενοι με κορυφαία πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα παγκοσμίως, ώστε να διαμορφώσουμε τις εξελίξεις και όχι απλώς να τις ακολουθήσουμε. Είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε την εγχώρια οικονομία με εργαλεία αιχμής, ώστε οι ελληνικές επιχειρήσεις να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις του μέλλοντος και να καταστήσουν την καινοτομία προσιτή σε κάθε οργανισμό», κατέληξε ο διευθύνων σύμβουλος της Grant Thornton.
Παράλληλα, ο κ. Καζάς ανακοίνωσε από το βήμα του «Future Unfold» το λανσάρισμα από το β’ εξάμηνο του 2025 των πρώτων ρομποτικών συμβούλων της Grant Thornton, αρχικά για τους τομείς των χρηματοοικονομικών και της ενέργειας, τονίζοντας ότι «τα μοντέλα αυτά θα αναλύουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο και θα προσαρμόζονται συνεχώς στις μεταβαλλόμενες συνθήκες αγοράς και τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε πελάτη συμβάλλοντας στην βελτιστοποίηση των αποφάσεων τους και στην επίτευξη των στρατηγικών τους επιδιώξεων».
Έρευνα «Technology & Beyond: The impact of AI»
Στο πλαίσιο του 2ου «Future Unfold» ο Γεώργιος Δουκίδης, Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρουσίασε την έρευνα «Technology & Beyond: The impact of AI», η οποία πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για λογαριασμό της Grant Thornton σε ένα δείγμα 400 επιχειρήσεων με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 5 εκατ. ευρώ.
Όπως είπε ο κ. Δουκίδης πρόκειται για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας που προσφέρουν το 70% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, φαίνεται ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις, αυτής της κατηγορίας, έχουν αποκτήσει ψηφιακά εργαλεία και δηλώνουν ότι ασχολούνται με την Τεχνητή Νοημοσύνη, ωστόσο μικρό είναι το ποσοστό των επιχειρήσεων που αξιοποιούν ουσιαστικά τη νέα τεχνολογία.
Ουσιαστικά, η έρευνα επιβεβαιώνει τα λεγόμενα του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, προέδρου του δ.σ. του ΣΕΒ, επίσης από το βήμα του 2ου «Future Unfold» ότι «(οι επιχειρηματίες) δεν έχουμε την κουλτούρα να τολμήσουμε και να πειραματιστούμε με τις νέες τεχνολογίες». Όπως ανέφερε ο κ. Δουκίδης οι ελληνικές επιχειρήσεις αναγνωρίζουν την ανάγκη μετασχηματισμού ωστόσο φαίνεται ότι υπάρχει μια δυσκολία στο να επενδύσουν.
Πιο αναλυτικά, το 30% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι έχουν ένα πλάνο αξιοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης, ωστόσο μόνο το 20% χρησιμοποιεί σχετικές τεχνολογίες, το 17% έχει τις απαραίτητες δεξιότητες και το 15% έχει διαμορφώσει μία στρατηγική. Η έρευνα δείχνει ότι το 10% έχει δημιουργήσει την απαραίτητη υποδομή για τη διαχείριση δεδομένων για τις ανάγκες εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης ενώ μόλις το 4% έχει τελικά τις προϋποθέσεις υλοποίησης μίας σχετικής στρατηγικής.
Σε επίπεδο ψηφιακών λύσεων, η έρευνα δείχνει ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν αποκτήσει λύσεις όπως τα προγράμματα ERP (80%), η διαχείριση αποθηκών (71%) και η διαχείριση των σχέσεων με τους πελάτες (71%). Ωστόσο, μόνο το 19% αξιοποιεί πλήρως τις ψηφιακές τεχνολογίες και την αυτοματοποίηση των διαδικασιών.
Η έρευνα «Technology & Beyond: The impact of AI» έδειξε ότι τα ποσά που είναι διατεθειμένες να επενδύσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις κινούνται σε χαμηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, το 14% δηλώνει ότι σκοπεύει να δαπανήσει ένα ποσό άνω των 300 χιλιάδων ευρώ συνολικά στην επόμενη τριετία, δηλαδή το μίνιμουμ της επένδυσης για εταιρείες του συγκεκριμένου μεγέθους. Η πλειοψηφία (60%) δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να δαπανήσει πάνω από 150 χιλιάδες ευρώ σε βάθος τριετίας, ενώ ένα 19% σκοπεύει να κινηθεί μεταξύ 150 και 300 χιλιάδων ευρώ.
Ο κ. Δουκίδης τόνισε τη σημασία της μελέτης για την κατανόηση της εφαρμογής των νέων τεχνολογιών στις επιχειρήσεις και της προσαρμογής τους στις απαιτήσεις της ψηφιακής εποχής, με έμφαση στο κατά πόσο μπορούν να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές για την παραγωγικότητα, την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα.
Προσδιόρισε μάλιστα ως προκλήσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, μεταξύ άλλων το τεχνολογικό χρέος με ξεπερασμένα και ασύνδετα πληροφοριακά συστήματα, την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού και τον ελλιπή προϋπολογισμό για επενδύσεις σε θέματα Πληροφορικής.
Πηγή: ot.gr