Στην επισημοποίηση της ανεξαρτητοποίησης των τεσσάρων βουλευτών που έστειλαν τις σχετικές επιστολές μέσα στο Σαββατοκύριακο (Πέτρος Παππάς, Ραλλία Χρηστίδου, Κυριακή Μάλαμα, Αλέξανδρος Αυλωνίτης) δεν ήρθαν να προστεθούν καινούργιες -τουλάχιστον χθες. Υπήρξε όμως προοικονομία αποχωρήσεων από τη Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία αποτελεί το πρώτο πρόσωπο στο οποίο τα μάτια όλων στρέφονται: «Τις επόμενες ημέρες θα εξελιχθούν οι κινήσεις μου», ανέφερε χαρακτηριστικά η μέχρι χθες γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως θα αποχωρήσει όταν σχηματιστεί το κόμμα Κασσελάκη – και μιλώντας «για έναν σχεδιασμό που υπάρχει», αλλά και για το «απώτατο όριο» για τις αποφάσεις της, το οποίο θα είναι η ανακοίνωση της δημιουργίας του νέου κόμματος Κασσελάκη. Η επιλογή του πέμπτου προσώπου ως αυτό που θα στερήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ειδικό βάρος και ιστορική σημασία, επιτρέποντας συνειρμούς με παλαιότερες παρόμοιες περιπτώσεις όπως αυτή του Γιώργου Συμπιλίδη, που έριξε την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη – γι’ αυτό δεν αποκλείεται (αν «βγαίνουν τα κουκιά») να μην είναι ένας ή μια βουλευτής αυτός που θα σηκώσει το βάρος, αλλά περισσότεροι.
Παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους
Η Τζάκρη, πάντως, παραιτήθηκε από τη θέση της γραμματέα της ΚΟ, όπως επίσης η Γιώτα Πούλου από τη θέση της συντονίστριας και οι Γιώργος Γαβρήλος και Γιάννης Σαρακιώτης από τις θέσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων. Σε αυτά τα πρόσωπα έχει πέσει ως τώρα το μεγαλύτερο βάρος της πίεσης, φαίνεται όμως πως δεν είναι όλα στο ίδιο μήκος κύματος όσον αφορά την ανεξαρτητοποίησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η μοναδική εξ αυτών που έχει κάνει περισσότερες δηλώσεις είναι η βουλευτής Βοιωτίας, η οποία επισήμανε (ΕΡΤ) πως «σε αυτή τη φάση δεν φεύγω από τον ΣΥΡΙΖΑ, παραμένω ως συνεργαζόμενη».
Τα ερωτηματικά
Δύο βουλευτές έχουν κρατήσει τη σιωπή τους και αποτελούν ίσως τα μεγαλύτερα ερωτηματικά, ο Ευάγγελος Αποστολάκης και η Ελενα Ακρίτα, με δεδομένο πως και οι δύο κατέχουν από μια έδρα Επικρατείας και δεν έχουν εκλεγεί με σταυρό. Πιο ομιλητική ήταν η μετριοπαθής Ράνια Θρασκιά, η οποία ωστόσο ξεκαθάρισε πως «για την ώρα» παραμένει στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εντελώς σιωπηλός ήταν ο Βασίλης Κόκκαλης – ο οποίος, ανεξαρτήτως των υπολοίπων, διατηρεί καλή σχέση με τον επικεφαλής της ΚΟ, Νίκο Παππά. Η Νίνα Κασιμάτη, απαντώντας στα δημοσιεύματα που μιλούσαν για προσέγγισή της με το ΠΑΣΟΚ, διέψευσε το σενάριο και σημείωσε πως θα «τοποθετηθεί ως ιδρυτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στον τόπο και τον χρόνο που θα κρίνω πρόσφορα», ενώ στο μεταξύ «συνομιλεί μόνο με την κοινωνία και τα μέλη του κόμματος». Ισως ο πιο ενδιαφέρων παράγοντας της συζήτησης είναι αν και κατά πόσο οι αποχωρήσαντες θα καταφέρουν να συγκροτήσουν ΚΟ – και εκεί παίζουν σημαντικό ρόλο και ανεξάρτητοι βουλευτές, τους οποίους αυτές τις μέρες προσεγγίζουν τουλάχιστον δύο πλευρές.
ΜΥΡΤΩ ΛΙΑΛΙΟΥΤΗ
Πηγή: tanea.gr