Ενα θερμό δεκάλεπτο κράτησε το τηλεφώνημα του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ, για τα συγχαρητήρια και μια προσωπική πρόσκληση να επισκεφθεί την Ελλάδα. Την επαφή αυτή την είχε προαναγγείλει ο Πρωθυπουργός τις προηγούμενες ημέρες από τη Βουδαπέστη, όταν στη λήξη της άτυπης Συνόδου Κορυφής είχε πει ότι θα συνομιλούσαν σύντομα και είχε σταθεί στο στρατηγικό βάθος των σχέσεων Αθήνας – Ουάσιγκτον. Είχε θυμίσει μάλιστα ότι, καθώς είναι πλέον από τους πιο παλιούς στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έχει συνεργαστεί ήδη ξανά με τον Τραμπ στην πρώτη προεδρική θητεία του. Ο Μητσοτάκης στο τηλεφώνημα εστίασε στη σημασία της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας – ΗΠΑ για τη σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή, ενώ τόνισε ότι προσβλέπει σε στενή συνεργασία και με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση, για διμερή, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Τον Τραμπ τον κάλεσε ήδη και ο Ερντογάν στην Τουρκία οπότε δεν αποκλείεται, μελλοντικά, να τα συνδυάσει με μια βόλτα στα μέρη μας…
Αλλο ΗΠΑ, άλλο Ευρώπη
Πάντως, περισσότερο ενδιαφέρον βρήκα το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, χθες το βράδυ από την εκδήλωση της Grand Thorton στο Μέγαρο Μουσικής, ότι διαχωρίζει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις από τις ευρωαμερικανικές. Εν ολίγοις, για την Ελλάδα οι σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι εθνική υπόθεση και όχι ευρωπαϊκή. «Οι σχέσεις μας στηρίζονται σε ένα αξιακό πλαίσιο και στο αμοιβαίο συμφέρον», τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Γείτονες και σύμμαχοι
Οι συζητήσεις στην Αθήνα «πήγαν πολύ καλά» επιβεβαίωσε ο Χακάν Φιντάν, στην πρώτη του συνέντευξη μετά τη συνάντηση με τον «φίλο» (όπως είπε) Γιώργο Γεραπετρίτη. Μιλώντας στην εφημερίδα «Milliyet», ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι οι διαφωνίες Αθήνας και Αγκυρας δεν αποτελούν εμπόδιο «στη συζήτηση των θεμάτων με ψυχραιμία και με μια προσέγγιση που θα είναι αμοιβαία επωφελής» επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχει εκατέρωθεν αποφασιστικότητά «να προωθήσουμε τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας με θετική ατζέντα». Αλλωστε «είμαστε και γείτονες και σύμμαχοι» είπε και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «η επίσκεψη του έλληνα Πρωθυπουργού τον Ιανουάριο θα δώσει επίσης ώθηση στις σχέσεις μας». Συγκράτησα δε ως κάποιο σινιάλο εντός κι εκτός Τουρκίας την απάντησή του για το ποιο μπορεί να είναι το μέλλον μιας θετικής προσέγγισης σε μια περίοδο που στην Ευρώπη παρατηρείται ενίσχυση της Ακροδεξιάς: «Η αντίληψη που βλέπει τη σύγκρουση ως πεπρωμένο θεωρεί τη διαφορετικότητα πρόβλημα. Αυτή η προσέγγιση πυροδοτεί τον ρατσισμό, τη ρητορική μίσους και αντιμεταναστευτικά αισθήματα».
Προεδρικά βάσανα
Οταν ο Κώστας Τασούλας αποδεχόταν την πρόταση να γίνει πρόεδρος της Βουλής δεν φανταζόταν ότι θα του έσκαγε στα χέρια τέτοιο… μπάχαλο σαν αυτό που προκύπτει από τις διασπάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Διότι αυτός ο κακός χαμός έχει και θεσμικές διαστάσεις, κοινοβουλευτικές, τις οποίες καλείται να διαχειριστεί. Την ανάγκη τήρησης της θεσμικής τάξης θέλησε να υπογραμμίσει χθες με το τηλεφώνημα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να την ενημερώσει για το πώς διαμορφώνεται τώρα η σύνθεση του Κοινοβουλίου, με την «ισοπαλία» των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Βάσει της οποίας, όπως ξεκαθάριζε χθες ο Τασούλας, ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί ακόμη τυπικά τη θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό, βεβαίως, έως χθες αφού η κινητικότητα είναι συνεχής.
Το μεγάλο παζάρι
Τι εννοώ με το παραπάνω; Οτι υπάρχουν κάποιοι ανεξάρτητοι βουλευτές που φλερτάρουν με την ένταξή τους σε όποια κοινοβουλευτική ομάδα τους… φλερτάρει αποτελεσματικότερα. Ηδη ο ανεξάρτητος βουλευτής Μιχάλης Χουρδάκης δεν έκρυψε ότι μιλάει «με όλους», ενώ μαζί με τον Χουρδάκη ανεξάρτητη είναι και η μητέρα του, Αρετή Παπαϊωάννου (αμφότεροι παραιτηθέντες από την Πλεύση Ελευθερίας). Οι πληροφορίες μου λένε ότι τους έχουν γίνει κρούσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει, προφανώς, και τη μεγαλύτερη αγωνία να διατηρήσει τον ρόλο του μες στη Βουλή. Θυμάστε ένα παλιό τηλεπαιχνίδι που λεγόταν «Το Μεγάλο Παζάρι»; Κάπως έτσι βλέπω τη φάση να καταλήγει…
Γαλάζιο φροντιστήριο
Συνάντηση στα γραφεία της Πειραιώς με τους «γαλάζιους» βουλευτές θα έχει σήμερα ο Κωστής Χατζηδάκης. Θα είναι ραντεβού για φροντιστήριο για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ώστε να απαντήσει ο υπουργός σε κάθε απορία και να εκπαιδεύσει και τους βουλευτές για όσα θα πούνε σε ομιλίες και παρεμβάσεις τους για το θέμα. Το νομοσχέδιο αυτό έχει και χαρακτήρα… ειρηνευτικό, μιας και περιέχει μειώσεις φόρων. Και το έχουν δει πολύ θετικά και οι περισσότεροι «γαλάζιοι» που είχαν εκφράσει ανησυχίες και «αντάρτικα». Ωρα, δηλαδή, να μαλακώσει το κλίμα μεταξύ του υπουργού και των βουλευτών με τους οποίους είχε συγκρουστεί για τα κόκκινα δάνεια και τα funds.
Πηγή: tanea.gr