65o ΦΚΘ: Εκδήλωση της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών για την Τεχνητή Νοημοσύνη- Το μήνυμα του Κεν Λόουτς

65o ΦΚΘ: Εκδήλωση της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών για την Τεχνητή Νοημοσύνη- Το μήνυμα του Κεν Λόουτς

Στη διάρκεια του φετινού 65ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης,  η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, ενόψει των 50 πρώτων χρόνων λειτουργίας της, οργάνωσε μια δημόσια συζήτηση με θέμα «Η Τεχνητή Νοημοσύνη στις Τέχνες και τον Κινηματογράφο». 

Στην εκδήλωση παρενέβη ο βραβευμένος σκηνοθέτης Ken Loach, με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία της Ε.Ε.Σ. και σχολιάζοντας με σκεπτικισμό το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης στη Ζωή και στην Τέχνη.

«Κάνουμε ταινίες για να καταλάβουμε τον κόσμο. Για να πούμε ιστορίες που εκφράζουν την ανθρώπινη εμπειρία και αυτό μπορεί να είναι αυθόρμητο και απροσδόκητο», τόνισε μεταξύ άλλων ο Βρετανός σκηνοθέτης, σημειώνοντας πως «αυτό λειτουργεί ενάντια στην επιβολή της τεχνητής νοημοσύνης, εφόσον μας ενδιαφέρουν οι ιστορίες που βασίζονται σε εμπειρίες από το παρελθόν».

Οι ομιλητές της συνάντησης, Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος (Επικεφαλής της Έδρας UNESCO για την Έρευνα του Μέλλοντος που φιλοξενείται στο ΙΤΕ και πρόεδρος του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus), Βασίλης Κ. Καραμητσάνης (Πρόεδρος ANIMASYROS), Αλέξανδρος Κωστόπουλος (Σκηνοθέτης – Διδάκτωρ Πληροφορικής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών) στάθηκαν στην προβληματική ενός αρχικού σταδίου της Τεχνητής Νοημοσύνης που θα μεταμορφώσει σύντομα όλες τις πτυχές της Ζωής, της Τέχνης και του Πολιτισμού. Αξίζει να προσδιοριστεί σήμερα η ηθική και ορθολογική της χρήση, αφού η Τεχνητή Νοημοσύνη, με χαμηλό κόστος και μεγάλη ταχύτητα, έχει τη δυνατότητα να παράγει σενάρια, μουσική, εικόνες, γραφιστικά υποκαθιστώντας κατά ένα μεγάλο βαθμό την ανθρώπινη δημιουργία.

Το έντονο ενδιαφέρον του κοινού φάνηκε από τις παρά πολλές ερωτήσεις σε μια συζήτηση που ξεπέρασε τις δύο ώρες, υπογραμμίζοντας πως  η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μεταμορφώσει όλες τις πτυχές της Ζωής μας και ο Κινηματογράφος είναι μόνο μια διάσταση αυτής της μεταβολής, όπως τόνισε ένας από τους ομιλητές, ο Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος. Αλλάζει λοιπόν ο τρόπος που ζούμε, που ταξιδεύουμε, που επικοινωνούμε και φυσικά όλα αυτά θα έχουν άμεση επίπτωση στις Τέχνες και τον Κινηματογράφο.

Την εκδήλωση συντόνισαν με τις δικές τους, παράλληλα, επισημάνσεις οι σκηνοθέτες Τώνης Λυκουρέσης και  Ελίζα Σόρογκα.

Επίσης, το Σάββατο 9 Νοεμβρίου στις  17:00 το απόγευμα, στην αίθουσα του Φεστιβάλ  «Ολύμπιον»,  προβλήθηκε με όρους καθολικής προσβασιμότητας, το εμβληματικό αστυνομικό φιλμ του Βαγγέλη Σερντάρη «Ληστεία στην Αθήνα», παραγωγής 1969. Για την ταινία μίλησαν ο πρόεδρος της Ε.Ε.Σ. Χάρης Παπαδόπουλος και ο Νίκος Καβουκίδης που έκανε τότε τη διεύθυνση φωτογραφίας και το μοντάζ της ταινίας.

Μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις, με αφορμή την 50ή επέτειο από την ίδρυσή του σωματείου, η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης επισφράγισαν μια κοινή πορεία που ξεκινά από τη Μεταπολίτευση και συνεχίζεται ως σήμερα. 

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ