Διαβήτης: Το προφίλ των ασθενών στην Ελλάδα – Φάρμακα που προτιμούν, έξοδα που κάνουν και ζητήματα που αγνοούν

Οι λοιμώξεις που πυροδοτούν ένα διαδεδομένο αυτοάνοσο

Άγνοια έχουν οι ασθενείς για τα αναλώσιμα που δικαιούνται, τη στιγμή που αγοράζουν μόνοι τους πολλά εξ αυτών – Τι δείχνει μελέτη της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ

YGEIAMOU.GR TEAM

Σημαντικά συμπεράσματα σε σχέση με τις ανάγκες των διαβητικών ασθενών προκύπτουν από τη 2η έρευνα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) που υλοποιήθηκε από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο του 2024. Στόχος της μελέτης ήταν η διερεύνηση των συνηθειών των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 αναφορικά με τη συνταγογράφηση φαρμάκων, αναλωσίμων υγειονομικών και ιατροτεχνολογικών υλικών, τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουν σχετικά με την επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό τους, τη συνταγογράφηση, την εκτέλεση των συνταγών (πλήρη ή μερική), τα ποσά που δαπανούν για τη φαρμακευτική τους αγωγή, τη συμμόρφωση στη φαρμακευτική αγωγή κ.ά.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, που διεξήχθη σε συνεργασία με τον Κωνσταντίνο Αθανασάκη, Επίκουρο Καθηγητή Οικονομικών Υγείας και Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ανέδειξαν την ανάγκη για πληρέστερη ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και ενδυνάμωση των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη. Προς την ίδια κατεύθυνση συνηγορούν και τα επίσημα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, που λαμβάνει κάθε χρόνο κατ’ αποκλειστικότητα η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των πασχόντων από Σ.Δ. στην Ελλάδα, αγγίζει πλέον το 1.242.340 και είναι αυξημένος σχεδόν κατά 50.000 άτομα, σε  σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο.

Στην έρευνα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ συμμετείχαν 866 άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και 2. Παρατηρείται, μάλιστα, ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των πασχόντων που έλαβαν μέρος στην έρευνα, έχουν Διαβήτη τύπου 1 (62,2%). Η Ομοσπονδία αιτιολογεί αυτό το νούμερο από το γεγονός ότι οι πιο νεαρές ηλικίες (που πάσχουν κυρίως, από ΣΔ1) τείνουν να εμπλέκονται και να συμμετέχουν περισσότερο σε έρευνες που διεξάγονται διαδικτυακά.

Σε σύγκριση με την αντίστοιχη έρευνα του 2022, παρατηρείται ότι τα ποσοστά ανάμεσα σε αντλίες και πένες ινσουλίνης – ως μέσο για τη διαχείριση του διαβήτη – είναι αντεστραμμένα μεταξύ 2022 και 2024. Φαίνεται να επιλέγονται περισσότερο οι αντλίες ινσουλίνης ως τρόπος χορήγησης ινσουλίνης. «Αυτό το επίπεδο διείσδυσης των αντλιών, αποδεικνύει ότι οι πάσχοντες αντιλαμβάνονται καλύτερα τη νέα τεχνολογία και τα οφέλη της», εκτιμά η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

Αγορά αναλώσιμων

Σημαντική είναι η αύξηση των ασθενών που αγοράζουν πλέον τα αναλώσιμά τους (64,8%) σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του 2022, που το ποσοστό ήταν 49,1%. «Αυτή η αύξηση οφείλεται στο γεγονός ότι ο ΕΟΠΥΥ ενώ δημοσίευσε σε ΦΕΚ το Παράρτημα του Άρθρου 47 στις 16/01/23 που αφορά στο πλήθος των αναλωσίμων σακχαρώδους διαβήτη, ενεργοποίησε την εφαρμογή του ΦΕΚ την 1 Νοεμβρίου 2023, με αναδρομική ισχύ. Επομένως, λόγω αναδρομικότητας, όσοι είχαν συνταγογραφήσει το πρώτο 10μηνο του 2023, το e-ΔΑΠΥ τους απαγορεύει να συνταγογραφήσουν άλλα. Οπότε αναγκάστηκαν να αγοράσουν τα αναλώσιμα που χρειάζονταν», ερμηνεύει η Ομοσπονδία.

Το αξιοσημείωτο είναι πως το ποσοστό αυξήθηκε από το 2022 στο 2024 κατά 4% (κλείσιμο ΥΠΕΔΥΦΚΑ) και
όπως παρατηρείται από τα αποτελέσματα της έρευνας του 2024, το 30%, έχουν πληρώσει για την εκτέλεση της συνταγής τους στα φαρμακεία, παρόλο που σύμφωνα με το άρθρο 62 του ΕΚΠΥ, απαγορεύεται η μετακύλιση οποιουδήποτε κόστους στον ασθενή. Μάλιστα, το 15% αυτών πλήρωσε πάνω από 5 ευρώ. Σε άλλη ανάλυση, παρατηρείται ότι κάποιοι πλήρωσαν ακόμη και 60 ευρώ για εκτέλεση μιας συνταγής, η οποία αφορά μόνο σε ιατροτεχνολογικά προϊόντα (σκαρφιστήρες, βελόνες, ταινίες).

Διαχείριση της νόσου

Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει 21 μήνες από την αλλαγή της νομοθεσίας, υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που δεν γνωρίζουν πόσες ταινίες μέτρησης σακχάρου δικαιούνται. Αυτό είναι το συμπέρασμα της μελέτης σε ό,τι αφορά στο κοινό με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1.

Την ίδια ώρα, παρατηρείται ένας διπλασιασμός του πληθυσμού που έχει ενταχθεί σε ενέσιμο φάρμακο (GLP1 ανάλογα) για τη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Συγκεκριμένα ανέρχεται σε 31% φέτος, σε σχέση με 16,2% το 2022.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα αποτελέσματα της μελέτης της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ σε σχέση με τις κλινικές μελέτες, στις οποίες και εστίασε το 2ο Diabetes Empowerment Forum που πραγματοποιήθηκε στους Δελφούς το περασμένο Σαββατοκύριακο. Σε πολλές ερωτήσεις για τις κλινικές μελέτες, οι περισσότεροι συμμετέχοντες απαντούν «Ούτε συμφωνώ – ούτε διαφωνώ», κάτι που καταδεικνύει την απόλυτη άγνοια των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη στη χώρα μας για τις κλινικές μελέτες και συνεπώς την επιτακτική ανάγκη πληροφόρησης.

Διαβάστε ακόμη

Διαβήτης: Μια μεγάλη απειλή για την καρδιά – Το μυστικό για καλύτερη ποιότητα ζωής

Στο δηλητήριο ενός σαλιγκαριού μπορεί να κρύβεται η θεραπεία για τον διαβήτη

Τι να «κόψετε» στη διατροφή για να γλιτώσετε από τον κίνδυνο διαβήτη, καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων

Πηγή: ygeiamou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΡΔΙΟ… ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

ΚΑΡΔΙΟ… ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Κ. Τσιούφης: Η μοναξιά παράγοντας κινδύνου για την καρδιά και τον εγκέφαλο Πηγή: tanea.gr