Γάζα: Η Αμερική ξέχασε τα μαθήματα του Αφγανιστάν και του Ιράκ, λέει η Washington Post

Γάζα: Η Αμερική ξέχασε τα μαθήματα του Αφγανιστάν και του Ιράκ, λέει η Washington Post

Το πάθημα των ΗΠΑ σε Αφγανιστάν και Ιράκ δεν έγινε μάθημα για την Γάζα, σημειώνει χαρακτηριστικά η αμερικανική εφημερίδα Washington Post, προειδοποιώντας πως θα ήταν λάθος αν «παρασυρθεί» και πάλι η Αμερική από την «οικοδόμηση εθνών».

Όταν η κυβέρνηση Μπάιντεν απέσυρε τα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν το 2021, πολλοί άνθρωποι είδαν μια στιγμή καμπής. Μετά από δύο δεκαετίες πολέμου, οι Αμερικανοί ηγέτες είχαν επιτέλους καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε καμία ελπίδα μετασχηματισμού της ευρύτερης Μέσης Ανατολής με τη χρήση στρατιωτικής βίας.

Καθώς ο αριθμός των νεκρών αυξανόταν στην Γάζα, η κυβέρνηση Μπάιντεν κατέληξε σε μια αντιφατική στάση: Η Χαμάς είναι μια εγγενώς κακή οργάνωση που πρέπει να καταστραφεί, αλλά είναι και το κόμμα με το οποίο το Ισραήλ θα πρέπει να πετύχει μια διαρκή κατάπαυση του πυρός

«Δεν πήγαμε στο Αφγανιστάν για να οικοδομήσουμε έθνη», είχε δηλώσει ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, προσθέτοντας πως «είναι δικαίωμα και ευθύνη του αφγανικού λαού και μόνο να αποφασίσει για το μέλλον του και για το πώς θέλει να διοικήσει τη χώρα του».

Αυτή η… ταπεινότητα, όμως, αποδείχθηκε βραχύβια. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, οι Ηνωμένες Πολιτείες βρέθηκαν να παρασύρονται και πάλι σε έναν ενθουσιασμό για την οικοδόμηση ενός έθνους.

Ο Τραμπ φιλοδοξεί να κάνει τη Γάζα… «καλύτερη από το Μονακό»

Από τότε που η Χαμάς σκότωσε σχεδόν 1.200 ανθρώπους στις 7 Οκτωβρίου του 2023, η Ουάσινγκτον αγκάλιασε τις προσπάθειες του Ισραήλ να αναδιαμορφώσει τη γειτονιά του με τη βία. Ο Λευκός Οίκος του Μπάιντεν, που κάποτε αναγνώριζε την αδυναμία αναδιαμόρφωσης της αφγανικής κοινωνίας, αντ’ αυτού απαιτεί συνολική αλλαγή καθεστώτος στη Γάζα.

Οι πολιτικοί που υποστήριζαν την απόσυρση των περισσότερων αμερικανικών στρατευμάτων από τη Μέση Ανατολή, ισχυρίζονται ότι η εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο προσφέρει μια «τεράστια ευκαιρία» για την αναδιαμόρφωση του πολιτικού συστήματος της χώρας και την ανοικοδόμηση του στρατού της. Όπως δήλωσε ένας Αμερικανός διπλωμάτης στον Economist, «είναι σαν να ξαναγίνεται το 2003»…

Με την επικείμενη επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, το μοτίβο αυτό δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης. Ο εκλεγμένος Αμερικανός πρόεδρος μπορεί να επεδίωξε τον τερματισμό των προσπαθειών οικοδόμησης του έθνους στο Αφγανιστάν, αλλά τώρα ελπίζει ότι οι προγραμματιστές μπορούν να κάνουν τη Γάζα… «καλύτερη από το Μονακό».

Όπως έδειξε η πρώτη του θητεία, ο Τραμπ δεν ενδιαφέρεται να έρθει σε ρήξη με το Ισραήλ όταν πρόκειται για θέματα εθνικής ασφάλειας. Και οι πρώτες αποφάσεις του για το προσωπικό δείχνουν ότι αυτό το μοτίβο θα συνεχιστεί: Ο Ρόμπερτ Γουίλκι, ο οποίος ηγείται της μεταβατικής ομάδας του Τραμπ στο Πεντάγωνο, δήλωσε μόλις τον περασμένο μήνα ότι το Ισραήλ πρέπει να «τελειώσει τη δουλειά» εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί, όταν ο Τραμπ κέρδισε τις εκλογές την περασμένη εβδομάδα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έσπευσε να τον συγχαρεί για τη «μεγαλύτερη επιστροφή της Ιστορίας».

Μια σειρά αμερικανικών αποτυχιών

Αυτή η επιστροφή στην ουτοπική σκέψη ήταν από πολλές απόψεις αναμενόμενη, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα και εξηγεί πως ενώ ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας έχει ξεθωριάσει από τις αμερικανικές τηλεοπτικές οθόνες, οι επιχειρήσεις του συνεχίζονται σε χώρες από την Υεμένη μέχρι το Ιράκ και την Συρία.

Το νομικό του υπόβαθρο παραμένει αμετάβλητο: όταν η κυβέρνηση Μπάιντεν βομβάρδισε πολιτοφυλακές που πρόσκεινται στο Ιράν, στη Συρία και το Ιράκ νωρίτερα φέτος, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δικαιολόγησαν την επίθεση χρησιμοποιώντας την ίδια εξουσιοδότηση για τη χρήση στρατιωτικής βίας, που το Κογκρέσο ψήφισε τις ημέρες μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Η Χαμάς και η Χεζμπολάχ τιμωρούνται βάσει των ίδιων νόμων που απαγορεύουν τις αλληλεπιδράσεις με την Αλ Κάιντα και τον ISIS. Εάν παραμένει τόσο μεγάλο μέρος του πλαισίου πολιτικής του 2003, είναι άραγε περίεργο που έχει παραμείνει και η νοοτροπία του 2003;

Στην αναβίωση της αλλαγής καθεστώτος συνέβαλε η διαμόρφωση της 7ης Οκτωβρίου ως «η 11η Σεπτεμβρίου του Ισραήλ». Είναι ένας χαρακτηρισμός που βρήκε απήχηση στους περισσότερους Αμερικανούς πολιτικούς και οδήγησε σε ρητορική τύπου «9/11».

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου το έθεσε έτσι τον Ιούλιο: ο πόλεμος στη Γάζα είναι μια σύγκρουση «μεταξύ της βαρβαρότητας και του πολιτισμού» και «μια σύγκρουση μεταξύ εκείνων που δοξάζουν τον θάνατο και εκείνων που καθαγιάζουν τη ζωή».

Ο σχεδιασμός Μπάιντεν για μια «νέα Μέση Ανατολή»

Η Ουάσινγκτον έχει υιοθετήσει αυτό το πλαίσιο μηδενικού αθροίσματος από τις πρώτες ημέρες του πολέμου. Μια εβδομάδα μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, ο Μπάιντεν συνέκρινε την επίθεση της Χαμάς με το Ολοκαύτωμα και υποστήριξε ότι η «εξουδετέρωση» της Χαμάς και της Χεζμπολάχ θα είναι «απαραίτητη προϋπόθεση» στη σύγκρουση που θα ακολουθήσει. Ο Τραμπ, από την πλευρά του, προέτρεψε το Ισραήλ να «τελειώσει τη δουλειά», καταστρέφοντας τη Χαμάς στη Γάζα.

Ο Λευκός Οίκος του Μπάιντεν είχε υποστηρίξει αυτή τη ρητορική με έναν τολμηρό σχεδιασμό για μια «νέα Μέση Ανατολή». Μια ομάδα με επικεφαλής τον μακροχρόνιο χειριστή θεμάτων της Μέσης Ανατολής Brett McGurk, ο οποίος βοήθησε την κυβέρνηση Μπους να επιχειρήσει την οικοδόμηση ενός έθνους στο Ιράκ, πέρασε το τέλος του περασμένου έτους γράφοντας σχέδια για το μέλλον της Γάζας, που κυμαίνονταν από την επιβολή της εξουσίας της Παλαιστινιακής Αρχής, μέχρι την αποστολή αραβικών στρατευμάτων που θα ενεργούσαν ως ειρηνευτές.

Ο στόχος, σύμφωνα με τα λόγια του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ, ήταν «μια νέα πορεία προς τα εμπρός, που θα επιτρέψει στους Παλαιστινίους να ξαναχτίσουν τη ζωή τους και να πραγματοποιήσουν τις προσδοκίες τους, απαλλαγμένοι από την τυραννία της Χαμάς».

Πώς οι ΗΠΑ βοήθηκε στη δημιουργία του ISIS;

Η κυβέρνηση Τραμπ πρόκειται να διπλασιάσει αυτή την προσέγγιση. Ο Ντέιβιντ Φρίντμαν – τον οποίο ο Τραμπ φέρεται να εξετάζει για πρεσβευτή του στο Ισραήλ – έχει προτείνει ένα σχέδιο για τη μεταπολεμική Γάζα, στο οποίο το Ισραήλ θα έχει «πλήρη έλεγχο ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας». Ο ίδιος ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι ελπίζει να αναζωογονήσει τη Γάζα μετά τον πόλεμο, μέσω της ανάπτυξης ακινήτων – μια πρόταση που φαίνεται ότι πήρε από τον γαμπρό του, Τζάρεντ Κούσνερ.

Η ιστορία δείχνει ότι αυτή η προσέγγιση έχει μεγάλες πιθανότητες. Όταν το Ισραήλ εισέβαλε στον Λίβανο το 1982, ο στόχος του ήταν να δημιουργήσει ένα πιο πειθήνιο κράτος στα βόρεια σύνορά του, αλλά το πιο μόνιμο αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία της Χεζμπολάχ.

Οι περιπέτειες της Αμερικής στην οικοδόμηση εθνών στη Μέση Ανατολή βοήθησαν στη δημιουργία του ISIS, χωρίς να δημιουργήσουν πολιτική σταθερότητα στο Ιράκ ή στο Αφγανιστάν.

Η ασυνεπής αμερικανική πολιτική απέναντι στη Γάζα

Δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικά. Σε ένα βασικό επίπεδο, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ασυνεπή πολιτική απέναντι στο μέλλον της Γάζας, τονίζει χαρακτηριστικά η Washington Post. Καθώς ο αριθμός των νεκρών αυξανόταν, όπως και η πολιτική πίεση στον Μπάιντεν, η κυβέρνησή του κατέληξε σε μια αντιφατική στάση: Η Χαμάς είναι μια εγγενώς κακή οργάνωση που πρέπει να καταστραφεί, αλλά είναι και το κόμμα με το οποίο το Ισραήλ θα πρέπει να επιδιώξει να πετύχει μια διαρκή κατάπαυση του πυρός.

Ωστόσο, τώρα οι ισραηλινοί στόχοι των αεροπορικών επιδρομών έχουν επεκταθεί πέρα από την Γάζα και στον Λίβανο. Εκεί, επίσης, το κατεστημένο της εξωτερικής πολιτικής της Ουάσινγκτον έχει υιοθετήσει την ιδέα ότι η ισραηλινή δύναμη – σε συνδυασμό με την αμερικανική διπλωματία και την οικονομική υποστήριξη – μπορεί να προσφέρει μια βιώσιμη λύση στα δεινά της χώρας.

Μπορεί οι Αμερικανοί αξιωματούχοι να έχουν ζητήσει δημοσίως την κατάπαυση του πυρός, αλλά πίσω από κλειστές πόρτες έχουν μιλήσει για την εισβολή ως μια «σημαντική ευκαιρία» για να αναδιαμορφώσουν την πολιτική του Λιβάνου.

Όπως ανέφερε πρόσφατα η Wall Street Journal, οι Αμερικανοί διπλωμάτες ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν την εισβολή για να εκλέξουν έναν νέο πρόεδρο του Λιβάνου και να παραμερίσουν τη Χεζμπολάχ. Και ενώ οι Αμερικανοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανησυχούν ότι η εκστρατεία του Ισραήλ σκοτώνει πάρα πολλούς αμάχους, τη βλέπουν επίσης ως μια «ευκαιρία» για να ανοικοδομήσουν τον λιβανέζικο στρατό και να τον βοηθήσουν να αποκαταστήσει τον έλεγχο επί της Χεζμπολάχ.

Η οικοδόμηση ξένων στρατών δεν είναι το «φόρτε» των ΗΠΑ

Όπως και στη Γάζα, αυτή η στρατηγική δεν έχει πολλές ελπίδες επιτυχίας. Οι εθνικιστές Λιβανέζοι πολιτικοί μπορεί να αντιπαθούν τη Χεζμπολάχ, αλλά δεν είναι πρόθυμοι να παραμερίσουν τους εγχώριους αντιπάλους τους με τη βοήθεια ξένων δυνάμεων. Και οποιαδήποτε προσπάθεια ανοικοδόμησης του στρατού του Λιβάνου, θα συναντούσε τα ίδια προβλήματα που αντιμετώπισαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

«Ο αμερικανικός στρατός έχει πολλά πλεονεκτήματα, αλλά η οικοδόμηση ξένων στρατών δεν είναι ένα από αυτά», έγραψε χαρακτηριστικά η πολιτική επιστήμονας Jennifer Kavanagh από το «Defense Priorities» σε πρόσφατο άρθρο της για το Responsible Statecraft, προσθέτοντας ότι «η εμπλοκή της Ουάσινγκτον θα μπορούσε να κάνει χειρότερη μια ήδη λεπτή κατάσταση στον Λίβανο».

Δυστυχώς για τη Μέση Ανατολή, οι Αμερικανοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν έχουν ακόμη μάθει από αυτή τη λίστα με τις «καλοπροαίρετες» αποτυχίες. Αλλά ίσως αυτό να ήταν αναπόφευκτο. Όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν τους εχθρούς τους ως ανεπανόρθωτα κακούς, πώς θα μπορούσαν να είχαν ακολουθήσει άλλον δρόμο;

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προσωπεία

Προσωπεία

Βολοντίμιρ Ζελένσκι Θα δώσει μάχη για την εξουσία Μάχη εξουσίας θα δώσει το 2025 ο Βολοντίμιρ…

Τέσσερα νέα πρόσωπα

Τέσσερα νέα πρόσωπα

Πιτ Χέγκσετ επελέγη για υπουργός Αμυνας Πολλοί Ρεπουμπλικανοί μέλη του Κογκρέσου έμειναν άναυδοι μαθαίνοντας τη συγκεκριμένη…