Οι δεσμοί του Βαρδή Βαρδινογιάννη με την Κρήτη ήταν ένα ολόκληρο κεφάλαιο στη ζωή του και δεν είναι τυχαίο ότι από χθες το νησί πενθεί τον χαμό του. Και η ισχυρότερη απόδειξη για την αγάπη που είχε στον τόπο του φαίνεται στο πόσο τον φρόντισε. Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στην ίδρυση του οποίου είχε εισφέρει προσωπικά, στα σχολεία, στις εκκλησίες και στις υγειονομικές δομές που στηρίζονταν επί σειρά ετών στις δωρεές του. Δεν είναι τυχαίο ότι οι προσφορές του ίδιου και της οικογένειάς του έβαλαν την Κρήτη στον παγκόσμιο χάρτη ως έναν από τους ζηλευτούς προορισμούς. Πολλά τα παραδείγματα, αλλά θα ξεχωρίσω τη γέφυρα στο φαράγγι της Αράδαινας, την εντυπωσιακότερη γέφυρα της χώρας σε ένα σκηνικό ασύλληπτης φυσικής ομορφιάς. Που κρύβει πίσω της και μια υπέροχη ιστορία καθώς, μέχρι το 1986, που χτίστηκε με πρωτοβουλία του Βαρδινογιάννη, η επικοινωνία μεταξύ των κατοίκων των χωριών που χώριζε το φαράγγι ήταν άθλος, με τους χωρικούς να πρέπει να ανεβοκατεβαίνουν απόκρημνες πλαγιές με τα πόδια ή με γαϊδούρια.
Προσωπική υπόθεση
Η σύλληψη της γέφυρας, που ήταν ένα φοβερό τεχνικό επίτευγμα για την εποχή της, ήταν τόσο προσωπική υπόθεση που έκτοτε στο νησί όλοι τη λένε η «γέφυρα Βαρδινογιάννη». Κι όταν φτάνεις στη ζωή σου να έχεις μπει και στα διεθνή επιχειρηματικά σαλόνια, αλλά και στο λαϊκό λεξιλόγιο, τότε τα έχεις πετύχει, μάλλον, όλα.
Νέο σύστημα συνακροάσεων
Αργά αλλά σταθερά προχωράει η κυβέρνηση τα βήματα για νόμιμη απόκτηση νέου συστήματος spyware. Θυμίζω ότι, όπως σας είχα αποκαλύψει, η Ελληνική Αστυνομία ετοιμάζει Προεδρικό Διάταγμα με θέμα τον «καθορισμό προϋποθέσεων σύναψης συμβάσεων για την προμήθεια λογισμικών ή συσκευών παρακολούθησης» (τύπου Pegasus, Predator κ.λπ.) από την ΕΥΠ, τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (όπως είναι η επίσημη ονομασία της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας) και τη Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ. Πρόκειται, επί της ουσίας, για ενεργοποίηση της πρόβλεψης του Νόμου 5002/2022, με τον οποίο η κυβέρνηση διακήρυξε την απαγόρευση της διακίνησης τέτοιων λογισμικών αλλά μόνο για τους ιδιώτες και όχι για τις κρατικές Αρχές. Μαθαίνω, λοιπόν, ότι αυτή τη φορά ακολουθείται κατά γράμμα η τυπική διαδικασία αφού έχει ήδη ζητηθεί και παραδοθεί η γνωμοδότηση της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), ενώ τώρα ζητήθηκε να καταθέσει τα δικά της σχόλια και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Οι επιφυλάξεις της ΑΔΑΕ
Βέβαια, το ότι ακολουθούνται τα τυπικά βήματα και ζητείται η άποψη των ανεξάρτητων Αρχών δεν σημαίνει ότι αυτές τα βρίσκουν όλα καλά κιόλας. Ακούω ότι η ΑΔΑΕ έκρινε ότι απαιτούνται μείζονες βελτιώσεις στο σχέδιο ΠΔ που έχει ετοιμαστεί, προκειμένου να προβλέπεται ο έλεγχος των νόμιμων συνακροάσεων από την Αρχή, όπως ορίζει ο συνταγματικός ρόλος της.
Ιταλικά και ισραηλινά λογισμικά
Οσο για το τι σχεδιάζει η κυβέρνηση, οι πληροφορίες αναφέρουν πως εξετάζονται «αόρατα» λογισμικά που αξιοποιούν τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας και δεν απαιτούν την αποστολή SMS ή άλλου μηνύματος για την παγίδευση του υπό παρακολούθηση τηλεφώνου. Επίσης λένε πως το ενδιαφέρον στρέφεται προς τα σχετικά προϊόντα μιας ισραηλινής και μιας ιταλικής εταιρείας, με τους αρμόδιους να κλίνουν προς τη δεύτερη, η οποία είχε προμηθεύσει στην ΕΛ.ΑΣ. και το σύστημα συνακροάσεων που χρησιμοποιεί σήμερα. Το «αγκάθι», πάντως, είναι πάντοτε η θεσμοθέτηση και η τήρηση αυστηρών προϋποθέσεων για να είναι νόμιμη η χρήση τους από τις κρατικές Αρχές, χωρίς ιδιώτες «διαμεσολαβητές» σαν αυτούς που είδαμε να ανακατεύονται στην ιστορία του Predator…
Ο Ρούμπιο
και η Ελλάδα
Πολύ θετικά διαβάζεται από την Αθήνα η προοπτική να τοποθετηθεί από τον Τραμπ στην πολιτική ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Μάρκο Ρούμπιο. Διότι ο γερουσιαστής από τη Φλόριντα έχει στηρίξει θερμά κάθε νομοθέτημα που αφορούσε την Ελλάδα και ήταν ο εισηγητής των Ρεπουμπλικανών στον νόμο του 2021 «περί άµυνας και διακοινοβουλευτικής εταιρικής σχέσης ΗΠΑ – Ελλάδας». Και με την αφορμή αυτή θυμήθηκα κιόλας τη δήλωση που είχε κάνει το 2022 στην ανταποκρίτριά μας στις Βρυξέλλες Μαρία Βασιλείου: «Η Ελλάδα παίζει καθοριστικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο… Ανυπομονώ να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη συνεργασία μας με την Ελλάδα σε μια προσπάθεια για περαιτέρω ειρήνη και δημοκρατία». Από την άλλη, αρνητική ήταν η απάντηση ενός άλλου γνώριμου της χώρας μας στο ενδεχόμενο υπουργοποίησής του από τον Τραμπ. Στον επενδυτή Τζον Πόλσον αναφέρομαι που διέψευσε ότι θα αναλάβει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.
Πηγή: tanea.gr