Επιδημία Διαβήτη: 4 λόγοι που οι πάσχοντες έχουν ξεπεράσει τα 800 εκατομμύρια παγκοσμίως σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Επιδημία Διαβήτη: 4 λόγοι που οι πάσχοντες έχουν ξεπεράσει τα 800 εκατομμύρια παγκοσμίως σύμφωνα με τον ΠΟΥ


«Η ανησυχητική αύξηση στον διαβήτη τα τελευταία 30 χρόνια αντικατοπτρίζει την αύξηση της παχυσαρκίας, όπως ενισχύεται από την προώθηση ανθυγιεινών τροφών, την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και τις οικονομικές δυσκολίες» σχολίασε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus

YGEIAMOU.GR TEAM

Ο πληθυσμός των ενηλίκων που ζουν με διαβήτη παγκοσμίως ξεπέρασε τα 800 εκατομμύρια και διπλασιάστηκε από το 1990, σύμφωνα με νέα ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο The Lancet για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, σε στοιχεία περισσότερων από 1.000 μελετών για πάνω από 140 εκατ. ανθρώπους άνω των 18 ετών για κάλυψη πληθυσμών από όλο τον κόσμο.

Η ανασκόπηση, που πραγματοποιήθηκε από το Δίκτυο Συνεργασίας για τους Παράγοντες Κινδύνου Μη Μεταδοτικών Νοσημάτων (NCD-RisC), ένα παγκόσμιο δίκτυο με περισσότερους από 1.500 ερευνητές και επαγγελματίες υγείας, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), αναδεικνύει την ανοδική πορεία του διαβήτη και την επείγουσα ανάγκη για ισχυρότερη παγκόσμια δράση ώστε να αναχαιτιστούν οι αυξητικές τάσεις αλλά και να αμβλυνθούν οι ανισότητες στην υγεία, ιδίως στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

«Τα τελευταία 30 χρόνια έχουμε δει μια ανησυχητική αύξηση στον διαβήτη, η οποία αντικατοπτρίζει την αύξηση της παχυσαρκίας, επιδεινωμένη από το μάρκετινγκ ανθυγιεινών τροφών, την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και τις οικονομικές δυσκολίες» δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ. Tedros Adhanom Ghebreyesus. «Για να ελέγξουμε την παγκόσμια επιδημία διαβήτη, τα κράτη πρέπει να αναλάβουν επείγουσα δράση, ξεκινώντας από πολιτικές που προωθούν υγιεινές διατροφές και σωματική δραστηριότητα και, το πιο σημαντικό, από υγειονομικά συστήματα που παρέχουν πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία».

6 στους 10 χωρίς θεραπεία

Η μελέτη αναφέρει ότι ο παγκόσμιος επιπολασμός του διαβήτη στους ενήλικες αυξήθηκε από 7% το 1990 σε 14% το 2022. Οι χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος σημείωσαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις, καθώς τα ποσοστά διαβήτη εκτοξεύτηκαν, ενώ η πρόσβαση στη θεραπεία παραμένει σταθερά χαμηλή. Αυτή η τάση έχει οδηγήσει σε έντονες παγκόσμιες ανισότητες: το 2022, σχεδόν 450 εκατομμύρια ενήλικες ηλικίας 30 ετών και άνω -περίπου το 59% των ατόμων με διαβήτη- παρέμειναν χωρίς θεραπεία, αριθμός κατά 3,5 φορές μεγαλύτερος από το 1990. Το 90% αυτών των ατόμων χωρίς θεραπεία ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Η μελέτη αποκαλύπτει περαιτέρω σημαντικές διαφορές στα ποσοστά διαβήτη παγκοσμίως, με τον επιπολασμό του διαβήτη σε ενήλικες 18 ετών και άνω να φτάνει περίπου το 20% στις περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Ανατολικής Μεσογείου. Οι δύο περιοχές, μαζί με την Αφρική, έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά κάλυψης στη θεραπεία του διαβήτη, με λιγότερους από 4 στους 10 ενήλικες με διαβήτη να λαμβάνουν φάρμακα για τη μείωση του σακχάρου.

Νέο παγκόσμιο πλαίσιο παρακολούθησης του διαβήτη

Με φόντο τα ανησυχητικά επιδημιολογικά δεδομένα για τη νόσο, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ένα νέο παγκόσμιο πλαίσιο παρακολούθησης του διαβήτη: «Το εργαλείο αυτό αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την παγκόσμια ανταπόκριση, παρέχοντας καθοδήγηση στις χώρες σχετικά με τη μέτρηση και αξιολόγηση της πρόληψης, της φροντίδας, των αποτελεσμάτων και των επιπτώσεων του διαβήτη. Με την παρακολούθηση βασικών δεικτών όπως ο γλυκαιμικός έλεγχος, η υπέρταση και η πρόσβαση σε βασικά φάρμακα, οι χώρες μπορούν να βελτιώσουν τις στοχευμένες παρεμβάσεις και τις πολιτικές πρωτοβουλίες. Αυτή η τυποποιημένη προσέγγιση επιτρέπει στις χώρες να δώσουν προτεραιότητα στους πόρους, οδηγώντας σε σημαντικές βελτιώσεις στην πρόληψη και φροντίδα του διαβήτη.

»Η Παγκόσμια Συμφωνία για τον Διαβήτη του ΠΟΥ, που ξεκίνησε το 2021, περιλαμβάνει το όραμα της μείωσης του κινδύνου διαβήτη και της διασφάλισης ότι όλοι οι διαγνωσμένοι με διαβήτη έχουν πρόσβαση σε ισότιμη, ολοκληρωμένη, οικονομικά προσιτή και ποιοτική θεραπεία και φροντίδα. Η προσπάθεια θα υποστηρίξει επίσης την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 από την παχυσαρκία, τη μη ισορροπημένη διατροφή και τη σωματική αδράνεια. Την ίδια χρονιά, εγκρίθηκε μια απόφαση της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας, που καλεί τα κράτη-μέλη να αυξήσουν την προτεραιότητα στην πρόληψη, διάγνωση και έλεγχο του διαβήτη, καθώς και στην πρόληψη και διαχείριση παραγόντων κινδύνου, όπως η παχυσαρκία».

Οι στόχοι για το 2025

Το 2022, ο ΠΟΥ καθόρισε πέντε παγκόσμιους στόχους κάλυψης του διαβήτη, που πρέπει να επιτευχθούν μέχρι το 2030. Ένας από αυτούς τους στόχους είναι η εξασφάλιση ότι το 80% των ατόμων με διαγνωσμένο διαβήτη επιτυγχάνουν καλό γλυκαιμικό έλεγχο.

Ο ΠΟΥ επισημαίνει: «το έτος 2025 αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για την επιτάχυνση των προσπαθειών κατά της ανησυχητικής αύξησης του διαβήτη παγκοσμίως, με την Τέταρτη Συνάντηση Κορυφής της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για την πρόληψη και τον έλεγχο των μη μεταδοτικών νοσημάτων, που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο. Αυτή η συνάντηση φέρνει κοντά αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για να προβούν σε μια ισχυρή δέσμευση για την πρόληψη και τον έλεγχο των μη μεταδοτικών νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, μέσω μιας συλλογικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση των αιτιών και τη βελτίωση της πρόσβασης σε διάγνωση και θεραπεία. Με την ευθυγράμμιση των προσπαθειών προς τους στόχους για το 2030 και το 2050, η συνάντηση αυτή αποτελεί κομβική στιγμή για την ενίσχυση των παγκόσμιων συστημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτοβάθμιας φροντίδας, και την αναχαίτιση της επιδημίας διαβήτη.

Ειδήσεις σήμερα: 

Χρόνιοι ασθενείς: Ποιες ακριβές θεραπείες θα παίρνουν από τα φαρμακεία της γειτονιάς

Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία: Πότε θα γίνουν πραγματικότητα – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Οι χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά γονιμότητας – Η (απογοητευτική) θέση της Ελλάδας

Πηγή: ygeiamou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ