Του Δημήτρη Γκάτσιου
Σε γέφυρα αναβίωσης του παλαιού δικομματισμού Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ μετατρέπεται αργά, αλλά σταθερά το φάσμα της πολιτικής εξαΰλωσης, που ανοίγεται όλο και πιο απειλητικά στον ορίζοντα της Κουμουνδούρου. Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, με σημείο αναφοράς αυτήν της Opinion Poll για το Action 24, φέρνουν την Χαριλάου Τρικούπη, για πρώτη φορά, επάνω από το όριο του 20% στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής, με όλα τα δεδομένα να δείχνουν ότι ο…αναβαπτισμένος στην ηγεσία, Νίκος Ανδρουλάκης και το Κίνημα θα αποτελέσουν τον έτερο πόλο στην πορεία της χώρας προς την εθνική κάλπη του 2027. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 23,7%. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ακολουθεί με 16,2%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε… ελεύθερη πτώση, καταγράφοντας ποσοστό της τάξης του 5,2%. Όσον αφορά στην εκτίμηση ψήφου, το ΠΑΣΟΚ με 20,4% μειώνει κάτω από τις δέκα μονάδες τη διαφορά από την Νέα Δημοκρατία, η οποία συγκεντρώνει 29,8%. Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται η Ελληνική Λύση με 9,7% και έπονται το ΚΚΕ με 9,4% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 6,6%.
Η… μάχη του Κέντρου.
Εν αναμονή της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, η οποία δεν έχει προγραμματιστεί ακόμη, αν και οι πληροφορίες την τοποθετούν εντός του Νοεμβρίου, η κυβερνητική παράταξη ορίζει τα βήματα μίας στρατηγικής, η οποία έχει ως στόχευση την εκ νέου επικράτηση στο χώρο-κλειδί του πολιτικού Κέντρου. Σε ένα τοπίο διαμορφωμένο ήδη από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, ο πρωθυπουργός και το Μέγαρο Μαξίμου δείχνουν εξακολουθητικά προς την κατεύθυνση της συνεχούς…γαλάζιας διεύρυνσης σε χώρους πέρα από τα παραδοσιακά τείχη της οδού Πειραιώς, με το…σφυροκόπημα προς τη Χαριλάου Τρικούπη να έχει ως αιχμές τις μεταρρυθμίσεις και την ατζέντα της καθημερινότητας. Κυβερνητικά στελέχη, στη διάρκεια των τελευταίων εικοσιτετραώρων και, κατά κύριο λόγο σε…τοπίο Βουλής, επιχειρούν να ταυτίσουν τη Χαριλάου Τρικούπη με την Κουμουνδούρου, μέσω της αντιπολίτευσης του “όχι σε όλα”, ενώ καταγγέλλουν το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής για απουσία τεκμηριωμένων-κοστολογημένων προτάσεων και άρνηση συναίνεσης σε νομοσχέδια που, σύμφωνα με τους… γαλάζιους”, έχουν έντονο κοινωνικό πρόσημο.
Έμφαση δίνεται, εσχάτως, στα ζητήματα της Υγείας. Με αφορμή την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για υπαγωγή στα βαρέα και ανθυγιεινά του προσωπικού που απασχολείται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, κυβερνητικοί αξιωματούχοι σημειώνουν ότι το περιεχόμενο της τροπολογίας θα άνοιγε το δρόμο για μαζικές συνταξιοδοτήσεις. “Για να καταλαβαίνουμε τι θα συνέβαινε ακριβώς, όσοι έχουν γεννηθεί ως το 1962 θα μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν αμέσως -με πλήρη σύνταξη δηλαδή- και όσοι είχαν γεννηθεί από το 1963-1964 θα μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν με μειωμένη σύνταξη, ανατρέποντας την οργάνωση και τον σχεδιασμό του ΕΣΥ. 12.000 άτομα υπολογίζεται, με βάση τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, πως θα ήταν ο αριθμός των πιθανών αποχωρήσεων σε βάθος δύο ετών και 7.700 θα ήταν τα άτομα που θα μπορούσαν να φύγουν την επόμενη ημέρα το πρωί. Ακόμα και αν το διάλεγαν τα μισά, δηλαδή οι 3.500 από τις 7.700, θα ψάχναμε να βρούμε πέραν των κενών που ήδη προσπαθούμε να καλύψουμε δίνοντας κίνητρα, δίνοντας αυξήσεις από έναν προϋπολογισμό που δεν είναι ατελείωτος. Θα ψάχναμε να βρούμε περισσότερο προσωπικό για το ΕΣΥ”, σχολίασε (Real fm) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. Σε χρόνο παράλληλο, στο στόχαστρο του…γαλάζιου οικοσυστήματος βρίσκεται το “παρών” της Χαριλάου Τρικούπη για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία.
“Η απόφαση του ΠΑΣΟΚ, μου προσφέρει δύο τεράστιες υπηρεσίες. Η πρώτη σε προσωπικό επίπεδο καθώς μου τα χαρίζετε. Τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία σχεδιάστηκαν, νομοθετούνται και υλοποιούνται επί θητείας μου και το ΠΑΣΟΚ ψήφισε “παρών”. Δε θα χρωστάει κανείς, έστω μία ηθική επιβράβευση στο ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ επί Ανδρουλάκη όχι μόνο γίνεται πράσινος ΣΥΡΙΖΑ αλλά επιστρέφει σε εποχές ακραίου λαϊκισμού”, ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης, την ίδια στιγμή που κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι το πρόβλημα της Χαριλάου Τρικούπη δεν είναι η επιλογή της…όχθης του “όχι”. Αλλά, η απουσία συγκεκριμένων αντιπροτάσεων. “Μεγαλύτερο πρόβλημα από το όχι, είναι ότι δεν υπάρχει αντιπρόταση…Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα, που χτυπήθηκε και αυτό από το λαϊκισμό τα προηγούμενα χρόνια, γιατί μαζί με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κατηγορήθηκαν αδίκως ότι είναι…γερμανοτσολιάδες και…προδότες, όταν κράτησαν την Ελλάδα στην Ευρώπη. Θα περίμενε, λοιπόν, κανείς από ένα κόμμα, το οποίο έχει πάθει, να μάθει”, επεσήμανε ο κ. Μαρινάκης.
Πηγή: capital.gr