Η Λευκωσία επιδιώκει απευθείας διάλογο με την Αγκυρα

Η Λευκωσία επιδιώκει απευθείας διάλογο με την Αγκυρα

Μια νέα ενδιαφέρουσα διάσταση στο Κυπριακό δίνει η κίνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη να προτείνει στον Ερντογάν, μέσω του Χακάν Φιντάν, τη διεξαγωγή απευθείας διαλόγου μεταξύ Λευκωσίας και Αγκυρας, χωρίς δηλαδή την τουρκοκυπριακή πλευρά. Με σκοπό, σύμφωνα με το περιβάλλον του κύπριου προέδρου, να γίνει ένας καλύτερος (και πιο άμεσος) συντονισμός για την πολυμερή διάσκεψη. Η πρόταση «έπεσε» στο τετ α τετ που είχαν Χριστοδουλίδης και Φιντάν στο περιθώριο της COP29 στο Μπακού, του οποίου προηγήθηκε και μια σύντομη συνομιλία με τον Γκουτέρες, που επιβεβαίωσε ότι έχει πάρει το «πράσινο φως» από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για την οργάνωση της πενταμερούς διάσκεψης (Ελλάδα, Κύπρος, Τουρκία, Βρετανία, Τουρκοκύπριοι). Η πρόταση, πάντως, για μια συνάντηση χωρίς τον Ερσίν Τατάρ δείχνει και το πολιτικό στάτους που έχει αυτή τη στιγμή ο ηγέτης του ψευδοκράτους που διανύει περίοδο πολιτικής κρίσης και θεωρείται θέμα χρόνου να αναγκαστεί να πάει σε εκλογές ακόμη και νωρίτερα από τις προγραμματισμένες του 2025.

Η Τουρκία περιμένει 40 Eurofighter

Στη «βοήθεια» του ΝΑΤΟ απέδωσε ο Γιασάρ Γκιουλέρ χθες τη στροφή που έκανε η Γερμανία δίνοντας την έγκρισή της για την προμήθεια μαχητικών Eurofighter Typhoon στην Τουρκία. Οι άλλες χώρες της κοινοπραξίας (Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία) είχαν δώσει εξαρχής το ΟΚ και, κατά τον Γκιουλέρ, ήταν αυτές που ώθησαν τη Γερμανία να αφήσει πίσω τις αντιρρήσεις της. Οι συζητήσεις φέρονται να έχουν ξεκινήσει και σε επίπεδο υπηρεσιακό, ενώ ο Γκιουλέρ έκανε λόγο για προμήθεια 40 μαχητικών, με τις πληροφορίες να συγκλίνουν πως η αρχική παραγγελία θα αφορά 24. Μαζί και με τα αναβαθμισμένα F-16 Viper από τις ΗΠΑ, η Αγκυρα φαίνεται να πλησιάζει ένα βήμα πιο κοντά στον σκοπό της, που είναι η ισοστάθμιση ισχύος των Πολεμικών Αεροποριών μας.

Οι υποκλοπές και το «εγκληματικό κέντρο»

«Οι παρακολουθήσεις έγιναν από ένα ενιαίο εγκληματικό κέντρο της κυβέρνησης», είπε χθες στη Βουλή ο Νάσος Ηλιόπουλος, στρέφοντας τα πυρά του προς την κυβέρνηση και τον έως πρότινος γενικό γραμματέα της Βουλής Γιώργο Μυλωνάκη. «Στα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης η Βουλή είχε γραμματέα “επικίνδυνο για την εθνική ασφάλεια”», σχολίασε ο Ηλιόπουλος, προσθέτοντας ότι «από τη στιγμή που δέχεστε το πόρισμα του Αρείου Πάγου που λέει ότι με τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ ήταν όλα καλά, πάει να πει ότι ο κ. Μυλωνάκης ήταν επικίνδυνος για την εθνική ασφάλεια διότι αυτό ήταν το νόμιμο πλαίσιο για να είναι κάποιος υπό παρακολούθηση. Το δεύτερο σενάριο είναι ο κ. Μυλωνάκης και οι άλλοι να ήταν παρακολουθούμενοι από κάποιο ξένο κέντρο, ξένο κέντρο από το πολιτικό σύστημα και την ΕΥΠ. Μαζί με το μισό πολιτικό σύστημα, δικαστικούς, την ηγεσία του Στρατού κ.λπ.».

«Ζήτημα αξιοπρέπειας»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς κατέληξε: «Εάν ίσχυε οτιδήποτε από τα δύο, και ο Πρόεδρος της Βουλής και η κυβέρνηση θα ήταν λίγο αγχωμένοι. Δεν είστε αγχωμένοι. Ούτε ο κ. Τασούλας είναι ιδιαίτερα αγχωμένος κι όχι μόνο επειδή χρησιμοποιεί κινητό παλιάς τεχνολογίας κι έχει το κεφάλι του ήσυχο, ξέρει τι κάνει με αυτούς που κάνει παρέα. Δεν είστε αγχωμένοι γιατί ξέρετε ποιοι έκαναν τις παρακολουθήσεις… Νομίζετε ότι με το να διώξετε τον κ. Δημητριάδη τελείωσε η συζήτηση. Δεν τελείωσε καμία συζήτηση. Κι αργά ή γρήγορα θα κληθείτε να δώσετε απαντήσεις. Και αυτοί που τα έκαναν, αλλά και αυτοί που δεν είχαν την αξιοπρέπεια να υπερασπιστούν ούτε τον εαυτό τους ούτε το θεσμικό αξίωμα. Διότι το αν έχει αξιοπρέπεια ο κ. Μυλωνάκης ή όχι είναι προσωπικό του ζήτημα. Το αν έχει αξιοπρέπεια, όμως, ή όχι ο γενικός γραμματέας της Βουλής είναι ένα ζήτημα δημοκρατίας».

«Ψαλίδι» στην ΑΔΑΕ

Τις αρμοδιότητες που αφορούν την ασφάλεια ηλεκτρονικών δικτύων και υπηρεσιών αφαιρεί από την ΑΔΑΕ η κυβέρνηση, με διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2022/2555 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Δεκεμβρίου 2022, σχετικά με μέτρα για υψηλό κοινό επίπεδο κυβερνοασφάλειας σε ολόκληρη την Ενωση». Πρόκειται για αρμοδιότητες που αφορούν δημόσια δίκτυα και υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών, καταγραφή συμβάντων που αφορούν την ασφάλειά τους κι επικοινωνία με τις άλλες εθνικές και ευρωπαϊκές Αρχές σε περίπτωση που εντοπιστεί σχετικό ζήτημα. Οι αρμοδιότητες αυτές τώρα θα συγκεντρωθούν όλες στην Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας, η οποία δεν είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξάρτητη Αρχή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία της. Ωστόσο, η αφαίρεση των συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων από την ΑΔΑΕ δεν έχει νομικά προβληματική πτυχή, καθώς δεν αφορά το ζήτημα του απορρήτου των επικοινωνιών. Θα υπάρξουν, όμως, αντιδράσεις από την αντιπολίτευση όταν το νομοσχέδιο έρθει στη Βουλή, γιατί η αφαίρεση αρμοδιοτήτων δεν προκαλεί θετικούς συνειρμούς όταν μιλάμε για την Αρχή που έχει μια μάλλον ταραχώδη σχέση με την κυβέρνηση.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ