Tasos P: «Η ηλεκτρονική μουσική που συνθέτω είναι αυτοβιογραφική, λειτουργεί και ως μέσο δημιουργικής εκτόνωσης και ψυχοθεραπείας»

tasospetsas_cartoon

Συνδυάζει τη σύνθεση και παραγωγή ηλεκτρονικής μουσικής με τη… δικηγορία. «Αρκετές φορές που επηρεάζομαι ως μουσικός από τις προσωπικές ιστορίες των πελατών μου και αυτό “αποτυπώνεται” και στη μουσική που συνθέτω» λέει ο Tasos P, ανάμεσα σε άλλα.

Ο ίδιος έχει μεγάλη αρθογραφία αφιερωμένη στη μουσική του πορεία από το 2015 μέχρι και σήμερα μπορεί κάποιος να βρει σε αναζήτηση στη Google πληκτρολογώντας το όνομά του σε Ελληνικά και Αγγλικά και με το ψευδώνυμο «Tasos P.». 

Τον περασμένο Απρίλιο κυκλοφόρησε το E.P. “Save You” μαζί με το ειδικά σχεδιασμένο animated videοclip που συνοδεύει το τραγούδι δια χειρός Χρήστου Κουτρουφίνη. Το “Save You” ανεβαίνει στο #1 του εβδομαδιαίου ελληνικού iTunes Chart ενώ στα digital charts της Μ.Βρετανίας (γενική κατάταξη) ανεβαίνει μέχρι τη θέση #37, κατακτώντας παράλληλα την 1η θέση στο Electronic Chart της ίδιας χώρας.

Εδώ όσα είπε στο ertnews.gr:

  • Πώς βιώνεις την παράλληλη ενασχόληση με κάτι τόσο δημιουργικό, όσο η παραγωγή και σύνθεση μουσικής, συνδυαστικά με την διεκπεραίωση νομικών ζητημάτων «στενάχωρων» καταστάσεων, που αφορούν στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και την προστασία της Α’ κατοικίας; Υπεισέρχεται, με κάποιον τρόπο, το ένα στο άλλο;

Είμαι στη μαχόμενη δικηγορία τα τελευταία είκοσι τρία χρόνια και συγκεκριμένα τα τελευταία δώδεκα ασχολούμαι με τις ρυθμίσεις χρεών στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Σίγουρα υπάρχουν αρκετές φορές που επηρεάζομαι ως μουσικός από τις προσωπικές ιστορίες των πελατών μου και αυτό “αποτυπώνεται” και στη μουσική που συνθέτω.

Επειδή, όμως, ως επί το πλείστον η μουσική μου είναι αυτοβιογραφική εκτός από μέσο επικοινωνίας μου με το κοινό παράλληλα αυτή λειτουργεί και ως μέσο δημιουργικής εκτόνωσης και ψυχοθεραπείας.

  • Οι δουλειές σου διακρίνονται κατά βάση «εκτός των τειχών», αφού έχεις ξεχωρίσει με συνθέσεις σου να φιγουράρουν σε ευρωπαϊκές / βρετανικές λίστες. Είναι η Ελλάδα «πίσω» στην ηλεκτρονική μουσική; Την αγαπάμε, μήπως, λιγότερο;

Στην Ελλάδα δεν προβάλλεται τόσο η ηλεκτρονική μουσική από Έλληνες ειδικά στα ραδιόφωνα όπου παίζουν playlists με ξένους καλλιτέχνες από μεγάλες δισκογραφικές. Βέβαια υπάρχουν και εναλλακτικοί τρόποι προώθησης όπως το Spotify και το YouTube που έχουν βοηθήσει αρκετούς ανεξάρτητους καλλιτέχνες όπως και εμένα. Μάλιστα είχα τη χαρά να ενταχθούν τέσσερα tracks μου στις playlists του BBC ραδιοφώνου της Αγγλίας (Digital Love, Want U, Tokyo Boy, Save You) όπου με έμαθαν μέσα από το διαδίκτυο. Εγώ προσωπικά αγαπώ την Ελλάδα εξίσου με τις άλλες χώρες γιατί είναι μεγάλη μου τιμή να εκπροσωπώ τη Χώρα μου και εκτός συνόρων και ας μην συνθέτω μουσική με ελληνικά στοιχεία. Άλλωστε όσοι από εμάς
τους μουσικούς δραστηριοποιούμαστε και στο εξωτερικό, αναφερόμαστε στα διεθνή social media ως Έλληνες συνθέτες.

«Πρόκληση να ψηφίζω και να βαθμολογώ στα Grammys – Αυτό εξελίσσει κι εμένα μουσικά»

  • Ανήκεις στην κριτική επιτροπή των μουσικών βραβείων Grammys. Πόσο δυσκολεύεσαι στο να «κατατάξεις» μουσικές, όντας και ο ίδιος συνθέτης;

Αισθάνομαι μεγάλη τιμή, ευγνωμοσύνη αλλά και ευθύνη που ανήκω από πέρυσι και για τα επόμενα πέντε χρόνια στην κριτική επιτροπή των μουσικών βραβείων Grammys. Στην επιτροπή αυτή βρίσκονται μουσικοί, συνθέτες, στιχουργοί,
παραγωγοί, τραγουδιστές και γενικότερα άνθρωποι της μουσικής βιομηχανίας. Είναι η δεύτερη χρονιά που ψηφίζω και φέτος η διαδικασία ήταν πιο εύκολη για μένα ενώ παράλληλα υπήρξε και «μαγευτική» αφού μού δόθηκε η ευκαιρία να ακούσω πολύ όμορφες και διαφορετικές μουσικές από όλον τον κόσμο. Και επειδή γενικά μού αρέσει να πειραματίζομαι με νέα ακούσματα για να εξελίσσομαι έτσι και εγώ ο ίδιος μουσικά, αποτελεί και μία «πρόκληση» για μένα να μπορώ να ψηφίζω και να βαθμολογώ.

  • Σύνθεση, παραγωγή, ερμηνεία, βαθμολογία, δικηγορία. Μπορείς να τα κατατάξεις, μήπως, ξεκινώντας από αυτό που σε μαγεύει περισσότερο και τελειώνοντας με αυτό που «θυμάσαι» λιγότερο;

Αυτές μου τις ιδιότητες δεν θα μπορούσα να τις βάλω σε κάποια αξιολογική σειρά γιατί τις αγαπώ όλες εξίσου. Η μουσική (σύνθεση-παραγωγή-ερμηνεία) είναι το χόμπι μου, που με βοηθάει να χαλαρώνω και να κάνω θετικές σκέψεις και όνειρα. Ως μέλος της κριτικής επιτροπής μού δίνεται η ευκαιρία να μπορώ να διαμορφώνω τις νέες τάσεις στη μουσική και το σημαντικότερο να βοηθάω στο να ακούγονται ανεξάρτητοι καλλιτέχνες -πόσο μάλλον Έλληνες μουσικοί- στη δύσκολη αμερικανική μουσική βιομηχανία. Και, τέλος, η δικηγορία είναι το επάγγελμα που ονειρευόμουν από μικρό παιδί και από το οποίο βιοπορίζομαι. Στην πράξη πάντα διαχωρίζω όλες μου τις ενασχολήσεις και προσπαθώ να επιδεικνύω τη συγκέντρωση και την επιμέλεια που απαιτούνται για να πετυχαίνω τους στόχους μου.

  • Πες μας δύο λόγια για τη σύλληψη του νεότερου «παιδιού σου», του SAVE YOU.

Το «Save You» μουσικά έχει επιρροές από τη γαλλική disco house μουσική που αγαπώ (π.χ. Daft Punk) ενώ παράλληλα συνοδεύεται από ένα χαριτωμένο animated videoclip που δημιούργησε ο συνεργάτης μου, Χρήστος Κουτρουφίνης. Μέσα από αυτό μεταφερόμαστε στο μέλλον με πρωταγωνιστή έναν αστροναύτη που ανακαλύπτει την ΑΓΑΠΗ την οποία και «μεταλαμπαδεύει» στο πλήρωμά του. Στην ουσία το concept του videoclip βοήθησε και την ολοκλήρωση της σύνθεσης/παραγωγής του τραγουδιού. Είχαμε μάλιστα τη χαρά το τραγούδι να συμμετάσχει φέτος στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας για υποψηφιότητα για Grammy στις κατηγορίες «Best Dance & Electronic Recording» για εμένα και «Best Remixed Recording» και «Best Music Video» για το Χρήστο.

Και μπορεί τελικά να μην συμπεριλήφθηκε στις υποψηφιότητες – όπως αυτές ανακοινώθηκαν στις 8/11, ωστόσο λάβαμε πολλά θετικά μηνύματα από αρκετά μέλη της Ακαδημίας. Στην Αγγλία, τέλος, το “Save You” διέγραψε μια σημαντική πορεία αφού μπήκε στα βρετανικά charts φθάνοντας μέχρι τη θέση #37 (General Chart) ανεβαίνοντας παράλληλα στην 1η θέση του Electronic Chart, ενώ από το φετινό καλοκαίρι προκρίθηκε στον ημιτελικό του διαγωνισμού UK Songwriting Contest και μόλις πρόσφατα εντάχθηκε τόσο στην playlist του BBC ραδιοφώνου όσο και στη νέα μουσική πλατφόρμα BBC Orbit.

  • Ποια είναι τα σχέδιά σου για το άμεσο μέλλον;

Όπως ανακοινώθηκε στις 8/11 το άλμπουμ του Antonio Vergara «The Fury» όπου και συμμετείχα το φετινό καλοκαίρι ως Guest Artist, κατάφερε να αποκτήσει υποψηφιότητα για Grammy στην κατηγορία «Blues Contemporary Album». Και για αυτό είμαι ήδη προσκεκλημένος στην 67 η τελετή απονομής που θα γίνει στις 2 Φεβρουαρίου του 2025 στο Los Angeles. Κάτι πολύ όμορφο και σημαδιακό αφού του χρόνου κλείνω δέκα χρόνια δισκογραφικής πορείας στην FM Records, την οποία και
ευχαριστώ πολύ για τη στήριξή της όλα αυτά τα χρόνια. Επίσης, στις 2 Δεκεμβρίου θα κυκλοφορήσει το 26ο κατά σειρά digital single μου με τίτλο «Fusion».

Το «Fusion» είναι ένα ηλεκτρονικό χορευτικό track με επιρροές από τη σύγχρονη βρετανική μουσική σκηνή που ακούω και αγαπώ τα τελευταία χρόνια (Bicep, Jamie xx, Barry Can’t Swim). Το track συνοδεύεται από ένα πολύχρωμο animated videoclip που δημιούργησε (και πάλι) ο Χρήστος Κουτρουφίνης, ο οποίος συνέθεσε και το remix του. Μάλιστα είχαμε τη χαρά πριν από ένα μήνα και χωρίς να έχει κυκλοφορήσει επίσημα, να προκριθεί και αυτό στον ημιτελικό του διαγωνισμού UK Songwriting Contest της Αγγλίας.

Ο Tasos P. στα social media

https://tasospe.wixsite.com/tasosp

https://www.facebook.com/officialtasospe/

https://www.instagram.com/tasospe/

https://www.youtube.com/c/TasosPOfficialTube

https://www.imdb.com/name/nm11219138/

https://el.wikipedia.org/wiki/Tasos_P.

https://www.instagram.com/christosktr

Δείτε ακόμη | “Save You” του Tasos P. για Grammy Award – Στον πρώτο γύρο ψηφοφορίας για υποψηφιότητα

www.ertnews.gr



Πηγή: ertnews.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ