Εντυπωσιακή προσέλευση στο 5ο Συνέδριο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού – Τα βασικά συμπεράσματα –

Εντυπωσιακή προσέλευση στο 5ο Συνέδριο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού – Τα βασικά συμπεράσματα

Με εξαιρετική επιτυχία και εντυπωσιακή προσέλευση – κυρίως φοιτητών – ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 5ου Συνεδρίου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, το οποίο διεξήχθη την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2024 και ώρες 13:30 με 17:30, στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Η γενική θεματολογία του 5ου Συνεδρίου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού αφορούσε το τρίπτυχο «Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός, Αποταμίευση και Επενδύσεις», με παρεμβάσεις από κορυφαία στελέχη του χώρου της Ασφαλιστικής Αγοράς και των Επενδύσεων, καθώς επίσης και Πανεπιστημιακών από ολόκληρη την χώρα.

Το Συνέδριο ξεκίνησε με χαιρετισμούς, εξαίροντας την πρωτοβουλία της προώθησης του Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, τόσο από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιώς Καθηγητή Μιχαήλ Σφακιανάκη, όσο και από τον Πρόεδρο του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Καθηγητή Δημήτριο Γεωργακέλλο, ο οποίος υπερθεμάτισε, πιο συγκεκριμένα, το σημαντικό έργο του Προέδρου του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού και Καθηγητή Χρηματοοικονομικής του Τμήματος Νικόλαου Δ. Φίλιππα, σημειώνοντας πως το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς είναι το μοναδικό στην Ευρώπη και ένα από τα ελάχιστα στον κόσμο που θεραπεύει – μέσω της διδασκαλίας υποχρεωτικού μαθήματος – το γνωστικό αντικείμενο της Προσωπικής Χρηματοοικονομικής.

Οι ομιλίες των Συνέδρων (παρατίθενται με αλφαβητική σειρά) ήταν πραγματικά εξαιρετικές, αναπτύσσοντας τα παρακάτω θέματα:

  • Αίσωπος Κρις, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Trust – Τίτλος Εισήγησης: «Επενδύοντας στην γνώση για ένα ασφαλέστερο μέλλον»
  • Γεωργίου Χρήστος, Chief Financial Officer της Allianz Ευρωπαϊκή Πίστη – Τίτλος Εισήγησης: «Η ασφάλιση ως επένδυση»
  • Καινούργιος Δημήτριος, Καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών – Τίτλος Εισήγησης: «Εκπαίδευση, Ψηφιακός Χρηματοοικονομικός Αναλφαβητισμός και Πράσινες Επενδύσεις»
  • Μαγκλάρας Αλέξανδρος, Γενικός Διευθυντής της Triton Asset Management – Τίτλος Εισήγησης: «Η πορεία των μετοχικών αγορών σε καιρό πολέμων και η επίδραση των νέων γεωπολιτικών εξελίξεων στον χώρο των επενδύσεων»
  • Μπαμπλέκος Ηρακλής, Διευθύνων Σύμβουλος της Piraeus Asset Management – Τίτλος Εισήγησης: «Αποταμίευση και Επενδύσεις»
  • Νούνης Χρήστος, Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης – Τίτλος Εισήγησης: «Τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης ως οχήματα συλλογικής συνταξιοδοτικής αποταμίευσης των εργαζομένων στην αγορά εργασίας»
  • Πάνος Γεώργιος, Καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης – Τίτλος Εισήγησης: «Χρηματοοικονομική Γνώση και Χρηματοοικονομική Ανθεκτικότητα των Νοικοκυριών στην Ελλάδα»
  • Σάμιτας Αριστείδης, Καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών – Τίτλος Εισήγησης: «Ο ρόλος και οι ενέργειες του Ε.Κ.Π.Α. στον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό»
  • Φίλιππας Νικόλαος, Καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Πρόεδρος και Ιδρυτής του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού – Τίτλος Εισήγησης: «Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός και Χρηματοοικονομική Υπευθυνότητα»

Βασικά συμπεράσματα του 5ου Συνεδρίου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού

  • Ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός περικλείει ένα ευρύ φάσμα δράσεων που ξεκινούν από την νηπιακή ηλικία, συνεχίζουν στους μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και φθάνουν μέχρι και τους συνταξιούχους.
  • Ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός, δεδομένων των σημαντικών παγκόσμιων και εγχώριων προκλήσεων, όπως η πολυπλοκότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η υπερχρέωση, οι συχνές χρηματοπιστωτικές κρίσεις, η μακροζωία, η χρηματοοικονομική τεχνολογία αλλά και η μεταφορά σημαντικών αποφάσεων από τις κυβερνήσεις στα νοικοκυριά, αποτελεί πλέον απαραίτητη δεξιότητα για τον 21ο αιώνα, για όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα για την νέα γενιά.
  • Ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός είναι άμεσα συνδεδεμένος και ενισχύει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, την ανθεκτικότητα του συστήματος αλλά και την ευημερία των πολιτών.
  • Η χώρα μας, μαζί με την Κύπρο, αποτελούν τις χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό χρηματοοικονομικού άγχους μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. (σύμφωνα με τα επιστημονικά ευρήματα του Καθηγητή Γεώργιου Πάνου).
  • Η ολιστική γνώση αποτελεί ασπίδα προστασίας για τα νοικοκυριά, καθιστώντας τα πιο ανθεκτικά σε καταστάσεις χρηματοπιστωτικών κρίσεων και άλλων πολιτικών, κοινωνικών και γεωπολιτικών αναταράξεων.
  • Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να συνδράμουν και να ενισχύσουν τέτοιες δράσεις αφού το κοινωνικό τους αποτύπωμα είναι σημαντικό.
  • Ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός πρέπει να εισαχθεί στα προγράμματα σπουδών τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η υπάρχουσα διδασκομένη ύλη στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι περιορισμένη και ανεπαρκής, καθώς δεν αντανακλά την σύγχρονη οικονομική πραγματικότητα.

Σημειώνεται πως το 5ο Συνέδριο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πειραιώς και την υποστήριξη του Κέντρου Ερευνών του Πανεπιστημίου Πειραιώς (Κ.Ε.Π.Π.).

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ