Προσωπεία

Προσωπεία

MEXΡΙ ΤΑΛΕΜΠΙ ΝΤΑΡΕΣΤΑΝΙ

Κλινική «θεραπείας» για ανυπάκουες

Η κυβέρνηση του Ιράν σχεδιάζει να ανοίξει μια κλινική θεραπείας για γυναίκες που αψηφούν τους υποχρεωτικούς νόμους για το χιτζάμπ, οι οποίοι απαιτούν την υποχρεωτική κάλυψη του κεφαλιού τους δημόσια. Το άνοιγμα της «κλινικής για τη θεραπεία της αφαίρεσης του χιτζάμπ» ανακοίνωσε η Μεχρί Ταλεμπί Νταρεστανί, επικεφαλής του Τμήματος Γυναικών και Οικογένειας για την Προώθηση της Αρετής και την Πρόληψη της Βίας. Οπως ανέφερε, η κλινική θα προσφέρει «επιστημονική και ψυχολογική θεραπεία για όσους θέλουν την αφαίρεση του χιτζάμπ». Η ανακοίνωση προκάλεσε την οργή ομάδων ιρανών γυναικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με την «Guardian». H Σίμα Σάμπετ, ιρανή δημοσιογράφος με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία έχει γίνει στόχος απόπειρας δολοφονίας, τόνισε ότι η κίνηση είναι «ντροπιαστική» και πρόσθεσε: «Η ιδέα της ίδρυσης κλινικών για να “θεραπεύουν” γυναίκες που δεν καλύπτουν το κεφάλι τους είναι ανατριχιαστική. Ανθρωποι βρίσκονται έγκλειστοι και χωρισμένοι από την κοινωνία απλώς και μόνο επειδή δεν συμμορφώνονται με την κυρίαρχη ιδεολογία».

MΠΕΝΙΑΜΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ

Στο δικαστήριο στις 2 Δεκεμβρίου

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ θα παρουσιαστεί στο δικαστήριο στις 2 Δεκεμβρίου προκειμένου να καταθέσει στη δίκη για τις εις βάρος του κατηγορίες για διαφθορά. Το δικαστήριο χθες απέρριψε αίτημά του για νέα αναβολή της δίκης. Στον Νετανιάχου είχαν απαγγελθεί κατηγορίες τον Ιανουάριο του 2020 για απάτη και απιστία σε δύο υποθέσεις και δωροδοκία, απάτη και απιστία σε μια τρίτη υπόθεση. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός αρνείται όλες τις κατηγορίες. Η ομάδα υπεράσπισης του Νετανιάχου ζήτησε νέα αναβολή, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να προετοιμαστεί για κατάθεση λόγω της διαχείρισης του πολυμέτωπου πολέμου στον οποίο βρίσκεται η χώρα. Το δικαστήριο έκρινε, ωστόσο, ότι έχει δώσει στον Νετανιάχου μεγάλο χρονικό διάστημα για την προετοιμασία της κατάθεσής του. Πριν από το ξέσπασμα του πολέμου πέρυσι, επί πολλούς μήνες, γίνονταν διαδηλώσεις ενάντια στη δικαστική μεταρρύθμιση που προωθούσε η κυβέρνηση με την κατηγορία ότι ο Νετανιάχου προσπαθούσε να μετριάσει τις συνέπειες τυχόν καταδικαστικής απόφασης εναντίον του.

ΓΙΑΡΟΥΝΑ ΤΣΟΡΝΟΧΟΥΖ

Παρηγοριά στη λογοτεχνία

Στη δύναμη της λογοτεχνίας για παρηγοριά και έμπνευση στις ακόμα πιο σκοτεινές μέρες που μπορεί να ακολουθήσουν στρέφονται οι Ουκρανοί, οι οποίοι συνεχίζουν να δέχονται ρωσικούς βομβαρδισμούς, ενώ ένα νέο επίπεδο φόβου διαμορφώνεται μετά την εκλογή Τραμπ. Στη Ζαπορίζια, που δέχθηκε σφοδρό βομβαρδισμό τη μια μέρα, την επομένη διεξήχθη βραδιά ποίησης. Η ποιήτρια Γιαρούνα Τσορνοχούζ, που πολεμά στο μέτωπο, επέστρεψε για λίγες ημέρες και πήρε μέρος στη βραδιά. «Ποτέ δεν ακυρώνουμε τις εκδηλώσεις πια, επειδή τραγωδίες έχουμε κάθε μέρα. Συνηθίσαμε τα πένθη και προσπαθούμε να παρηγορηθούμε με την τέχνη» εξηγεί. «Συχνά με ρωτούν τι θα γίνει. Υπάρχει ένας ξεκάθαρος στόχος για εμάς τους Ουκρανούς. Χρειάζεται να επιβιώσουμε και να διατηρήσουμε τη χώρα μας. Ετσι παραμένουμε ήρεμοι και συνεχίζουμε, ακόμα κι αν η παγκόσμια πολιτική αρένα έχει μετατραπεί σε αιματηρό τσίρκο. Κάνουμε μικρά βήματα: Πλένουμε τα πιάτα, καθαρίζουμε το όπλο και διαβάζουμε ποιήματα για τους ανθρώπους στην πόλη που πέφτουν πύραυλοι».

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ