Της Ελευθερίας Κούρταλη
Πολύ ισχυρές οικονομικές επιδόσεις, εξαιρετικά θετικές προοπτικές στα μάκρο και τα ομόλογα, πολύ ισχυρή δημοσιονομική εικόνα και νέες αναβαθμίσεις από τους οίκους προσεχώς βλέπει η Bank of America για την Ελλάδα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι μακροπρόθεσμες προκλήσεις δεν υπάρχουν.
Η BofA συνεχίζει να πιστεύει ότι η ελληνική οικονομία θα είναι μεταξύ εκείνων που θα καταγράψουν την ταχύτερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη το 2025/2026. Η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις είναι πιθανό να παραμείνουν οι κύριοι κινητήρες του ΑΕΠ.
Στην πιο πρόσφατη έκθεσή της για την Ελλάδα υποστήριζε ότι η οικονομία επωφελείται από τρεις σημαντικούς “κυκλικούς ανέμους”: 1) την κάλυψη του κενού στις επενδύσεις (βοηθήθηκε επίσης από το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, RRP), 2) την πιο μέτρια επίπτωση της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής από ό,τι για τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, και 3) τη συνεχιζόμενη δημοσιονομική σύνεση και δέσμευση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Τώρα η BofA βλέπει πως τα σημεία 1 και 3 παραμένουν βασικοί οδηγοί του θετικού story γύρω από την ελληνική οικονομία.
Τα κέρδη στο διαθέσιμο εισόδημα και οι βελτιώσεις στην αγορά εργασίας θα πρέπει να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, ενώ η εφαρμογή του RRP και η συνεχής προσπάθεια για την κάλυψη του χάσματος κεφαλαίου έναντι των ετών κρίσης θα οδηγήσουν στην ανάκαμψη των επενδύσεων. ‘Άλλωστε, όπως τονίζει η BofA, μετά από πολλά χρόνια κρίσης και υποεπενδύσεων, υπάρχει αρκετός χώρος για κάλυψη της διαφοράς.
Πάντως, η ελληνική οικονομία παραμένει περιορισμένη από πολλά διαρθρωτικά σημεία και τα θεμελιώδη οικονομικά της μεγέθη είναι συνολικά εύθραυστα (με την υπερβολική εξάρτηση της οικονομίας από ασταθείς τομείς όπως ο τουρισμός ή η ναυτιλία). Αυτό, προσθέτει, στην άποψή της σημαίνει ότι οι κίνδυνοι για τις προοπτικές παραμένουν. Αν και βλέπει κίνδυνο υπερθέρμανσης της οικονομίας, αναγνωρίζει ότι οι καθυστερήσεις στην έγκαιρη εφαρμογή των δυνητικών μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανάπτυξη θα μπορούσαν να περιορίσουν την κυκλική ανοδική πορεία, ειδικά μέσω πιστωτικών περιορισμών και ελλείψεων ανθρωπίνου δυναμικού στην αγορά εργασίας.
Η BofA επισημαίνει παράλληλα ότι η ελληνική οικονομία είναι λιγότερο ευάλωτη στα υψηλά επιτόκια από ό,τι οι αντίστοιχες της ευρωζώνης. Το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χρέους είναι στον επίσημο τομέα, με πολύ χαμηλά και σταθερά επιτόκια και μέση διάρκεια 20ετίας. Το χρέος του ιδιωτικού τομέα είναι εξαιρετικά χαμηλό, καθώς υπήρξε περιορισμένη πίστωση κατά τη μακροχρόνια ελληνική κρίση την τελευταία δεκαετία και η πιστωτική επέκταση του ιδιωτικού τομέα παραμένει χαμηλή.
Τα θεμελιώδη στοιχεία βελτιώνονται
Εάν η τρέχουσα τάση συνεχιστεί, όπως αναμένει η BofA, η Ελλάδα θα πρέπει να είναι σε καλό δρόμο για περαιτέρω αναβαθμίσεις αξιολόγησης, πιθανώς να ξεπεράσει και αυτή της Ιταλίας. Αν και δεν πιστεύει ότι τα ελληνικά ομόλογα θα πρέπει να διαπραγματεύονται στο ίδιο επίπεδο με τα πορτογαλικά, η θετική αφήγηση σχετικά με τη βραχυπρόθεσμη πορεία δείχνει ότι το spread θα πρέπει να κινηθεί χαμηλότερα από ό,τι υποδηλώνει η πιστοληπτική τους αξιολόγηση και θα αγγίξει ακόμα και τις 70 μονάδες βάσης έναντι των γερμανικών ομολόγων, ενώ θα πλησιάσει πολύ αυτό των ισπανικών.
Κατά την BofA, οι κίνδυνοι για τα ελληνικά ομόλογα είναι πιο πιθανό να προέλθουν από το εξωτερικό παρά από την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι οι προοπτικές τους θα βασίζονται και στο γενικό αίσθημα για ρίσκο ή από τις πιθανές επιπτώσεις από γεωπολιτικούς κινδύνους που επεκτείνονται από τη Μέση Ανατολή. Ενώ αυτός είναι ένας κίνδυνος που είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί, ο πρώτος μπορεί να έχει μικρότερη σημασία για τα ελληνικά ομόλογα από ό,τι στο παρελθόν. Στην πραγματικότητα, όπως έχει παρατηρήσει η BofA, τα ελληνικά ομόλογα έχουν γίνει πολύ λιγότερο ευαίσθητα στους μεταβαλλόμενους παγκόσμιους παράγοντες κινδύνου από, για παράδειγμα, τα ιταλικά ομόλογα.
Μετοχές
Όσον αφορά τις μετοχές, εκτός από τις ελληνικές τράπεζες για τις οποίες χθες τόνισε τη θετική της στάση, η BofA συστήνει τις Jumbo και ΔΑΑ.
Όπως επισημαίνει, Ο Έλληνας καταναλωτής παραμένει ευαίσθητος στις τιμές παρά την κάπως καλύτερη αγοραστική δύναμη. Η Jumbo βρίσκεται σε καλή θέση για να επωφεληθεί από αυτό χάρη στο μοναδικό της μοντέλο που προσανατολίζεται στην αξία. Η μη απαιτητική αποτίμηση της μετοχής και οι αποδόσεις των μετόχων υποστηρίζουν την αξιολόγηση buy για την Jumbo με τιμή-στόχο τα 36 ευρώ.
Η προοπτική της κίνησης στον ΔΑΑ παραμένει υγιής και η BofA προβλέπει όγκους υψηλότερους κατά 6% το 2025, με τα δεδομένα χωρητικότητας αεροπορικών θέσεων να υποδεικνύουν ρυθμό ανάπτυξης 12,5% το α’ τρίμηνο του 2025. Ωστόσο, η BofA προβλέπει μείωση των τιμολογίων το 2025. Η σύσταση για τον ΔΑΑ είναι neutral με τιμή στόχο τα 9 ευρώ.
Πηγή: capital.gr