Η μεγάλη απόδραση από το X

Η μεγάλη απόδραση από το X

Από τη βρετανική εφημερίδα «Guardian» και την ισπανική «La Vanguardia» μέχρι πολιτικούς, δημοσιογράφους, ηθοποιούς και διασημότητες από διάφορους χώρους, πολλοί είναι αυτοί που εγκαταλείπουν μαζικά το X, την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που ήταν παλιότερα γνωστή ως Twitter και την οποία αγόρασε το 2022 ο Ιλον Μακ, ανησυχώντας για την επιρροή που ασκεί στη δημοκρατία και τον έλεγχο του δημόσιου λόγου με τη δημοσίευση αμφιλεγόμενου περιεχομένου. Πολλοί χρήστες μετακινούνται στο Bluesky, ενώ σύμφωνα με ανάλυση της ένωσης Free Press το 69% των Αμερικανών θεωρεί πλέον επικίνδυνο το X.

Την ώρα που ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχριζε τον μεγιστάνα Μασκ επικεφαλής του τμήματος κυβερνητικής αποτελεσματικότητας για να τον ευχαριστήσει για την αποφασιστική «ώθηση» στην επανεκλογή του, η «Guardian» κατήγγειλε «υπερβολικά αρνητικό, προσβλητικό και επικίνδυνο περιεχόμενο για τη δημοκρατία», ανακοινώνοντας με κύριο άρθρο της την απόφαση της διοίκησης να «απενεργοποιήσει» τα 80 προφίλ που διατηρούσε στην πλατφόρμα X με περίπου 27 εκατομμύρια ακολούθους. Κατήγγειλε μάλιστα «διάδοση ακροδεξιών θεωριών συνωμοσίας, ρατσισμό και χρήση της πλατφόρμας για την άσκηση επιρροής στις πρόσφατες αμερικανικές εκλογές». Χθες και η ισπανική εφημερίδα «La Vanguardia», που εδρεύει στη Βαρκελώνη, ανακοίνωσε ότι δεν δημοσιεύει πλέον περιεχόμενο στο Χ, που θεωρεί ότι έχει γίνει «δίκτυο παραπληροφόρησης». «Το πρώην Twitter κάνει viral μηνύματα που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα» ανέφερε η εφημερίδα σε άρθρο, στο οποίο τονίζει ότι θα συνεχίσει σε κάθε περίπτωση να παρακολουθεί στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης λογαριασμούς προσώπων ή επιχειρήσεων για να μπορεί να ενημερώνει με ακρίβεια τους αναγνώστες της, στην ίδια ακριβώς γραμμή που είχε κινηθεί και η «Guardian».

Οι πρώτες αποστασίες είχαν ξεκινήσει από τη στιγμή που ο Μασκ θέλησε να αποκαταστήσει το προφίλ του Ντόναλντ Τραμπ – που είχε σβήσει μετά την υποκίνηση των γεγονότων της 6ης Ιανουαρίου – μαζί με εκείνα εξτρεμιστών και συνωμοσιολόγων που είχαν απαγορευτεί από την προηγούμενη ιδιοκτησία.

Οπως αναφέρει δημοσίευμα της «Repubblica», σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, μόνο την εβδομάδα που ακολούθησε τη νίκη Τραμπ πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι εγγράφηκαν στο Bluesky, μια πλατφόρμα microblogging που αρχικά χρηματοδοτήθηκε από τον ίδιο τον ιδρυτή του Twitter Τζακ Ντόρσι για να γίνει μια ξεχωριστή εταιρεία το 2022. Τον Σεπτέμβριο είχε 9 εκατομμύρια χρήστες, τώρα έχει φτάσει τους 14,5 χάρη και στον αλγόριθμο «ανοιχτού κώδικα», που θεωρείται πιο αποτελεσματικός στον αποκλεισμό και στην αναστολή «προβληματικών» ή εξτρεμιστικών λογαριασμών.

Ο δισεκατομμυριούχος Μαρκ Κιούμπαν, ορκισμένος εχθρός του Μασκ, ο ράπερ Φλέιβορ Φλέι, ο συγγραφέας Τζον Γκριν, η ακτιβίστρια Μόλι Γιονγκ-Φαστ, ο σκηνοθέτης Γκιγιέρμο ντελ Τόρο αλλά και η βουλευτής των Δημοκρατικών Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ έχουν εγκαταλείψει το X επικρίνοντας τη ρητορική μίσους και τη διάδοση ψευδών ειδήσεων. Ακόμη και ακαδημαϊκοί όπως η ιστορικός του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Ρουθ Μπεν-Γκιάτ μιλούν για «άθλια μηχανή προπαγάνδας» και παίρνουν μέρος στη μεγάλη φυγή.

Εν τω μεταξύ κορυφαίοι γαλλικοί όμιλοι μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων δύο εκδόσεων που ανήκουν στον γάλλο δισεκατομμυριούχο Μπερνάρ Αρνό, μήνυσαν την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, κατηγορώντας την ότι αναδημοσιεύει το περιεχόμενό τους χωρίς πληρωμή. Εφημερίδες όπως οι «Les Echos» και «Le Parisien» του Αρνό, μαζί με τις «Le Figaro», «Le Monde», «Courrier International», «Huffington Post» και «Le Nouvel Obs» ανέφεραν ότι ξεκινούν κοινή δράση κατά της εταιρείας του Ιλον Μασκ, τον οποίο και θα στείλουν στα δικαστήρια.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ